Brüsszel, Nyíregyháza

2023.05.06. 09:00

Rejtett Kincsek Brüsszelben

Miénk a jövő! - Brüsszelben is támogatnák a Mentorállás Programot.

A nyíregyházi delegáció Brüsszelben

Fotó: egyesület

Az Eu for Trisomy 21 szervezet brüsszeli konferenciáján 12 ország között Magyarország is jelen volt a Down-szindrómával élők érdekeinek képviseletében a Rejtett Kincsek Down Egyesület öt tagú küldöttségével. A projekt neve is – The Future is Ours (Miénk a jövő) – arról szól, hogyan tudjuk a figyelmet ráirányítani azokra, akik Down-szindrómával élnek, és ezen keresztül azokra, akik egyéb nehézségeik miatt nem tudnak a társadalom teljes jogú tagjaiként szerepelni.

– Több témát jártunk körbe: az autonómia, az egészség, a láthatóság és az egyenlő bánásmód mellett arról is javaslatok születtek, hogy „Mit tehet az EU értünk?”. A konferencia létrejöttében több Európai Parlamenti képviselő segített: Lukas Mandl, Estarás Ferragut és Margarita de la Pisa, valamint a Jérome Lejeune intézet orvos igazgatója, Pilar Garcia Fernandez is megosztotta velünk a legújabb kutatási stratégiákat – említette Pokoraczkiné Vékony Katalin kommunikációs és fundraising koordinátor. 

– Tapasztalatunk szerint a legtöbb európai országban komoly probléma a Down-szindrómával élők nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedése, ezért a workshopon és a kötetlen beszélgetésekben az általunk ismertetett Mentorállás Programot mindenki nagy érdeklődéssel hallgatta.

– Az EU for Trisomy 21 szervezet is szeretné, ha egy nemzetközi projekt keretében ennek megismerésére és az adaptálásához szükséges feltételek feltérképezésére, a jó gyakorlatok bemutatására lehetőséget tudna teremteni. Ezért is volt nagyon megtisztelő és előremutató, hogy találkozhattunk az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolaval, aki támogatását fejezte ki ügyünk iránt. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában