Nyíregyháza

2023.05.29. 07:30

„Legyél te is most generációs! ”

Nem lesz záróvizsga, bizonyítványosztás, de számadást készíthetünk e hasznos kezdeményezésről.

A „Legyél te is most generációs” program résztvevői a második évüket zárták. A programot a Telekom 2021-ben indította azzal a céllal, hogy az idősebb korosztály személyre szabott segítséget kapjon a digitális eszközök használatához.

Szívesen segítettek

– A program elindítója úgy találta, hogy ehhez a középiskolák diákjai szívesen csatlakoznának, mivel az együttműködés lehetővé teszi az önkéntes közösségi szolgálat igazolását – emelte ki Schmidt Pálné kapcsolattartó, a Sz.-Sz.-B Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége elnökségi tagja. – A 2021/2022-es tanévben a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, a Nyírbátori Báthory István Katolikus Gimnázium, az Ibrányi Református Gimnázium, 2022/2023-as tanévben a Nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium nyújtott segítséget az oktatáshoz.

– A két tanév alatt Nyíregyházán 53 nyugdíjas és 42 diák vett részt a foglalkozásokon hetente egy alkalommal. Volt olyan nyugdíjas, aki csak egy „pillanatra” jött el, mert elakadt valamiben és itt választ kapott a kérdésére. Volt olyan diák is, aki elmondta, hogy neki már megvan az 50 óra közösségi szolgálata, de hallott erről a programról és szívesen segítene. Sokan voltak, akik mindkét tanévben rendszeresen jártak az „iskolába”. Őket kértem meg, hogy mondják el véleményüket.

– Általános tapasztalattal rendelkezem a számítógépről, de a mobiltelefon ismeretem hiányos, ezért jelentkeztem a diákok ismeretbővítő óráira. Egy-egy ponton átsegítenek, így biztosabbá válik a telefon ismeretem és annak használata. Bátrabban kezelem a mobilomat. A jövőben is szeretném bővíteni telefonos, laptopos ismereteimet a diákok segítségével. Legfontosabb tanulság, hogy az előforduló ismerethiányt nem a fellelhető irodalomból, internetről kell megszerezni, hanem közvetlenül a diákoktól, kiegészítve saját tapasztalatukkal, vizuálisan megismerve. Őszinte köszönet minden diák segítőkészségéért – tette hozzá – Ujvári Ferenc.

Köszönjük nekik

– A gyerekeim Magyarországon élnek, de más városokban, így megörültem, hogy a diákok segítenek. Nagyon jónak tartom a programot, a segítőink olyan szeretettel tanítottak bennünket, hogy csak megköszönhetjük nekik. Minden alkalomkor kedvesen válaszoltak a kérdésekre, segítőkészen álltak a feladatokhoz. Köszönöm szépen a velem való foglalkozást, a tanév további részére sikert kívánok a diákoknak a saját tanulásukhoz és a tanításhoz is – erősítette meg – Barát Imréné.

– Nagyon örülünk, hogy részt vehettünk a tanfolyamon. Köszönjük, a lehetőséget, sokat tanultunk az internet használatáról. Ha lesz rá mód, a továbbiakban is szeretnénk igénybe venni a tanulók önzetlen segítségét. Üdvözlettel: Ili és Laci – jegyezte mosolyogva a Hornyacsek házaspár.

– Köszönjük Csatlósné Szarka Edit pedagógiai asszisztensnek, hogy minden foglalkozásra kellő számú diákot toborzott. Köszönjük Vágner Lajos technikai dolgozónak, hogy készségesen irányított minket a tanterembe. Köszönjük Kingának, Alexandrának, Rékának, Petrának, Dórának, Kírának, Eszternek, Zsófinak, Virágnak, Nórának, Zsombornak, Szabolcsnak, Sándornak, Péternek, hogy bármilyen nehéz napjuk is volt, mindig türelemmel, érthetően, kedvesen válaszoltak a nyugdíjasok számára nehéznek tűnő kérdésekre – vette át a szót Schmidt Pálné. – A megyei nyugdíjas szövetség vezetősége nevében kívánok a diákoknak, tanároknak és a gimnáziumok valamennyi dolgozójának, valamint nyugdíjas társaimnak tartalmas vakációt, kellemes időtöltést, erőt, egészséget! 

DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában