Medve

2023.06.03. 11:20

Szenzáció! Medvét fotóztak Szatmárban!

Korábban már találtak medvetalpnyomokat, immár van tényszerű bizonyíték is.

A barnamedve a szatmári szórón

Forrás: vadkamera

Szerkesztőségünk birtokába jutott egy fénykép, amelyen egy barnamedve látható, amint egy szórón éppen az automata etetővel ismerkedik egy Fehérgyarmathoz közeli erdőrészben. A szórónál elhelyezett vadkamera ma, vagyis 2023. június 3-án 6 óra 38 perckor örökítette meg az állatot.

Az érintett terület vadgazdálkodási szempontból a fehérgyarmati Ravasz Róka Földtulajdonosi Vadásztársasághoz tartozik. Szerkesztőségünk megkereste a civil szervezet elnökét, Gyújtó Attilát, akinek meg is mutattuk a fényképet. A szakember a következőket mondta érdeklődésünkre:

– Ismerve a tagok szóróit, ez a fénykép valóban a mi területünkön készült. Megmondom őszintén, megdöbbentem, mert előttem már a jövő is felvillant. Ugyanakkor nem ért váratlanul. A térségben dolgozó egyik hivatásos vadász már mutatott nekem áprilisban olyan fényképet, amelyen medvetalpnyomok láthatóak. Az egyik község kocsmájában ment a mendemonda arról, hogy egy medve él a közelben, de mindezt eddig senki sem vette komolyan. Eddig nem látta senki sem, csak észlelték, a nyomaival találkoztak az erdőt járó emberek. Ez a vadkamerával készített fénykép az első tényszerű bizonyíték arra, hogy valóban idekeveredett Szatmárba egy medve – elevenítette fel az előzményeket Gyújtó Attila.

– Az utóbbi években, évtizedekben nagymértékben megnövekedett az erdősített terület nagysága, s úgy gondolom, ennek köszönhető a medve felbukkanása. A sok erdő kedvez a szarvasféléknek és a ragadozóknak, illetve az olyan erdei állatoknak, mint a medve. A térségünkben is több ezer hektár friss telepítésű erdő van, így prognosztizálható, hogy előbb-utóbb megjelennek a ragadozók is a térségben, gondolok például a farkasra. A szatmári erdők vadregényesek, nyugodt pihenőhelyet jelentenek a vadnak, s ezt látjuk is a fényképen. S az ilyen helyszíneken megjelenhet az olyan vadon élő állat is, mint a barnamedve.

Gyújtó Attilát megkérdeztük arról is, mit csinál éppen a barnamedve a kék hordóval.

– A kék hordó egy automata vadetető a szórón. A tartalma kukorica, ahhoz próbál hozzáférni a medve. A szándéka vagy élelemkeresés, vagy mivel fiatal állat, még roppant kíváncsi. Annyira nem ismerem a medve szokásait, mint a szarvasét, az őzét vagy a vaddisznóét, azokról tudnék mesélni nagyon sokat, de medvével nincs tapasztalatom. A fénykép reggel fél hétkor készült, lehet, hogy utána akart lepihenni.

Mennyire van ez a szóró távol a lakóhelyektől? – hangzott el egy újabb kérdés.

– Fehérgyarmattól és Nábrádtól olyan 4-4 kilométerre készült a fénykép. Ha magunk elé képzeljük a Kisar-Fehérgyarmat-Nábrád háromszöget, úgy mindegyik településtől egyforma távolságra található a fényképen látható szóró.

A medvekalandot több szakember megkérdezésével természetesen folytatjuk majd.

- M. Magyar László -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában