Nyíregyháza

2023.05.31. 17:30

A jövő példaképei lehetnek

Rekordokat döntött szerdán a megyeháza dísztermében az egy négyzetméterre jutó tehetségek száma, az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ itt tartotta a Kiváló versenyző - Tehetség-díj és Kiváló felkészítő - Tehetséggondozó tanár-díj átadó ünnepségét.

A számos rangos versenyt nyert, csodálatos hangú énekesekből álló Kodály Zoltán Általános Iskola Napsugár Gyermekkara adta meg az alaphangját a rendezvénynek, majd Kindruszné Munkácsi Ágnes, az OH főosztályvezetője köszöntötte a meghívott diákokat, felkészítő tanáraikat, pedagógusokat.

 

– Tizedik alkalommal ismerjük el a tehetséges diákjainkat és azokat a kiváló szakembereket, akik felismerték a tanulóik képességeit és készségeit, s nem hagyták, hogy azok elvesszenek. Akik itt ülnek, az elmúlt két évben nemzetközi, hazai és megyei tanulmányi és sportversenyeken értek el kiemelkedő eredményeket. A hivatalhoz érkezett javaslatok és szakmai indoklás alapján több mint 80 jelöltből választották ki a díjazottakat, a különdíjasokat, az emlékplakettel elismert tanulókat, tanárokat és intézményeket – ismertette a főosztályvezető.

Szorgalom és kitartás

– Ahogy a megyeháza elé érünk balkéz felől látjuk Kölcsey Ferenc szobrát. Egy rendkívül tehetséges ember volt, aki 200 évvel ezelőtt megírta nemzeti imádságunkat, a Himnuszt, magát az épületet Alpár Ignác, a kiváló építész tervezte, ez a terem Bessenyei György nevét viseli, nem véletlenül. Kiemelkedő személyiség volt a szabolcsi testőr-költő, aki egész életével példakép lehet – sorolta megnyitó beszédében Román István. A vármegyei főispán végignézve a zsúfolásig telt teremben úgy fogalmazott: a tehetség nem csak a múlt, hanem a velünk élő jelen.

– A szakemberek szerint a tehetségnek három összetevője van: motiváció, intelligencia és kreativitás. A rossz hír, hogy a munka nincs ott, pedig ahhoz, hogy a három összetevő érvényesülhessen, rengeteg munkára van szükség, így válhat teljesítménnyé. Román István arra kérte a diákokat, hogy a bennük lévő motivációt, kreativitást és intelligenciát ne hagyják elveszni, arra a kérte a pedagógusokat és szülőket, teremtsenek támogató és segítő környezetet, amiben biztonságban érezhetik magukat a gyerekek és kiteljesedhetnek.

– Higgyétek el, minden bennetek dől el, a tehetségből motiváltsággal és munkával lesz teljesítmény, amire a közösség büszkén nézhet fel! Büszkék vagyunk rátok, a tehetségetekre, a szorgalmatokra, számíthattok ránk – hangsúlyozta Román István, és maradva a múltunk nagyjainál dr. Kovács Ferenc is neveket sorolt: Benczúr Gyula festőművész, Krúdy Gyula író, Kállay Miklós miniszterelnök.

– Csak pár név Nyíregyháza történelméből, akik itt éltek és alkottak maradandót, nagy tehetségek voltak. Akik itt ülnek ma, azok pedig a jövő példaképei lehetnek. Büszkék vagyunk azokra a pedagógusokra is, akik nagy szeretettel és hivatástudattal ápolják a tehetséges fiatalokat, kimagasló sikerekre képesek felkészíteni a tanítványaikat – mondta Nyíregyháza polgármestere. – A képesség, a tehetség és a szorgalom szorzószám, ha csak az egyik nulla, már nem lesz meg a várt eredmény, szükség van jó intézményekre, kiváló pedagógusokra. Mindent megteszünk azért, hogy a ma tehetséges diákjai visszajöjjenek ide, ehhez pedig tudjuk, munkahelyeket, lakhatási körülményeket, biztos jövőt kell teremtenünk. Ezen és ezért dolgozunk.

Szükség van barátokra is

S ha már a nyíregyházi tehetségekről esett szó, hatalmas tapsot kapott Kapu Tibor, a Magyar Űrhajós Programban (HUNOR) kiválasztott űrhajósjelölt, ő adta át a Kiváló versenyző - Tehetség-díjat általános iskolai kategóriában Borsi Attilának, a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola tanulójának, aki a természettudományokban, matematikában és kémiában ért el jelentős sikereket.

Tibor előtte arról beszélt, mennyire fontos Nyíregyháza az életében, mesélt az Apáczai-iskolában és a Krúdy-gimnáziumban töltött évekről, hogy imádja a nyíregyházi gyrost, a Bujtosi tavat, ahol először látott szitakötőt. A kosárlabdázás örök szenvedélye, ahogy a zene is fontos szerepet játszott az életében. Egy rövid interaktív játék végén pedig arra hívta fel a fiatalok figyelmét, csinálják azt, amit szeretnének és azt tegyék nagyon! – Elképesztő tehetségekkel van tele a terem a sport, a tudomány, a művészetek területéről. Ha megtaláljátok, ami érdekel benneteket, hisztek benne és gyakoroltok, eredményeket fogtok elérni – biztosította a diákokat. Elismerte, nincs egységes recept arra, hogyan lehet a célokat elérni, de ami elengedhetetlen, hogy megtalálják azt, amit szeretnek és csinálják, extra-motivációért pedig tekintsenek egy példaképre.

– Az én első példaképeim a szüleimen kívül az osztálytársaim, barátaim voltak, mindegyiküktől tanultam valamit, lelkesedést, kitartást, logikát, az idegen nyelvek szeretetét. – Ha találtok ilyen barátot, tartsátok meg őket – mondta, majd kiemelte a támogató hátteret, a környezetet, amelyben a tehetség kibontakozhat.

Csodalátó szem

– Csodálatos nap, amikor a tehetséget ünnepelhetjük és köszönthetjük. Nagyon sok tényezője van a tehetséggondozásnak – erről már Demarcsek Györgyné, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért és Apáczai Csere János-díjas pedagógus beszélt, aki a Kiváló Felkészítő - Tehetséggondozó tanár-díjat általános iskolai kategóriában adta át Reményi Józsefnénak, a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola matematika-fizika szakos tanárának.

– Van, amikor igazi mélyfúrásra van szükség ahhoz, hogy a csiszolatlan gyémántokat megtaláljuk, hogy aztán csiszolgassuk, alakítsuk és formáljuk. Van, amikor csak lehetőséget adunk a gyerekeknek, hogy megvalósítsák magukat, olykor a megfelelő eszköz is elegendő a tehetséget elindítani az úton. De az akadályokat, a nehézségeket is le kell küzdeni, megoldást találni a problémákra. A siker kulcsa lehet a kitartó munka és a gyerekek kitartásra nevelése. A sikerekhez azonban szükség van a szülőkre is, a támogatásukra. Hiszem, hogy a hátrányból előnyt kovácsolhatunk és a hátrányos helyzetű gyerekeket is kiemelkedő eredményekre tudjuk sarkallni az áldozatos munkával – fogalmazott az Örökös Aranygyöngyös táncos, aki szerint a legfontosabb cél: lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amihez a tehetségünk adatott. Ehhez kívánt a tehetséggondozó pedagógusoknak csodalátó szemet, kitartást, egészséget, a gyerekeknek sok sok élményt, hogy kiteljesedhessen az életük.

Kezükben a jövő

– Itt nőttem fel, 6 éves koromtól úsztam, s akkor még annyira nem volt vonzó az uszodai környezet, mint ma – hallhatták a jelenlévők dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselőtől, kormánybiztostól. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó középiskola kategóriában Hanyu Norbertnek, a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium végzős diákjának, négyszeres diákolimpiai bajnok úszónak adta át a Kiváló versenyző - Tehetség-díjat.

A nyíregyházi olimpikon saját példáját is említve kiemelte a támogató közeg fontosságát, a tehetséget segítő szülőket, pedagógusokat, edzőket és szakembereket, akik hitet adnak, biztonságot teremtenek. – Nagyon fontos, hogy felismerjük a tehetséget és ne hagyjuk, hogy az elvesszen. Szorgalmas, kitartó gyermekeink vannak, a felnőttek felelőssége ezt észrevenni és támogatni őket. A 21. század gyermekei ülnek itt, akiknek a jövőt a kezébe adhatjuk. Éppen ezért nekünk is kell ezt a jövőt segíteni. Tegyék azt, amit szeretnek és akkor biztos, hogy boldogok lesznek. Fontos, hogy a fiatalok célokat fogalmazzanak meg, s nem biztos, hogy mindig arra mennek majd, azonban a kihívások, a nehézségek legyőzésével sikeresen célba érhetnek – tanácsolta mindenkinek.


A Kiváló felkészítő - Tehetséggondozó tanár-díjat középiskolai kategóriában az Oktatási Hivatal főosztályvezetőjétől dr. Buczkóné Rangoni Claudia, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium magyar-nyelv és irodalom, médiakommunikációs szakos tanára, mesterpedagógus, köznevelési szakértő vette át.

Majd különdíjakat vettek át a legjobbak, két különdíjat a vármegyei kormányhivatal, hármat pedig Nyíregyháza város adott át. Minden jelölt emléklappal térhetett haza, ahogy az intézményvezetők is átvették azokat az elismeréseket, amelyeket a tanévzáró ünnepségeken adnak majd át.

A díjazottak

„Kiváló Versenyző – Tehetség Díj” általános iskolai kategória győztese: Borsi Attila a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola tanulója.

A „Kiváló Felkészítő – Tehetséggondozó Tanár Díj” – általános iskolai kategóriájának győztese: Reményi Józsefné (Vári Emil Általános Iskola).

A „Kiváló Versenyző – Tehetség Díj” – középiskolai kategória nyertese: Hanyu Norbert  (Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium).

A „Kiváló Felkészítő – Tehetséggondozó Tanár Díj” középiskolai kategóriájának győztese: Dr. Buczkóné Rangoni Claudia (Nyíregyháza, Kölcsey Ferenc Gimnázium)
A „Kiváló Versenyző – Tehetség Díj” általános iskolai különdíj kategória győztese: Kanalas József (Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola).

a „Kiváló Felkészítő- Tehetséggondozó Tanár Díj” – különdíj kategóriájának győztese: Dr. Sarka Attila Gyuláné (Mátészalkai Móricz Zsigmond Görögkatolikus Óvoda és Kéttannyelvű Általános Iskola)

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Kiváló Versenyző – Tehetség Díj 2023. különdíjait kapták:

Dankó Rajmond (Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Tagintézménye)
Obsitos Miklós (Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium)
Szabó Hunor Benedek (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Kiváló Versenyző – Tehetség Díj 2023. különdíjait kapták :

Danka László (nyírbátori Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda)
Kovács Emília a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Arany János Tehetséggondozó Programjának 12. évfolyamos tanulója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában