2023.05.27. 15:37
Hungarikumokkal hangoltak a várkertben
Pálinka ünnep Gyulán lovagrendekkel, nemzetközi párlatversennyel, különleges gasztronómiával
Huszonhárom évvel ezelőtt a Kisüsti Pálinka Fesztivállal kezdődött Gyulán az a rendezvénysorozat, amely elsőként vállalta fel a magyar pálinka népszerűsítését. Az évek során Erkel Ferenc városában a mind nagyobb népszerűségre tett szert fesztiválnak mára szakmai csúcsrendezvénye lett a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny.
A május 27-én kezdődött, három napos rendezvény alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában.
- Célunk, hogy mind a látogatók, mind a szakma képviselői egy olyan rendezvényen tudnak részt venni, ahol a magyar pálinkákat méltón képviselik. Fontos, hogy a termelő és a fogyasztó egymásra találjon és ismeretséget kössön e hungarikum égisze alatt. A fesztivál céljai között szerepel továbbá a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, no meg Gyula város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása - közölték a szervezők.
A péntektől pünkösd vasárnapig tartó rendezvény számos programmal várta a látogatókat: természetesen a legnagyobb magyar pálinkagyártók, mint kiállítók várták a nemes nedű iránt érdeklődőket.
A Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre magánfőzők és bérfőzetők párlatait várták országhatáron innen és túlról.
A rendezvény másik kiemelt kezdeményezése a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék) párlatokból készült idén is, ezúttal meggyből.
A különleges- ezúttal meggyből készült - párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként. A rendezők kezdeményezésükkel bevallottan jó ügyet kívánnak szolgálni.
A rendezvény második napján „Gazda és a pálinka a konyhában” címmel látványfőzést és kóstoltatást szerveztek, amely során a pálinka világában ismert és elismert szakembereket kértek fel, hogy Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével, illetve a magyar vidéki élet meghatározó szereplőjével közösen egy hazai alapanyagokból és meggy pálinkával készült ételt készítsenek el.
GB
Szabolcs-Szatmár-Bereget képviselő kiállítók a gyulai fesztiválon:
- Numen Pálinkafőzde
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén fekvő Vásárosnaményban található a Numen Pálinkafőzde, ahol a hagyomány tisztelete és a modernkor vívmányai szerencsés módon találkoznak. A térség, a kedvező földrajzi és klimatikus adottságainak köszönhetően, kiváló gyümölcs alapanyaggal szolgál évszázadok óta.
- Panyolai Szilvórium Zrt.
A Panyolai Szilvórium Magyarország egyik legnagyobb gyümölcskertjének, a Szatmár-Beregi Síkságnak a közepén, három folyó ölelésében található. A Panyolai Pálinkák Magyarország legkedveltebb és legkifinomultabb italai közé tartoznak. A Panyolai Pálinkák mindegyike magas értéket képviselő kézműves termék.
- Szabolcsi Házi Pálinka
A Szabolcsi Házi Pálinka nem egy kereskedelmi pálinkafőzde termékei, hanem saját készítésű pálinkák. A tulajdonos a legjobb minőségű gyümölcsöket nagy szakértelemmel cefrézi, házi, kisüzemi módszerekkel dolgozza fel. Több fesztiválon is sikerrel mutatkoztak be a termékek, Gyulán most először kóstolhatják meg a látogatók.