Tart a kárelhárítás Bujon

2024.06.24. 20:00

Versenyt futnak az idővel a kárelhárítók

Nehezen találnak szakembert a Bujon megrongált házak tulajdonosai.

Miklós István

Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia

Fotó: KM/Miklós István

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hétvégi vihar Bujon is óriási károkat okozott. Takács László alpolgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy ilyen borzasztó viharra a település 60–70 éves lakói sem emlékeznek.

– Buj 800 ingatlanából több mint 200-ban okozott kárt a lezúduló jég – volt, aki 8 centi átmérőjű jégdarabot fotózott – és a hihetetlen mennyiségű eső – érzékeltette a kár nagyságát Takács László. Buj alpolgármestere, aki októbertől a település vezetője lesz. Azt mondta, nagyon sok tető megsérült, tört a pala és a cserép, beáztak az épületek, több ingatlan lakhatatlanná vált.
– A gépjárművekben keletkezett károkat megsaccolni sem lehet, de a mezőgazdasági területeken, a betakarítás előtt álló meggyesekben, az alma, kajszi, szilva ültetvényeken is óriási pusztítást végzett a vihar – tette hozzá. 

Ilyet még nem látott

A kármentés hétfőn is tartott, több családfő nem ment dolgozni, csakhogy a háza tetejét – legalább ideiglenesen – befedje. Az ő munkájukat ezúttal sem könnyítette meg az időjárás, ugyanis a szikrázó napsütést erős szél kísérte. Volt olyan lefóliázott ház, amin a légmozgás megbontotta az ideiglenes tetőfedést.

Egy neve elhallgatását kérő helyi lakos lapunknak elmondta, nem találnak embert, aki egyik napról másikra megjavítaná a jég által megrongált tetőt.

– Szörnyű volt, ami éjjel történt. A szomszédom elmúlt 60 éves, de ilyet még ő sem látott. Az autókban is órási kár keletkezett, a legtöbbet nem csupán horpadások borítanak, hanem a szélvédők is beszakadtak – mutat a közelben parkoló, a házakhoz hasonlóan fóliába burkolt autóra a helyi fiatalember.
– Le a kalappal a település vezetése előtt, még az éjszaka a helyszínre érkeztek, fóliát vittek az embereknek. Ez utóbbi is csak ideig-óráig megoldás, a szél azt is feltépi. Mást sem látni, minthogy telefonálgatnak az emberek, kétségbeesetten szakembert keresve, mivel a héten további zivatart jósolnak az előrejelzések – tette hozzá.
– Mint a szita, úgy nézett ki a szomszéd ház teteje a vihar után. A réseket átmeneti megoldásként betapasztották, de a legnagyobb kárt a beázás okozta – mesélte lapunknak Kónyáné Balogh Ibolya, aki otthonában 16 embernek nyújtott menedéket a hétvégi zivatar miatt.

Leszakadt a mennyezet

– A szomszédban három kisgyermek él, köztük egy 5 hónapos kisbaba. Az éjszaka közepén a tűzoltók hozták át hozzám őket, mivel a beázott épület mennyezete több helyiségben is leszakadt. Az alpolgármester szinte azonnal útnak indult, a település vezetése járta az utcákat, és segítettek, ahol tudtak. Nagyon hálásak vagyunk nekik, de még nem lélegezhetünk fel, hiszen több olyan családról tudunk, akinek szinte mindene odalett. Eláztak a bútorok, megsérült a padló a sok víz miatt. Olyat is láttunk, hogy a szülők és a gyerekek az ablakon át merik ki a vizet a házból, hogy mérsékeljék a károkat. Sokaknak egy élet munkája ment tönkre egyetlen éjszaka leforgása alatt, és egyelőre nem tudják, hogyan tovább. Az egyik helyi lakos épp az ágyban feküdt, amikor rászakadt a mennyezet. Szerencsére nem történt baja, a plafon gipszkartonból készült, így nem sérült meg – hívta fel a figyelmet Kónyáné Balogh Ibolya. Azt is elárulta, összefogott Buj lakossága, az emberek igyekeznek egymásnak segíteni, méghozzá mindennel, amijük csak van.
– Volt, aki cserepet, míg más lécet adott a környezetében lakóknak, de a szomszédos településekről is többen ajánlottak fel építőanyagot. Azonban ennek elszállítása sem lesz egyszerű feladat. A környéken szép számmal vannak – pontosabban csak voltak – vonóhorgos autók, azonban ezek többségét is totálkárosra törte a vihar. A szomszédaim még a szerencsésebbek közé tartoznak, mivel az ismerőseik között vannak ácsok, aki ingyen vállalták, hogy megjavítják a tetőjüket. De ők is csak a hétvégén érnek ide, a hét közepére viszont újabb eső várható. Bele sem merek gondolni, mi történhet, ha a megrongálódott házak ismételten a hétvégihez hasonló mennyiségű esőt kapnak – tette hozzá Kónyáné Balogh Ibolya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában