Nyíregyháza

2023.05.30. 16:11

A Hillary-lépcsőnél látták utoljára

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, gyertyával, mécsessel emlékeztek a hegymászóra.

Megemlékezés a békéscsabai iskolában Suhajda Szilárd tiszteletére

Forrás: Fotók: beol.hu

A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Békéscsabán vasárnap este több százan gyűltek össze, hogy gyertyával, mécsessel emlékezzenek a hegymászóra – számolt be róla a beol.hu, hiszen Szilárd békési származású.

Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték.

A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. A serpa korábbról személyesen ismerte Szilárdot, így kétség sem fért hozzá, hogy őt látta. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Az információ birtokában a háttércsapat a helyzetértékelést követően azonnal megkezdte a mentés szervezését.

A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. Nem találták.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyar, palack és serpák nélkül.

Megemlékezés a békéscsabai iskolában Suhajda Szilárd tiszteletére
Forrás: Fotók: beol.hu 

A család kérése az, ha meg is találják a hegymászó holttestét, mindenképpen maradjon ott.

Vasárnap este sok százan gyújtottak gyertyát Suhajda Szilárd emlékére egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban. A megemlékezésen ott volt a hegymászó édesapja, Suhajda Tibor is.

A nyíregyházi kötődésű világutazó, író Balogh Boglárka nemrégiben jelentetett meg könyvet Gyöngyi Krisztiánról. A közösségi médiában az alábbiakat posztolta a hegymászó-tragédiát kommentelve: „Az orrszarvúk hajnala című könyvem megjelenése után megőrjítettek azok a megjegyzések Gyöngyi Krisztián halálával kapcsolatban, hogy minek ment oda, az orrszarvú veszélyes, tudhatta volna, hogy ez lesz a vége. Az mellékes, hogy egy fajt mentett meg a kipusztulástól Malawiban.

Most az internet mindent tudó népe ugyanígy véleményezi Suhajda Szilárdot, leginkább azok, akikben soha nem volt meg a szenvedély vagy a bátorság, hogy valami tőlük magasabb rendűben higgyenek, valaminek az életüket szenteljék. Ahogy Benedek István írta: Minden valamirevaló embernek kell, hogy legyen egy Matterhornja, amit tűzön-vízen keresztül meg akar mászni. Nem a Matterhorn a szép, ha mégoly festőien világítja is meg a hold, hanem az a szép, hogy vannak matterhornjaink, amelyek kikényszerítik belőlünk az igazi emberi magatartást: a küzdést.

Nem a küzdést a létért, hiszen éppen ez az, ami bennünk az állattal közös, hanem a léten felüli küzdést: azt a küzdelmet, amit nem az élet szükségletei kényszerítenek ránk, hanem emberi mivoltunk: a szenvedély”.

– Négy éve láttam a Himaláját. Irgalmatlan spirituális ereje van. Azóta mászom a hegyeket, gyaloglok idióta távokat. Egyszer közelebb akarok menni az Óriásokhoz. A tetejükre nem, ott az istenek laknak. Nem szabad zavarni őket, mert néha berágnak. Csak a lábuk elé borulni, nekem az is elég – jegyezte meg Zombor Szabolcs nyíregyházi cégvezető és elszánt, lelkes amatőr hegymászó.

A Kelet-Magyarország tördelője, ifjabb Dankó Mihály is járt már Nepálban, van hegymászóélménye:

– Akkor is beírta volna magát a magyar hegymászás történelmébe Suhajda Szilárd, ha oxigén nélkül hódítja meg a csúcsot, de legalább egy serpa segítségével. A serpák ebben a magasságban élnek, így hoznak reális döntéseket. Sajnos, Szilárd nem érte el az áhított célját, sosem tudjuk meg, hogy pontosan mi okozhatta a tragédiáját. Az esete legyen tanulság mindenki számára! 
KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában