Egészség

2023.05.22. 12:37

Benyújtotta a számlát a nyárelő, szenvednek az allergiások

Szabolcs-Szatmár-Bereg. A hétvégi nyárias időjárásról a hét első felében sem kell lemondanunk, a csapadékmentes napsütés azonban felerősíti a pollenterhelést. Még tart az az átmeneti időszak, amikor nagyon sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben.

Felerősödhetnek az allergiás tünetek Illusztráció: pexels

A pázsitfű- és a fenyőfélék pollenkoncentrációja országosan, így Szabolcs-Szatmár-Beregben is jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, az eperfaféléké közepes, helyenként elérheti a magas szintet. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a tölgy, a kőris, a platán, a nyír, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, a fűz, a dió, továbbá a vadgesztenye, a sás, a bükk és az ernyősvirágzatúak virágpora pollenje, valamint a lórom, az útifű, a bodza és a csalánfélék virágpora is. A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony, az Alternariáé helyenként eléri a közepes szintet – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális jelentésében. 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában