Nyíregyháza

2023.06.02. 15:36

Az összetartozásunkat szimbolizálja

A kopjafát Sándor Attila fafaragó mester, az emléktáblát Németh Erika szobrászművész készítette.

 – Az emlékhelyek, emlékjelek állítása az egyik kortól, nemtől, évszázadtól független szokásunk, ugyanis nemcsak az élet rövid és múlik el gyorsan, hanem az emberi gondolat is. Jeleket hagyunk magunk után, hogy ne feledkezzünk meg a jelen és a múlt történéseiről, s hogy az utánunk jövő generációk is emlékezzenek. A kopjafaállítás egy ősi szokás Székelyföldön, és kerüljön bárhová, a mondanivalója nem változik: mutatja, hogy a jelenben élő ember gondol a múltjára, mert tudja, hogy hagyományai, nyelve, családja nélkül nincsen sem jelene, sem jövője – hangsúlyozta pénteken a sóstóhegyi nemzeti összetartozást idéző kopjafa és emléktábla átadásán dr. Ulrich Attila.


Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: június 4-e a nemzetünk összetartozásának a napja, amikor azon testvéreinkre gondolunk, akik szerte a világban magyarnak vallják magukat. El kell mesélnünk, meg kell értetnünk a ma gyermekeivel, mi történt 103 évvel ezelőtt, hogy ők is elmondhassák a saját gyermekeiknek, unokáiknak, s ne merülhessen feledésbe, mit is jelképez a kis, sóstóhegyi kopjafa.

Az ég felé tör

Dr. Szabó Tünde kormánybiztos kijelentette: az eltelt idő semmit sem változtat azon a tényen, hogy ami 1920. június 4-én történt, nem tárgyalás volt, hanem diktátum. Következtében minden magyar emberben egy világ dőlt össze.
– Bár történelmünk során sokszor váltunk a nagyhatalmak játékszerévé, ragaszkodunk a hazánkhoz, a függetlenségünkhöz, a nyelvünkhöz, a hitünkhöz, a kultúránkhoz és tradícióinkhoz. Mi, magyarok 103 esztendővel Trianon után bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk, mert soha nem engedtük el egymás kezét. A ránk dobált kövekből lépcsőt építettünk, a szétszakítottság, a háborúk, a diktatúrák ellenére sikerült újra és újra erőt gyűjtenünk, ellenfelek helyett barátokra leltünk. Mindvégig tudtuk, hogy ha összefogunk, ismét nagyok és erősek lehetünk. Minden ellenünk dolgozó erővel szemben szüntelenül hiszünk Magyarország egységében, építésében és sikerében. Ez az emlékhely nemcsak megerősíti az összetartozásunkat, hanem értéket közvetít és üzen, kifejezi szívből jövő hálánkat és elismerésünket az elszakított közösségeink évszázados helytállásáért, a szülőföld iránt érzett hűségükért – mutatott rá dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza ország­gyűlési képviselője.
– Ez a kis kopjafa, ami az égre néz, ragyogóan szimbolizálja az elmúlt hetek, hónapok munkáját is. A semmiből teremtődött meg egy gyönyörű köztéri alkotás, amit Székelyudvarhelyen faragtak, Nyíregyházán terveztek és sóstóhegyi vállalkozók összefogásával készülhetett el – sorolta Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő. Hozzáfűzte: az önkéntesek segítségének köszönhetően új emlékhellyel gazdagodott a város és a településrész.
Az ünnepi beszédek után a megyei és városi intézmények, szervezetek képviselői megkoszorúzták a kopjafát. 

KM
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában