Nyíregyháza

2023.05.11. 16:07

Fotók és képeslapok őrzik Nyíregyháza múltját

Biciklik, taligások, lovaskocsik és villamosok a város útjain.

Villamosok találkoznak a belvárosban, szalagházak épülnek a víztorony szomszédságában, cserélik a tetőt a római katolikus parókián, a Kossuth téren bicikliket őrző „Háromkerekű” Jenő pedig járókelőkkel beszélget. A felújított Móricz Zsigmond Színház bejárata előtti feliratok a Kaktusz virága című előadást hirdetik, a sóstói strand medencéjét megtöltik a pihenni vágyók, a belvárost pedig eső öntözi, áttetsző fátyollal vonva be a városházát, a Takarékpalotát, s minden arra járót. A színes felvételek már a modern várost láttatják, s az esti fényben fürdőző épületeket helyezik fókuszba. A képeslapok viszont a régi időkbe repítik vissza a nézelődőket: Nyíregyháza utcáit taligások járták, s lovaskocsikkal utaztak mindazok, akik megtehették, akik pedig e lapokat megkapták, az érintetlen Sóstó jellegzetes épületeivel, parkjaival találkozhattak.

Ismerni kell a múltunkat

A fent említett fotók és képeslapok a Kállay gyűjtemény Én szőke városom című kiállításának darabjai – a kulturális intézmény ezzel a tárlattal csatlakozik a pénteken induló városnapokhoz: két napon át számos program köszönti Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulóját.

– Hammel József régi felvételei, Révész Géza friss fotói, illetve Balázsi Pál képeslapjai kaptak helyet a tárlaton, mely a megmutatja, hogyan változott Nyíregyháza a múlt század eleje óta – mondta a gyűjtemény vezetője, Dohanics László.
– Több történelmi korszak lenyomatát láthatjuk a falakon és a vitrinekben. Mindegyiknek megvannak a sajátosságai, de ha időrendben nézzük őket, kirajzolódik a város fejlődése – így fogalmazott dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely alpolgármestere, és hozzátette: fontos ismerni a múltunkat, s tudni, milyen örökséget hagytak ránk elődeink.

Szellemi és tárgyi örökség

– A múlt feltárásában, s az értékek továbbadásában a Kállay gyűjtemény szerepe, jelentősége elvitathatatlan, hiszen olyan szellemi és tárgyi örökséget őriz, mely elválaszthatatlan Nyíregyházától. Nagyon sok cég és magánszemély hozzájárulására volt szükség ahhoz, hogy az elmúlt 30 évben folyamatosan bővülhetett, gyarapodhatott – szeretnénk nekik megköszönni a sok önzetlen segítséget, és azt, hogy modern körülmények között őrizhetjük múltunk kincseit – mondta az alpolgármester, majd emlékplaketteket adott át cég- és intézményvezetőknek, s mindazoknak, akik sokat tettek a gyűjtemény létrehozásáért, működéséért. 

SZA   

     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában