Rozsrétszőlő

2024.06.17. 13:27

Hely, mely az Istenhez közelebb vezet

„A templom kórház, melyben gyógyulni tud a lélek; a templom ház, melyben Isten lakik. A templom útjelző, mely megmutatja, milyen irányba kell haladni; a templom egy út, mely az üdvösség felé vezet” – mondta Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, aki június 15-én áldotta meg az egyházmegye legújabb görögkatolikus templomának alapkövét.

Szon.hu

Forrás: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

„Úr Istenünk, […] add, hogy az e helyen felséged magasztalására épülő templom a te segítségeddel mielőbb a magasba emelkedjék, hogy annak teljes felépítése mindenható erődnek ajándékozása által teljes befejezést nyerjen, hogy így nem csupán mi, akik e szent hajlékot építjük s abban neked szolgálni akarunk, teljünk be áldásod bőségével, hanem anyaszentegyházad összes hívei is”– imádkozták Nyíregyháza-Rozsrétszőlőn a görögkatolikus papok Szocska A. Ábel püspök atya vezetésével, könyörögve az új görögkatolikus templom építése kapcsán.

A templom alapkövének megáldását június 15-én tartották a csupasz vasbeton oszlopok között, a vármegyeszékhely és a Nyíregyházi Esperesi Kerület legfiatalabb templom alapjainál. A szertartáson jelen volt főpásztorával dr. Gánicz Endre főhelynök, a kerület papsága, dr. Janka György esperes-parókus, Bodnár Attila a közösség első szervezőlelkésze, valamint a házigazda, Kovács Csaba parókus atya.
A testvérfelekezetek szolgálattevői, valamint a vármegye és a város vezetését képviselő meghívottak is megtisztelték jelenlétükkel a rozsréti közösség eme történelmi eseményét. Továbbá jelen voltak a tervezést, kivitelezést segítő szakemberek és a helyi intézményvezetők.

 

Csaba atya felolvasta az alapkőbe helyezendő időkapszula dokumentumát, mely tartalmazta a közösség történetét.

„Nyíregyháza görögkatolikusságát, s hitéletét mindig is a belvárosi székesegyház papjai látták el szolgálatukkal. Az ezredforduló táján alakult ki nagyobb figyelem a helyi görögkatolikusok számának növekedésével Rozsrétszőlőre. Miló Miklós parókus a belvárosból, majd az Szabó Tamás segédlelkész folytatta a szervezői munkát már helyben, segítséget kérve a közeli bokortanyákhoz hasonlóan az eredeti többséget alkotó evangélikus közösségtől. Az első Szent Liturgiák helyszínét így a Hajlás utcán található Betlehem Evangélikus Imaház biztosította.

2009-ben – akkor még megyéspüspökként – Kocsis Fülöp érsek-metropolita megbízta Bodnár Attila nyíregyházi iskolalelkészt a nyíregyháza-rozsrétszőlői hívek lelkipásztori ellátásával. Egy Fenyő utcai családi ház alagsorában alakítottak ki görögkatolikus kápolnát, melyet Szent Jakab, az Úr rokona titulusra szenteltek fel. A Nyíregyháza-rozsrétszőlői Szervezőlelkészség megalapítása 2013. december 29-i hatállyal vált hivatalossá, 2014-től elkezdődött saját anyakönyvvezetése is.

2017-ben Szocska A. Ábel püspök atya Kovács Csabát nevezte ki a közösség szervezőlelkészévé.

2019-ben az Egyházmegye megvásárolta templomépítés céljából a szomszédos Főzde utca 1. szám alatti szomszédos telket.

2019. október 20-án a kápolna búcsúi Szent Liturgiáján Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke parókiai rangra emelte a Rozsrétszőlői Görögkatolikus Szervezőlelkészséget (1579/2019. sz. rendelettel). Ezzel az eseménnyel írta be magát a történelembe az egyházközség, hiszen főpásztorunk – püspöki működésében először – parókiát alapított.

Az új parókia joghatósági területe: Rozsrétszőlő, Császárszállás, Butyka, Mandabokor, Kordovánbokor, Alsóbadúrbokor, Bálintbokor és Lóczibokor.”

A dokumentumot Ábel püspök és Csaba atya hitelesítette, majd a kapszulába tették egy friss Kelet-Magyarország újsággal és egy Görögkatolikus Szemlével, pénzérmékkel együtt; a tégelybe került a helyben termelt rozs, búza és szőlő termése is, a településrész nevében (Rozsrétszőlő) is rejlő helyi természeti kincsek, melyek az Eucharisztia alapanyagai is.

Az időkapszulát Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök, Kovács Csaba Nyíregyház-rozsrétszőlői parókus atya, dr. Galambos Ildikó, Nyíregyháza Járási Hivatalának vezetője és Vassné Harman Gyöngyi, a körzet önkormányzati képviselője helyezte el.

 

A főpásztor beszédében arra a sokak által is feltett kérdésre próbált választ keresni, hogy miért is van szükség a mai világban erre a templomra:

„A templom kórház, melyben gyógyulni tud a lélek; a templom ház, melyben Isten lakik. A templom útjelző, mely megmutatja, milyen irányba kell haladni; a templom egy út, mely az üdvösség felé vezet.”

A délelőtti főpásztori program kapcsán tapasztalta meg az isteni gondviselést, mely segített a kérdés megválaszolásában. Egy ukrán tábori lelkésszel találkozott, aki Máriapócson adott hálát több mint húsz ukrán özveggyel és árvával. Őket a nap mint nap a fronton szolgáló katonák ajánlották a lelkipásztor védelmébe, ha nem térnének haza. A tábori lelkész megígérte nekik, hogy Istenhez fogja vezetni ezeket az (immár csonka) családokat – mesélte Ábel püspök atya megrendülten és megérintődve.

"Mindannyiunknak szüksége van egy helyre, mely az Istenhez közelebb vezet."

Ábel püspök örömét fejezte ki, hogy erősödik ez a görögkatolikus közösség, köszönetet mondott a befogadásért, s felajánlotta a keresztény társfelekezeteknek, ha a templom megépül: szívesen látják itt a szolgálattevőket és híveket, számukra is lesz itt hely.

„Mert mindnyájunknak szüksége van egy helyre, ahol találkozhatunk az Istennel, aki megvigasztal minket nehézségeinkben, és akivel osztozhatunk örömeinkben. Szükségünk van a templomra, mert mi, emberek így vagyunk megteremtve, hogy kapcsolatot tartsunk a Jóistennel, aki a vele való közösségre hívott bennünket. Ennek a kapcsolattartásnak a legjobb helye a templom.”

A szertartás végén dr. Galambos Ildikó,   Nyíregyháza Járási Hivatalának vezetője és Vassné Harman Gyöngyi, a körzet önkormányzati képviselője tartott ünnepi köszöntőt.

Kovács Csaba parókust hívei köszöntötték papszentelésének tízéves évfordulóján, melyet éppen ezen a napon ünnepelt az atya.

Majd egy verssel zárták a rendezvényt. Az esemény emlékére a templom tervrajzát ábrázoló emléklapot vihettek haza a jelenlévők, és kötetlen együttléttel ünnepelhettek tovább a városrész közösségi termében.

Az építendő templom 131 m2 alapterületű és 12 méter magas lesz. A terveket Viszoki Csaba Tamás edelényi tervező készítette el a 2020-ban épült mezőkövesdi görögkatolikus templom mintájából inspirálódva, modern stílusával és méreteivel a helyi közösség igényeihez igazodva. Kivitelezője: Petrus Mihály. Építésének első ütemét kormánytámogatásból valósítják meg.

- Nyíregyházi Egyházmegye -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában