Allergia

2024.07.10. 13:00

Támadásba lendültek a csalán- és pázsitfűfélék

A pollenszezon átmeneti időszakát fokozatosan felváltja a nyári gyomok szezonja.

Szon.hu

Fotó: Shutterstock

A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A többi nyári lágyszárú allergén, mint a libatopfélék, a lórom, a kenderfélék, a gyékény, a sásfélék, valamint az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan, így Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is alacsony – írja aktuális jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A fák közül jellemzően alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, a szelídgesztenye, valamint a fenyőfélék pollenje. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően magas-nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.
A pollenallergia tünetei addig okoznak panaszokat, amíg az adott növény virágzik. Egyes fák (például az égerfa) pollenjei már december-január magasságában is válthatnak ki allergiás reakciókat. A tünetek súlyossága attól függ, hogy éppen mennyi pollen van a levegőben, viszont a panaszok eltérő intenzitásúak lehetnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában