Bíróság

2024.07.10. 11:28

Megkezdődik az ítélkezési szünet a bíróságokon

Ahogy minden évben, idén is a Bíróságok Napján, 2024. július 15-én, hétfőn kezdődik meg az ítélkezési szünet valamennyi bíróságon, amely 2024. augusztus 20-áig tart.

Szon.hu

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Ez idő alatt a bíróságok – fő szabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

A polgári peres ügyekben - bizonyos kivételekkel - a határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama. Így például, ha a bíróság a határozatában 15 napot biztosít egy nyilatkozat megtételére, és a határozatot az ügyfél július 14-én veszi át, a nyilatkozat megtételére szeptember 5-ig van lehetősége.

Kivétel ez alól a soron kívüli, vagy más, rövid határidőhöz kötött ügyek intézése, mint például;

- a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per,

- sajtó-helyreigazítási per,

- megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per,

- megelőző távoltartás, végrehajtási perek,

- cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás.

 

Ha a felek közösen kérik, a bíróság eltekinthet attól, hogy az ítélkezési szünet tartamával meghosszabbodjanak a határidők.

Büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a jogszabályban előírt feladataikat, a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti.

A bírósági kezelőirodák ezen időszak alatt is a megszokott munkarend szerint tartanak ügyfélfogadást, így az ügyfelek intézhetik bírósági ügyeiket, beadványaikat benyújthatják, és az iratokba is betekinthetnek.

A bírósági ügyfélsegítő nap sem szünetel, a megye valamennyi bírósága szerdánként 8:00 és 16:00 óra között várja a jogkereső állampolgárokat, előzetes időpontfoglalást követően.

 

-tájékoztatta portálunkat a Nyíregyházi Törvényszék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában