Tanévzárás

2024.06.20. 17:30

Maguk mögött hagyják ezt a tanévet is

Élményekben, programokban, fejlesztésekben gazdag tanév volt.

Kanalas Ottilia

Fotó: Péter Sipeki

Tanévzáró értekezletek, ballagások, bizonyítványosztás. Ez a heti menetrend, hiszen a hétvégén lezárul a 2023/ 24-es iskolai tanév, ami eseményekben, történésekben bővelkedett – mondták el lapunknak a pedagógusok. Hogyan sikerült a céljaikat elérni, milyen programokat valósítottak meg az idén, milyen sikereket értek el diákjaik, megújult-e a környezetük? Ezeket a kérdéseket tettük fel a tanévzárás kapcsán. 
 

Közösségfejlesztés volt a cél 

– A legnagyobb feladatunknak ebben a tanévben a közösségfejlesztést tartottuk, osztályprogramokat szerveztünk szinte minden hónapban, klubdélutánokat, ahol a gyerekek hasznosan tudták eltölteni a szabadidejüket. A foglalkozások különböző területeket öleltek fel, tartottunk sportprogramokat, kézművesdélutánokat pedagógusaink vezetésével, legfőbb célunk a tudásátadás és a közös élmények voltak – mondta el Nánásiné Szabolcsi Mónika, a gávavencsellői Rakovszky Sámuel Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. 
Hozzátette, az idén jutott idő és energia az óvoda és az iskola közti átmenet megerősítésére is, ami a Covid előtt gördülékenyen működött, utána megtorpant kicsit, de úgy látják, hogy szükség van az iskolára való felkészítésre, a két intézmény közötti kapcsolat ápolására. Ezen túlmenően sok-sok saját programot is megvalósítottak, köztük a Kerülő Ferenc-emlékrajzversenyt. Kerülő Ferenc az iskola egykori pedagógusa, művésztanára előtt tisztelegnek minden évben, az idén 200 gyerek vett részt a versenyen, s az egykori pedagógus fiának kiállítását is megszervezték. Mint megtudtuk, a 300 diákot számláló iskolában 15 osztályban tanulnak a gyerekek, szeptemberben 48 elsős fog beülni az iskolapadba, ami magasabb szám az előző évinél. 
Az intézmény a kisebbségi önkormányzatokkal is kapcsolatot tart, roma nemzetiségi oktatás is van náluk, közösen tartották meg a roma témahetet a Kicsi Kincs Gyermekházzal. Illetve köztudott, hogy a német nemzetiség is nagyon aktív a településen, az ő rendezvényeiken szintén részt vesznek diákjaik. 
– Nagyon szeretnénk a sportot erősíteni iskolánkban – tekintett előre az intézményvezető –, hogy minél többen mozogjanak, legyenek egészségesek diákjaink. Ez a kor egyik kihívása. Szakmai szempontból fontos szólnom arról is, hogy pedagógusaink elvégezték a komplex alapprogramot, amit a következő tanévtől szeretnénk a mindennapokban is hatékonyan beépíteni a munkánkba. Elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását, segítését, újszerű tanítási módszereket tartalmaz ez a program, olyan tevékenységeket, amelyek közelebb állnak a gyerekekhez, cselekvésre buzdítja a diákokat, és nem a frontális osztálymunkára, hanem a differenciált tevékenységekre épít. Meglátjuk, milyen eredményeket hoz majd ez az életünkbe – fűzte hozzá Nánásiné Szabolcsi Mónika, akitől megtudtuk: minden végzősük továbbtanul valamelyik középiskolában. 
 

Aktív iskola 

A tanévzárás kapcsán nagy büszkeséggel említette dr. Baloghné Mester Éva, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola igazgatója, hogy soha ennyi nyelvvizsgás nyolcadikosuk nem volt, mint az idén, 39 diákjuk tette le a középfokú nyelvvizsgát angolból, ezenfelül egyikük a felsőfokú követelményeket is megugrotta. Mint ismert, a Bemben az első osztálytól emelt óraszámban (heti 5 órában) tanítják az angolt, így játszva eljutnak a sikeres vizsgákig tanulóik. Az igazgató elmondta azt is, minden nyolcadikost felvettek középiskolába, mindenki ott tanul, ahol szeretne, ennek is örülnek, szombaton pedig 4 osztályban 102 diák ballag el tőlük. 
– A Bemről mindenki tudja, hogy sportos iskola, s hogy ezt tovább fokozzuk, csatlakoztunk az Aktív Iskola programhoz, ami tovább szélesíti a tanórán kívüli diáksport lehetőségeit. A Magyar Diáksport Szövetség által indított mozgásösztönző program egyfajta védjegy arra, hogy intézményünk a gyerekek rendszeres testmozgását támogatja, folyamatosan fejleszti, úgy tartjuk: ez a fizikai és mentális jóllét alapja – ecsetelte az egészséges életmódra nevelés fontosságát az igazgató, akitől megtudtuk, összesen 620 tanulója van a belvárosi iskolának. Szeptemberben 71 elsős kezd a Bemben, ez több, mint a megszokott létszám, az elsősök beszoktatására felkészültek a tanítók, de ezzel nem is szokott baj lenni. 
Tanárhiánnyal nem kellett most sem küzdeniük, teljes volt a szakos ellátottság. A hagyományokhoz hűen egy hét napközis tábort 120 gyerekkel megszerveztek erre a nyárra is, segítve a szülők gyermekfelügyeleti gondjain. Nagyobb beruházást nem terveznek a szünetre, az épületük új és korszerű, kisebb karbantartások augusztusban várhatók. 
 


Szép környezet, hitéleti nevelés 

A tanév egyik legnagyobb sikerének az iskolai létszám növekedését nevezte az Istenszülő Oltalmáról Elnevezett Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola igazgatója, Cserbán József. Az újfehértói intézmény fenntartója a Nyíregyházi Egyházmegye, s mint azt Cserbán József mondta: a szülők fontosnak tartják a hit­életi nevelést, keresik gyermekeik számára azt a lelki többletet, amit egy egyházi fenntartású intézmény nyújthat. Jelenleg 267-en járnak az iskolába, amely nyugodt légkört, a modern kornak megfelelő körülményeket biztosít. Többek között hangsúlyos figyelmet fordítottak a digitális eszközfejlesztésre, 12 okostáblával, digitális eszközökkel szerelték fel a tantermeket. Újdonságnak számít a Lego-oktatás módszertanának a bevezetése, amivel a tanárok érdekessé, izgalmassá tehetik a matematika tantárgy tanítását, valamint a módszertan a szövegértés- és kommunikációs kompetencia fejlesztésében is kitűnően alkalmazható. 
– Mindezek mellett az emelt szintű idegennyelv-oktatás erős alapot nyújt a továbbtanuláshoz, ezért vezettük be, és vonzza is a diákokat – jegyezte meg az igazgató, aki megköszönte kollégái egész éves munkáját, beleértve a pedagógusokat és az oktatást segítő munkatársakat. 
– Nagyon fontos számunkra a közösségfejlesztés, az idén egy sikeres családi napot tartottunk iskolánk egyesülete, az Oltalom Egyesület segítségével, ahol igazán tudtunk egymásra figyelni, egymással beszélgetni, jól szórakoztak gyerekek és szülők egyaránt. Mi nem csupán beszélünk a környezetvédelemről, hanem teszünk is érte, aki betér hozzánk, igazi zöldövezetbe lép be. Köszönet az itt dolgozók szorgos munkájának – emelte ki Cserbán József, aki azt is elárulta, iskolájukban a pedagógusok komolyan gondolják a „krisztusi küldetést”, a gyermekközpontú gondolkodást. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában