szon.hu PODCAST

2023.06.03. 20:30

Szabad bográcsolni és szalonnát sütni?

A szabadtéri tüzek szempontjában két veszélyes időszak van, a kora tavasz és a nyár.

Fotó: Gazdag Mihály

Ennek okairól, illetve a megelőzésről beszélgettünk a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online közös podcastjének vendégével, Leskovics Zoltán tűzoltó alezredessel, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjével.

Mint a szakember kiemelte, vármegyénkben a 2022-es esztendő kiemelkedő év volt a tűzek számát tekintve,  tavaly ezernél több szabadtéri tüzet regisztráltak, míg a korábbi években 500-600 volt ez a szám. Reményét fejezte ki, hogy az idei évben jóval kevesebb tűzesettel kell majd találkozniuk a tűzoltóknak. Az év első részére ez szerencsére igaz lett, a sok csapadéknak és az alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően. 
Lakott területen belül a legtöbb tűz az udvaron, kertben végeztt tevékenység közben alakul ki, s a statisztikák szerint a szabadtéri tüzeket 99 százalékban emberi felelőtlenség okozza. Hogy mikor és milyen feltételek mellett gyújthatunk tüzet, akár lakott, akár külterületen, erről is beszélt az alezredes.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában