szon.hu PODCAST

2023.05.29. 15:30

Ha lenne három kívánságom…

Podcast Oláh Gabriella szakpszichológussal.

Fotó: Gazdag Mihály

– Minden gyereknek szüksége van érzelmi biztonságra, és szeretve érzi magát fontosnak, ha minőségi időt szánnak rá szülei, türelemmel, empátiával nevelik, „kivirágzik”. A gyerekek elfogadásra vágynak, és arra, hogy szüleik „leereszkedjenek” melléjük, játsszanak velük, meghallgassák őket – mondta Oláh Gabriella. A szakpszichológussal a gyermeknap kapcsán beszélgettünk arról, milyen gyereknek lenni, és milyen gyereket nevelni 2023-ban. Elmondta, szerinte nincsenek könnyű helyzetben sem a szülők, sem a gyerekek. Egy felgyorsult világban élünk, ahol mindenki túlterhelt, rengeteg nyomás van az embereken, de szembe kell menni ezzel a felgyorsult világgal, mert mi sem fontosabb, mint a lelki egészségünk. 

– A szülővé válás egy hosszú folyamat, egy izgalmas önismereti út, amellyel gazdagodik személyiségünk. Ilyenkor látjuk meg azt is, hogyan neveltek minket szüleink, s elgondolkodunk azon, szeretnénk-e azt a mintát követni, amit mi kaptunk. Persze, hogy milyen szülővé válik valaki, sok minden befolyásolja, például van-e stabil egzisztenciája, vagy hogyan alakul a párkapcsolata. Mindez kihat a gyerekre, aki akkor válik minden értelemben egészséges felnőtté, ha egy védő-óvó, fejlődést biztosító családban nő fel – tette hozzá a szakpszichológus.

Tárgyakban rejlő szeretetnyelv 

Oláh Gabriella kifejtette: – Korábban a generációk jobban átadták egymásnak a gyerekneveléssel kapcsolatos tudást, mint manapság, érdemes lenne újra feleleveníteni ezt a hagyományt. A szülők egy része hajszolja a gyereknevelés sikeres receptjét. Feleslegesen, mert nincs rá recept, nincs mindenkire ráhúzható minta. Minden családnak más és más az élethelyzete, én erre inkább azt mondanám, hogy nyitott füllel kell járni, tudatosan, következetesen tanítani a gyermekeket egészen kis koruktól fogva. Ez a kulcs hozzájuk. 

– Meg szoktam kérdezni a gyerekeket, hogy mit kérnének, ha lenne három kívánságuk – folytatta Oláh Gabriella. 

– Még nem készítettem a válaszokból statisztikát, hiszen ilyenkor a gyerekek saját szükségleteiket osztják meg velem, de érdekesek az óhajok. A tárgyi dolgok, az ajándékok mindig ott vannak a kívánságok között. Talán azért, mert a szülők folyamatosan ezzel jutalmazzák őket, ha ügyesek, okosak, szófogadóak, s az ajándékban nem csupán a tárgyat „látják”, hanem a szülői szeretetet is. A képzeletbeli kívánságlistán előkelő helyen állnak a különböző programok, utazások is, ugyanakkor szinte minden gyerek szeretné, hogy a szülei büszkék legyenek rá, a kortársaik elfogadják őket – sorolta a szakpszichológus, akitől megkérdeztük, hogyan nevelhetünk életrevaló, talpraesett gyerekeket manapság.

Semmiért nem adná oda 

– Beszéltünk arról, hogy a mai, felgyorsult világban sajnos kevés figyelem és energia jut rájuk, azonban a skála másik oldalán ott vannak azok a családok, melyek túlzottan óvják gyerekeiket a nehézségektől, kiszolgálják őket mindenben. Többféle foglalkozásra, különórákra hordják őket, túlságosan leterhelve a szabadidejüket. Egy picit olyan, mintha így szeretnék pótolni azt, amit ők gyerekként nem kaptak meg, vagy gyerekeiken keresztül akarják saját álmaikat valóra váltani. Összegzésképp azt emelném ki, minden nehézség ellenére a gyereknevelés sok örömet nyújt, és gazdagítja az életünket. Tartsuk meg az ösztöneinket, de időnként nyissuk ki a fülünket az értő szóra is; a gyereknevelés újratervezések sorozata, elkezdjük valahogyan, s ha elakadunk, korrigálunk rajta. Hullámzó. Néha mélységekkel, másszor magasságokkal teli, de aki egyszer megtapasztalja a szülőséget, megtapasztalja, mit ad neki egy gyerek, nem adná oda másért ezt az érzést. 

KO 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában