Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.05.20. 13:42

Tisztelet az önkéntes tűzoltóknak

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40 önkéntes tűzoltó egyesület segíti a megye mentő tűzvédelmét. Éves átlagban a káresemények tizedéhez vonulnak, támogatva ezzel a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók munkáját. Elismerve a megyei önkéntes tűzoltó mozgalom másfél évszázados áldozatkész tevékenységét – az emberek életének, testi épségének, anyagi javainak, a gazdaság és a természeti környezet értékeinek hatékonyabb megóvása érdekében tett erőfeszítésüket – az egyesületeket bemutató cikksorozatot indítottunk Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő segítségével. A tűz elleni védekezést önként vállalók közül most a Nagyhalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Nagyhalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület az alakulása óta őrzi lelkesedését és fejleszti eszközeit, felkészültségét.

Nagyhalász polgármestere, Orosz Károly Zsolt 2005 őszén felkérte Lisovszki Róbertet, hogy szervezzen egy csapatot és vegyenek részt az Ibrányban induló 40 órás tűzoltó alaptanfolyamon. A csapat lelkesedésére jellemzően egy húszpercnyi telefonálgatás után összeállt egy 9 fős csoport, akik vállalták a tanfolyam elvégzését.

Az alakuló ülés időpontjára, 2005 decemberére 18 főre emelkedett a taglétszámuk. Az egyesület elnöke Orosz Károly Zsolt, parancsnoka Lisovszki Róbert, titkára Oláh János lett.

Az alakulás körül mindvégig ott bábáskodott Pernyák Sándor tűzoltó ezredes (akkori megyei igazgató) és Kató Antal, az Ibrányi Önkormányzati Tűzoltóság akkori parancsnoka.


A bírósági bejegyzéssel majdnem egy időben az önkormányzat megvásárolta a szomszédos Ibrány tartaléknak használt IFA gyártmányú gépjárműfecskendőjét. Kató Antal (a vármegyeszerte csak Anti bácsi) gondoskodott róla, hogy ne üresen adják át a gépjárművet, hanem legalább az alapfelszerelések legyenek rá felmálházva. Pernyák ezredes is jelentős, még használható eszközadománnyal segítette az újonnan alakuló egyesületet.

Képzések és vizsgák

Néhány éven belül a vizsgával nem rendelkezők is elvégezték a szükséges tanfolyamokat. A tagság egy része önkéntes tűzoltó parancsnoki, tűzoltásvezetői, tűzoltó szakképzettségi végzettséggel, a többség pedig 40 órás alaptanfolyami és különböző kisgépkezelői vizsgák birtokában vesz részt a beavatkozásokban.

A vállalt településeik Nagyhalászon kívül Tiszatelek és Tiszarád, de szükség esetén bárhova szívesen vonulnak a környéken, ha szükség lenne a segítségükre.

A kezdeti időszakban a legnagyobb gondot az jelentette, hogy nem sikerült fűtött helyet találni a gépjárműfecskendőnek. Egy rövid ideig a helyi termelő szövetkezet, majd a zsákgyár biztosított helyet az önkéntesek gépjárművének. 2014-ben az önkormányzat ezt a problémáját is megoldotta az egyesületnek, mert a város központjában újonnan megépített Multifunkcionális Szolgáltató Központ épületében helyet kaptak az önkéntes tűzoltók is. Azóta korszerű fűtött szertár, öltözők, iroda és egyéb komfortos helységek szolgáljak az önkéntes tűzoltói feladatot vállalók elhelyezését.

Az önkormányzat folyamatos támogatásának és a sikeres szakmai pályázatoknak köszönhetően mára elérték, hogy a speciális műszaki-mentő szerek kivételével szinte teljesen felszerelt gépjárművet birtokolhatnak. Az egyesület anyagi és személyi helyzete stabil, folyamatos működésüknek nincs akadálya.

Eszközkészletük továbbra is gyarapszik, modern, megbízható és biztonságos felszerelésekkel avatkozhatnak be önkénteseik.

A 2015-ben, az egyesületekre vonatkozó törvényi szabályozás miatt Orosz Károly polgármester átadta az elnöki tisztséget Vécsi Jánosnak, aki azóta is becsülettel segíti az egyesület működését.

Tűzesetek és műszaki mentések

Az egyesület tagjai évente átlagosan 20-25 alkalommal vonulnak a különböző tűzesetekhez és műszaki mentésekhez. Ezen kívül a sajnos egyre gyakrabban bekövetkező szélsőséges időjárási jelenségek okozta károk elhárításában is igyekeznek segítséget nyújtani a térségükben.

A Nagyhalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület oszlopos tagja a „Rétköz 8 Ibrányi Járási Mentőcsoport”-nak, amelynek parancsnoka szintén Lisovszki Róbert.

Éles bevetésükre szerencsére ritkán kerül sor, de különböző felkészítéseken és gyakorlatokon mindig megfelelően teljesítenek. Ki lettek képezve árvízi védekezésre és elsajátították az úgynevezett mobilgát (tömlőszerű, levegővel, majd vízzel feltöltött egymáshoz rögzíthető, védművé alakítható elemek) gyors és szakszerű telepítését is.

A rendkívüli események és gyakorlatok során nagyban megkönnyíti munkájukat az évek alatt pályázatokon elnyert eszközeik: nagy teljesítményű terepjáró quad, utánfutók, bevetési és gyakorló ruházatok.

A napi feladatokon túl büszkén gondolnak elődjeikre, akik 1926-tól a rendszerváltás időszakáig sokat tettek Nagyhalász tűzvédelméért. Tagjaik nagy hangsúlyt fektetnek a múlt értékeinek megőrzésére is, közreműködésükkel állították ki a város központi részein a régi idők technikáját felidéző tűzoltószekér-konvoj.


Fotók: ÖTE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában