szon.hu PODCAST

2023.05.03. 11:30

Válás gyerekszemmel

„Apa el fog költözni. Apa egy másik nővel szeretne élni. Anya és apa már nem úgy szeretik egymást, mint férj és feleség, de neked mindig a szüleid maradunk.” A házasságok majdnem fele válással végződik. Hihetetlenül nehéz lelki terhet cipelnek magukkal a felbomló családban élő ­gyerekek, és nem mindegy, hogyan közlik velük a szülők, hogy az addig összetartozó család külön utakon folytatja életét. 

Forrás: illusztráció: Shutterstock

Bűntudatuk lehet

 – Lényeges hangsúlyozni, hogy közös döntésről van szó. Lehetőség szerint együtt üljenek le és beszéljék meg a kialakult helyzetet, nyugodtan, higgadtan. A szülőknek továbbra is kapcsolatban kell maradniuk egymással, együtt kell működniük a gyerekeik érdekében. Az a szerencsés, ha hamar megegyeznek a láthatásról a felek, s nem tart sokáig a huzavona. Ellenkező esetben a sok feszültség szorongáshoz vezet, s akkor jövünk a képbe mi, pszichológusok. A magatartászavar, a romló tanulmányi átlag, az állandó lehangoltságérzés akkor alakul ki a gyerekekben, ha az elválás feszültséggel terhelt – mondja el következő podcastadásunkban Oláh Gabriella szakpszichológus. A szakember szerint a válás során is meg lehet óvni a gyerekeket a lelki sérülésektől, ha a szülők nem érzelemtől vezérelten kommunikálnak, kerülik a nyílt vitákat és tudatosan kezelik a helyzetet. 
A legfontosabb, hogy a gyerek érezze, mindketten ugyanúgy szeretik őt, annak ellenére, hogy már nem élnek együtt. A válás veszteség, gyászfolyamat, minimum egy évre van szükség ahhoz, hogy mindenki elfogadja. 
– Gyakran van bűntudata a gyermekeknek, mert tökéletesnek hiszik szüleiket. Számukra inkább elviselhető az a tudat, hogy ők okozták a problémát, mint az, hogy a szüleik gyengék vagy ártottak egymásnak, éppen ezért önmagukat hibáztatják a történtekért. Ezt a szorongást úgy lehet feloldani, ha megtudják az igazságot, s őszintén elmondják nekik: mi törte meg a család életét. Nem szabad részletekkel terhelni őket. 

Oláh Gabriella szakpszichológus.
Fotó: Szarka Lajos

Az új életére koncentrál 

– Az sem jó, ha valamelyik szülő „lelki szemetesládának” használja gyermekét, inkább egy hozzá közel álló rokonnal, baráttal ossza meg gondjait! Egy „kulturált” válás során egyik fél sem feketíti be a másikat, nem vádaskodik és nem rombolja le a másik szülő tekintélyét. Inkább a továbblépéssel foglalkozik, s felépíti az új életét – emel ki lényeges lépéseket Oláh Gabriella. 
A gyakorlat azt mutatja, hogy vannak olyan elvált családok, ahol a gyerek/gyerekek egyáltalán nem tartják a kapcsolatot az apával, esetenként az anyával, és nincs meg a teljes szülői minta előttük, hiányzik az anyai vagy az apai szeretet az életükből. 
A podcastet szerdán 11.30-tól hallgathatják meg hírportálunkon, a www.szon.hu oldalon. Ebben a részben a speciális helyzetben lévő vagy bántalmazásban élő szülők válásáról nem beszélgetünk, egy következő adásban erről is szólunk majd. 

KO


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában