Géberjén

2023.05.19. 15:07

Családi emlékek, politikai küzdelmek

Könyvbemutatókkal és filmvetítéssel folytatódott a Szatmár-Bereg Akadémia műhelymunka programsorozata.

Fotó: Pusztai Sándor

A Holt-Szamos kanyarulatában fekvő Géberjén nemesi múltat idéző Jékey-kastélya adott otthont pénteken a Szatmár-Bereg Akadémia negyedik találkozójának. A Nyíregyházi Egyetem és a vármegyei önkormányzat közös műhelymunka programsorozatának részeként ezúttal három, a Luby Társaság gondozásában megjelent könyvet mutattak be azok szerzői, az intézmény oktatói, majd levetítették a Luby Margit életéről készült filmet.

– Amikor megalakítottuk a Luby Társaságot, célul tűztük ki, hogy azt a szellemiséget és támogatást, amit annak idején a nemesi családok képviseltek térségünkben, a múlt felderítésével megmutatjuk a modern világ emberének, ugyanis ez a fajta lelkület, lokálpatriotizmus, tenni akarás ma is fontos érték – hangsúlyozta köszöntőjében Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a rendezvény házigazdája.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg identitásában, történelmi múltjában fontos és összetett vármegye, ezeket a közös, mégis önálló identitásokat azonban ápolnunk kell: életben kell tartanunk, valódi küldetést kell adnunk nekik, erősíteni, megőrizni az itt élők ragaszkodását a szülőföldhöz. Ez a térség, a települések gazdaság felhajtóerejét is növeli – vette át a szót Seszták Oszkár. A vármegyei közgyűlés elnöke kifejtette: bár Géberjén egy kicsit messze van Nyíregyházától, az infrastruktúra fejlődése egyre inkább lerövidíti a távolságokat, fontos hát, hogy itt is alakuljanak olyan szellemi műhelyek, amelyek ezeket a vármegyerészeket újra élettel telivé, pezsgővé teszik.

– A Nyíregyházi Egyetem a vármegye, a térség meghatározó szellemi, kulturális műhelye, intézményünk vállalja, hogy oktatóink, kutatóink segítségével helybe hozzuk az identitáserősítő impulzusokat – hangsúlyozta Halkóné dr. Rudolf Éva. Az egyetem kancellárja hozzátette: bízik benne, hogy a kutatásaik összegzéseként megjelent kötetek bemutatásával sikerül egy kicsit tovább erősíteni azt az értéket, amit a géberjéniek megőriztek és nemzedékről nemzedékre továbbadtak.

A pénteki találkozón dr. Kiss Kálmán Családi emlékek. Válogatás Luby Margit kéziratos hagyatékából, dr. Zsoldos Ildikó Luby Géza politikai küzdelmei és dr. Ratkó Lujza „Dicsérjük a Jézus nevét, megigyuk a hegynek levét”. Válogatás Luby Margit néprajzi gyűjtéseiből című könyvekkel ismerkedhettek meg a Szatmár-Bereg Akadémia résztvevői. A kötetbemutatók után pedig levetítették a dr. Borbély Balázs forgatókönyve alapján dr. Kiss Kálmán szerkesztésében és Kéry Péter operatőr rendezésében készült Szatmár szerető íródeákja – Luby Margit élete és munkássága című ismeretterjesztő filmet. A rendezvény zárásaként fejet hajtottak a kastély parkjában álló Petőfi-emlékfánál a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. 

KM

Gyarapították a szatmári értékeket

– A Luby Társaság tíz éve, 2012-ben alakult, de csak a következő évben jegyezték meg az egyesületet. Az első kiadványunk 2014-ben jelent meg, s bár nem a saját szellemi termékünk, fontos, hézagpótló munka: Luby Margit 1942-ben kiadott Fogyó legelőkön című könyvét egészítettük ki és adtuk közre ismét. Az elmúlt egy évtizedben tovább gyarapítottuk a helyi értékeket, elkezdtük kutatni a Luby család öt szatmári generációjának történetét néprajzosokkal, történészekkel, helytörténészekkel, s mindazokkal, akik úgy érezték, hozzá tudnak járulni a munkánkhoz. Nagyon szép eredményeket értünk el, ezeket a kutatásokat eddig hét kötetben tártuk az olvasók elé – engedett betekintést a kulisszák mögé dr. Kiss Kálmán. A társaság elnöke hozzátette: a Luby Könyvtár-sorozat darabjaival, amiket neves szakemberek, a Nyíregyházi Egyetem egykori hallgatói, jelenlegi oktatói jegyeznek, többek között az Ünnepi Könyvhéten is találkozhatnak az érdeklődők a megyei könyvtárban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában