szon.hu PODCAST

2023.05.24. 11:30

Gondozni a múlt értékeit!

A hagyományok ápolása, a múlt értékeinek megőrzése napjainkban mind nagyobb szerepet kap. Ennek jegyében alakult meg az elmúlt esztendőben a Demecser Öröksége Egyesület, amelynek az elnöke egy 23 éves fiatalember, Vitális Zsombor, aki Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának a hallgatója. Vele beszélgetetett munkatársunk, M. Magyar László újságíró a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online podcastsorozatának következő részében.

Fotó: Dodó Ferenc

A elnök bemutatásából óhatatlanul is adta magát az első kérdés: Mi késztet arra egy fiatal joghallgatót, hogy a múlt örökségeivel foglalkozzon?
Miért érezte fontosnak, hogy megalakuljon 2022-ben ez a szervezet?
A beszélgetés során fény derül arra is, milyen céllal született meg a Demecser Öröksége Egyesület, a város vezetői és lakói hogyan fogadták a szervezet megalakulását. Vitális Zsombor mesélt többek között az egyesület címeréről és hitvallásáról.
Mint elmondta, az egyesület részt vett abban a hagyományőrző munkában, hogy emléktábla legyen az egykori zsidó iskola falán, megörökítették az 1848/49-es demecseri honvédek nevét is az iskola falán, s rendeztek már helytörténeti konferenciát is, ez utóbbiból hagyományt szeretnének teremteni.
Ebben az évben emléktáblát állítottak a művelődési ház falán Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.
Közismert, hogy a lánglelkű költő minden magyar emberhez közel áll, így érthető az emléktábla állítása. De vajon járt-e Petőfi Sándor valaha Demecserben?
Az erre a kérdésre adott választ is megtudhatják az érdeklődők, ha meghallgatják a teljes beszélgetést a szon.hu portálon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában