Mátészalka

2023.05.25. 15:37

Átadni az örökséget: „Magyar Hollywood” vetélkedő Mátészalkán

Mátészalka Város Önkormányzata és a Magyar Hollywood Tanács Egyesület 2016 óta folytat hagyományőrző, kulturális együttműködést.

Fotó: önkormányzat

Ennek keretében az önkormányzat támogatásával és részvételével a Fényes Napokon, de önálló rendezvényként is szerveznek programokat.

Az ORIGO Film Group Zrt. is csatlakozott 2021-től a közös munkához, és aktívan részt vett Jamie Lee Curtis mátészalkai látogatásának, valamint 2022 nyarán a Mátészalkán megrendezett nemzetközi filmfesztivál, az AZIFF megszervezésében.

Mátészalka Város Önkormányzata, az ORIGO Film Group és a Magyar Hollywood Tanács partnerségi kapcsolatának egyik fontos pillére, hogy Mátészalkának a hollywoodi filmtörténettel kapcsolatos szerepét (Tony Curtis és Adolph Zukor mátészalkai kötődését) helyileg, regionálisan, országosan és nemzetközileg is népszerűsítse.

Fotó: önkormányzat

A „Magyar Hollywood” vetélkedő mátészalkai fordulóján 2023. május 22-én 15 helyi csapat vett részt. A megnyitón dr. Juhászné dr. Kicsák Marianna alpolgármester elmondta, hogy nagyon büszkék a város filmes gyökereire, a polgári iskolát itt végző Adolph Zukorra, a mátészalkai felmenőkkel rendelkező Tony Curtisre, vagy a lányára, Jamie Lee Curtisre, aki két évvel ezelőtt járt itt. Azért támogatják ezt a kezdeményezést, hogy a fiatalabb generáció is megismerhesse ezt az örökséget. Az idén még szerveznek a fiataloknak egy filmfesztivált, a Magyar Hollywood Tanács pedig a Fényes Napokra tervez további programokat.

Magyar világsztárok

Már hat éve szervezik meg a rendezvénysorozatot, több, mint 20 település bevonásával, mondta Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke. A vetélkedő nem a lexikális tudásra épít, hanem a kreativitásra, a színészi készségekre. Tematikája Tony Curtis, Adolph Zukor, Jamie Lee Curtis és William Fox életműve volt. Bokor Balázs szerint a fiatalok rendkívül fogékonyak a film iránt, hisz az okostelefonok világában rengeteg vizuális tartalmat „fogyasztanak”. A hollywoodi magyar gyökerekkel azonban kevésbé vannak tisztában, ezért hozták létre ezt a vetélkedőt. A mátészalkai fordulóból két csapat jutott tovább a döntőbe, melynek a győztesei filmes alkotótáborban vesznek részt, ahol neves rendezőkkel, operatőrökkel, forgatókönyvírókkal találkoznak, meglátogatják az Origo Filmstúdiót, és közösen készítenek filmet.

Fotó: önkormányzat

Hollywoodi örökség

A 12-18 év közötti korosztály újabb mátészalkai filmfesztiválra nevezhet. Öt perces filmet kell készíteniük Adolph Zukor élete alapján, melynek témája: hogyan tudjuk megvalósítani az álmainkat, akaraterővel elérni a kitűzött céljainkat. A szervezők 2023. augusztus 14-ig várják az egyénileg vagy csapatban készített alkotásokat, amelyeket a szeptemberi Adolph Zukor filmfesztiválon egy komoly szakmai zsűri értékel.

A szervezőknek fontos, hogy a hollywoodi örökséget átadják a fiatal generációnak, akik pár év múlva a nagyvilágban bárhol járva büszkén hirdethetik: „Mátészalka Hollywood bölcsője!” Bővebb információ a https://hollywoodbolcsoje.hu weboldalon olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában