Országos Mentőszolgálat

2023.05.10. 12:32

Ma van a mentők napja

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére.

Emlékérméket bocsátott ki az MNB az OMSZ alapításának 75. évfordulója alkalmából

Fotó: Koszticsák Szilárd

A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a mentők napját.  Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alapításának 75. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új 50 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot, valamint 15 ezer forintos névértékű ezüst és 3 ezer forintos névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki május 10-én, a mentők napján.  Az Országos Mentőszolgálat hazánk legnagyobb mentő és egészségügyi intézménye, amely egy országos központtal és 19 vármegyei irányítóközponttal egységesen, jól szervezetten látja el feladatait immár 1948. május 10. óta. 

A mentőszolgálat grafikai elemeivel ellátott pénzforgalmi érmék nem csupán megjelenítik a jeles évfordulót, hanem a társadalom széles rétegeihez eljutva kifejezik azt a megbecsülést, amit bajtársaim iránt éreznek az emberek - mondta Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója.  Az idén 75 éves, egységes, állami Országos Mentőszolgálat olyan nemzeti érték, amelyre mindannyian büszkék lehetünk - hangsúlyozta.

Fotó:   Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója (b) és Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikáért felelős igazgatója. 

CSATÓ Gábor; PATAKI Tibor
Emlékérméket bocsátott ki az MNB az OMSZ alapításának 75. évfordulója alkalmából
Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában