Nyíregyháza

2023.05.12. 12:04

Hét új értékkel bővült a nyíregyházi értéktár

A hagyományoknak megfelelően a nyíregyházi települési értéktárba újonnan bekerült értékek ismertetésével, emléklapok átadásával startolt el az idei városnapi ünnepségsorozat, Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulóját ünnepli a város, ez alkalomból pénteken és szombaton számos programmal várják a nyíregyháziakat.

Fotó: Sipeki Péter

Péntek reggel a városháza Krúdy- termében azok foglaltak helyet, akik a szellemi-, tárgyi értékek felvételét javasolták az értéktárba vagy értékgondnokként sokat tesznek azért, hogy széles körben bemutassák a város egyedi és megismételhetetlen érdemeit.

Az ünnepséget dr. Kovács Ferenc polgármester nyitotta meg, beszédében megköszönte az ebben az évben jubiláló, éppen 10 esztendős Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság munkáját, hiszen szorgalmasan gyűjtik, figyelik és felszínre hozzák a város szellemi-, kulturális-, és tárgyi örökségének gyöngyszemeit.

A városnapok üzenetébe teljességgel beleillik a helyi értékek előtti tiszteletadás, hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc. Majd azzal folytatta: – 270 éve indult fejlődésnek ez a város, büszkék lehetünk az elődeinkre. Kötelességüknek érezzük törekvéseiket folytatni, a város fejlődését biztosítani. Ilyenkor emlékezünk meg az általuk létrehozott értékekre és hagyományaikra is, de nemcsak emlékezünk, hanem büszkék is vagyunk rájuk – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, értékek, eredmények nemcsak a múltból, hanem a közelmúltból és a jelenből is felsorakoztathatók. Folyamatosan jönnek létre olyan értékek, amelyekre fel kell hívni az emberek figyelmét, mert nem biztos, hogy azok önmaguktól bekerülnének a köztudatba.

– Azt szoktam mondani, hogy Nyíregyháza története egy olyan patak, ami hol a föld alatt, hol a föld felett folyt, hol tó lett belőle, hol vízeséssé alakult. Képletes ez a hasonlat, de lényeges, hogy mindig tudott értékeket létre hozni. Ezt bizonyítja az értéktárlista is, az eddigi 52 érték mellé, most újabb 7 sorakozhat fel – mondta a városvezető, s megköszönte a javaslattevőknek, hogy nyitott szemmel jártak, sokat dolgoztak azért, hogy ebben az évben hivatalosan is az értékek közé kerüljenek az általuk javasolt szellemi, tárgyi kincsek.

Ezek közül az egyik a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézet intézetigazgatója, Ferencziné Ács Ildikó által javasolt nyíregyházi népzenei tanárképzés. Az értéktári emléklapot a javaslattevő és az egyetem rektora dr. Szabó György vette át.

Nyíregyháza Rádióállomás rádió és tv gyűjteményét Zentai Mihály jegyzi, a nyugalmazott rádióállomás-vezető Borbányán található gyűjteménye szintén bekerült az értéktárba.

Ezen kívül a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójának anyagával, mintegy 5600 hangfelvétellel gyarapodott az értékek tára. Zsoldos Barnabás, a stúdió volt vezetője vette át az erről szóló emléklapot.

A Kállay Gyűjtemény épülete, a Kállay család emlékei páratlan értéket képviselnek a városban, méltán került be az értéktárba. Dohanics László a gyűjtemény értékgondnoka képviselte az intézményt.

Sokan ismerik Kulcsár Róbert magángyűjtő 1848-49-es szabadságharc tárgygyűjteményét, amely ugyancsak az értéktár becses darabja lett. Az északkeleti nyelvjárási régió nyelvjárására Pállné dr. Lakatos Ilona, a Nyíregyházi Egyetem Nyelv-és Irodalomtudományi Intézetének nyugalmazott intézetigazgatója hívta fel a figyelmet. A Felső-Tisza vidékére jellemző nyelvjárás úgyszintén bekerült az értékek közé.

Az ünnepség végén néhány perce felidézték a 2020-ban elhunyt sportoló, sportszakember Sitku Ernő munkásságát is. Sitku Ernő sporttevékenysége a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. javaslatára került be az értéktárba. Az egykori sportoló lánya, Sitku Zsuzsanna és Kőhalmi Richárd, a sportcentrum ügyvezetője vették át az erről szóló emléklapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában