Nyíregyháza

2023.05.20. 11:30

Bringa Piknik: Tokajig tekernek (fotók, videó)

Több mint ezren indultak el szombat délelőtt a Kossuth térről, hogy átbiciklizzenek Tokajba (és vissza).

Fotó: Sipeki Péter

A szombat délelőtti ragyogó napsütésben a profik biciklisöltözetben, sisakban, speciális cipőben tolták a versenybringájukat a rajthoz, a többiek kicsit komótosabban készülődtek, de pontban 9.50-kor valamennyien elindultak, hogy eltekerjenek Tokajba – és aki akar, vissza. Igazi piknikhangulat volt a Kossuth téren: sokan az indulás előtt még leültek egy csésze kávéra vagy üdítőre, hogy aztán nekivágjanak a távnak.

 A Bringa Piknik 2018 óta szorosan hozzátartozik a város életéhez: a sportos rendezvény ötlete Pataki Mihály, a Bringa Sziget tulajdonosa fejéből pattant ki, az önkormányzat pedig azóta is támogatja az eseményt. Így volt ez ebben az évben is, és a hagyományokat folytatva a két érintett város polgármestere, dr. Kovács Ferenc és Posta György is két kerékre pattant, ahogy Szekeres József, Nyírtelek első embere és Rudolf János Ferencné, Tiszanagyfalu polgármestere is sportos öltözékben érkezett. Szép gesztus, hogy a szervezők a rajtot 9.50-re tették – ezzel tisztelegnek egy jeles jubileum előtt, Tokaj ugyanis az idén ünnepli fennállása 950. évfordulóját. Az indulás előtt lehetőség volt ingyenes BikeSafe-regisztrációra, s a közösségi oldal játékának nyertese is átvehette jutalmát, egy csodaszép kerékpárt.  

Eddig vonattal jöttek vissza

– Néhányszor áttekertünk már Tokajba, de általában vonattal jöttünk vissza, így kíváncsi vagyok, hogy bírom majd a visszautat – mondta a rajt előtt Kató Mónika, aki a szomszédasszonyát vette rá a kerekezésre. Néhány energiaszeletet, almát és banánt csomagoltak az útra, vizet viszont csak keveset, mert mint mondták, ha szükség lesz rá, a piknikpontokon pótolják majd a folyadékveszteséget.

 Erre a korábbi kettő helyett immár három településen – Nyírtelek és Rakamaz mellett Tiszanagyfaluban – van lehetőség: a bringások ezeken a helyeken kicsit kifújhatják magukat, ásványvíz, gyümölcs és pogácsa várja őket. A Bringa Piknik extrájaként az idén is megszervezik a Bringa Tusát a Fesztiválkatlanban, a kerékpáros akadályverseny pedig karitatív jelleggel bír, hisz a szervezők és a támogatók nevezőnként 5 ezer forintot a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának ajánlanak fel.

Végeláthatatlannak tűnő szakasz

László Nikolett sem először vág neki a távnak,  igaz, a Bringa Pikniken most vesz részt először. – Ez nem egy verseny, így nem kell rohanni, mindenki a saját tempójában haladhat, de az fontos, hogy figyeljünk egymásra. Jó érzés, hogy biztonságban vagyunk, hiszen folyamatos a mozgó orvosi felügyelet, és akkor sincs gond, ha valakinek a bicajával akad problémája, hiszen szervizbuszt is biztosítanak a szervezők. Mi igyekszünk együtt maradni, és biztosan megállunk majd a piknikpontokon, bár szerintem utána nehezebb lesz az elindulás – mesélte Niki, aki táv egyetlen részétől tartott. – Visszafelé Rakamaz után van egy nagyon hosszú, szinte egyenes szakasz, ami végeláthatatlannak tűnik, és az az ember érzése, hogy soha nem ér véget. Ha azon túl leszünk, már nem lehet gond – tette hozzá. 

SZA      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában