Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.06.08. 17:35

A medvék nem keresik az ember társaságát

A természetvédelmi törvény foglalkozik a fokozottan védett fajokkal.

Fehérgyarmat térségében

Forrás: Forrás: Vadkamera

Mint portálunkon többször beszámoltunk róla, az elmúlt napokban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében több területen is barna medvét örökített meg a szórónál kihelyezett vadkamera.

A hazánkban tartózkodó medvékkel kapcsolatban portálunk szerkesztőségéhez eljuttatta álláspontját a mintegy 70 ezer vadászt képviselő Országos Magyar Vadászkamara és a vadászatra jogosult szervezeteket képviselő Országos Magyar Vadászati Védegylet is.

– Fontosnak tartjuk leszögezni: a fokozottan védett fajokkal (így a barna medvével is), annak egyedeivel a vadgazdálkodási ágazatnak nincs teendője. A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 43. § (1) bekezdése értelmében „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.” A nagyragadozók jelenlétéből fakadó, esetlegesen kialakuló konfliktusos helyzetek, problémák megoldása a hivatalos állami természetvédelem illetékességébe tartozik, amely természetesen tud az állatok jelenlétéről a szóban forgó területen. Ezzel együtt érdemes tudni, hogy a medvék nem keresik az ember társaságát, és hazánkban emberemlékezet óta nem tudunk medvetámadásról – tájékoztatta szerkesztőségünket Földvári Attila szóvivő.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában