Tiszabercel

2023.05.25. 16:33

Önellátóvá kell válnunk!

Ágazati képzőközpont jött létre a tiszaberceli tagintézményben.

Sorközművelő, kultivátor, rövid tárcsás talajelőkészítő és két mezőgazdasági drón fogadta a látogatókat csütörtökön az Északi ASZC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola Tiszaberceli Tagintézménye udvarán, ahol a gyakorlati oktatásra érkező lippais diákok mellett kosztümös hölgyek és öltönyös urak gyülekeztek. Az intézmény nemrégiben elkészült csarnoka adott ugyanis otthont annak a konferenciának, amelyen a duális oktatás megszervezéséért és biztosításáért felelős Északi Agrárszakképzési Ágazati Képzőközpont mutatkozott be.

Az agrárszakképzési centrumok, a partnerintézmények és a szakmai szervezetek vezetői mellett a duális képzésben részt vevő cégek is képviseltették magukat az eseményen, melynek apropóját egy sikeres pályázat jelentette. Az Északi ASZC ugyanis közel 280 millió forintos forrásból ágazati képzőközpontot hozott létre a tagintézményben. A XXI. századi képzési igényeknek megfelelően a centrum fejlesztheti a képzési palettát: a precíziós gazdálkodás oktatásához erő- és munkagépeket szereztek be, megépült a már említett csarnok, de száz szakember képzése is a projekt részét képezi.

Adottak a feltételek

Lévai Imre, a tíz szakképző intézményt magába foglaló Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott: diákok ezrei vannak a gondjaikra bízva, az oktatók feladata pedig az, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik képesek megfelelni a kor kihívásainak. Ehhez a feltételek adottak, és az ilyen, s ehhez hasonló pályázatok eredményeként tovább fejlődnek az intézmények.

Beérett a munka

– A múlt héten Szekszárdon voltam egy ehhez hasonló rendezvényen, és számos más tényező mellett ez is azt jelzi, hogy beérett az a munka, amit a kormány 2010 óta a szakképzés szerepének növelése érdekében tesz – ezt mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. 

– Tizenhárom évvel ezelőtt megvolt az a tudás, amit vétek lett volna veszni hagyni, ezért jöttek létre később az agrárszakképzési centrumok, ahol kiváló oktatók tanítják a jövő agráriumának szakembereit. Az agrároktatásba érkező forrásoknak, illetve a fejlesztéseknek köszönhetően a diákok a legmodernebb eszközök segítségével sajátíthatják el szakmájuk alapjait, így a megszerzett tudásuk sokat ér majd a munkaerőpiacon. Az pedig, hogy a munkájukra szükség van, a pandémia alatt is bebizonyosodott: sokan kezdtek el a balkonon paradicsomot termeszteni, de gyorsan kiderült, hogy szakértelem nélkül ez sem megy. Ám nemcsak a covid, hanem az ukrajnai háború is felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos egy ország számára a mezőgazdasági önellátás. Ehhez erős agráriumra és élelmiszeriparra van szükség – utóbbiban hatalmas lehetőségek rejlenek, éppen ezért a kormány ebben az uniós ciklusban a korábbi 468 milliárdról 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható összeget. Mindez azonban csak akkor hasznosul, ha a szakképző intézmények diákjai ismerik és alkalmazzák a modern technológiákat, és az új feldolgozóipari létesítményekben dolgozva megtermelik az ország számára szükséges agrártermékeket – tette hozzá az államtitkár.  

A képzési központ feladatairól Baloghné Farkas Rosemarie Odette ügyvezető beszélt, majd a résztvevők előadásokat hallhattak arról, milyen szerepük van az oktatásban a modern mezőgazdasági eszközöknek, az intelligens fólia-vezérlés hogyan hat a terméshozamra, de a mezőgazdasági drónnal is megismerkedtek a vendégek. 

SZA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában