Gyula

2023.05.27. 15:37

Hungarikumokkal hangoltak a várkertben

Pálinka ünnep Gyulán lovagrendekkel, nemzetközi párlatversennyel, különleges gasztronómiával

Huszonhárom évvel ezelőtt a Kisüsti Pálinka Fesztivállal kezdődött Gyulán az a rendezvénysorozat, amely elsőként vállalta fel a magyar pálinka népszerűsítését. Az évek során Erkel Ferenc városában a mind nagyobb népszerűségre tett szert fesztiválnak mára szakmai csúcsrendezvénye lett a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny.

A május 27-én kezdődött, három napos rendezvény alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában.

- Célunk, hogy mind a látogatók, mind a szakma képviselői egy olyan rendezvényen tudnak részt venni, ahol a magyar pálinkákat méltón képviselik. Fontos, hogy a termelő és a fogyasztó egymásra találjon és ismeretséget kössön e hungarikum égisze alatt. A fesztivál céljai között szerepel továbbá a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, no meg Gyula város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása - közölték a szervezők.

A Nemzeti Összetartozás Pálinkájának elkészítésében aktívan részt vett dr Cservenyák László, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend nagymestere (balról a 2.) és a Szabolcsi Pálinka Lovagrend képviseletében Barna Sándor (j) is.    
Fotó: a szerző

A péntektől pünkösd vasárnapig tartó rendezvény számos programmal várta a látogatókat: természetesen a legnagyobb magyar pálinkagyártók, mint kiállítók várták a nemes nedű iránt érdeklődőket.

A Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre magánfőzők és bérfőzetők párlatait várták országhatáron innen és túlról.

A rendezvény másik kiemelt kezdeményezése a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása, amely az anyaországon belüli pálinkákból, és a határon túli (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék) párlatokból készült idén is, ezúttal meggyből.

A különleges- ezúttal meggyből készült - párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként. A rendezők kezdeményezésükkel bevallottan jó ügyet kívánnak szolgálni.

A rendezvény második napján „Gazda és a pálinka a konyhában” címmel látványfőzést és kóstoltatást szerveztek, amely során a pálinka világában ismert és elismert szakembereket kértek fel, hogy Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével, illetve a magyar vidéki élet meghatározó szereplőjével közösen egy hazai alapanyagokból és meggy pálinkával készült ételt készítsenek el. 

GB

 

 

Szabolcs-Szatmár-Bereget képviselő kiállítók a gyulai fesztiválon:

 

- Numen Pálinkafőzde

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részén fekvő Vásárosnaményban található a Numen Pálinkafőzde, ahol a hagyomány tisztelete és a modernkor vívmányai szerencsés módon találkoznak. A térség, a kedvező földrajzi és klimatikus adottságainak köszönhetően, kiváló gyümölcs alapanyaggal szolgál évszázadok óta.

 

- Panyolai Szilvórium Zrt.

A Panyolai Szilvórium Magyarország egyik legnagyobb gyümölcskertjének, a Szatmár-Beregi Síkságnak a közepén, három folyó ölelésében található. A Panyolai Pálinkák Magyarország legkedveltebb és legkifinomultabb italai közé tartoznak. A Panyolai Pálinkák mindegyike magas értéket képviselő kézműves termék.

 

- Szabolcsi Házi Pálinka

A Szabolcsi Házi Pálinka nem egy kereskedelmi pálinkafőzde termékei, hanem saját készítésű pálinkák. A tulajdonos a legjobb minőségű gyümölcsöket nagy szakértelemmel cefrézi, házi, kisüzemi módszerekkel dolgozza fel. Több fesztiválon is sikerrel mutatkoztak be a termékek, Gyulán most először kóstolhatják meg a látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában