2024.12.13. 14:00
Megkóstoltuk a gagyi dubai csokit, hogy nektek már ne kelljen
Kétféle ember van a világon: aki már kóstolta és aki még nem próbálta. Az eredeti dubai csoki meghódította a világot, azonban mostanra megérkeztek a boltokba a silány másolatok.
Dubai csoki – lázban tartja a fél világot
Fotó: Illusztráció: Shutterstock
A fél világ a dubai csoki lázában ég, elborították a kóstolós és készítős videók a közösségi oldalakat, a boltok nem tudnak annyit rendelni a pisztáciás édességből, amennyi ne fogyna el. A témával kapcsolatos netes keresések magukért beszélnek, rengetegen kíváncsiak a dubai csoki receptjére, illetve arra, hol és hogyan kaparinthatnának meg legalább egy kockányit, hogy végre véleményt mondhassanak a trendről, ami lesöpörte az érdeklődés asztaláról a komolyabb témákat.
Dubai csoki: nem csitul az őrület
Néhány hete végigjártuk azokat a nyíregyházi üzleteket, ahol hozzájuthatnak a vásárlók a valódi dubai csokoládéhoz, amit a Fix Dessert Chocolatier cég alkotott meg. A mostani őrület pedig egy TikTok-influencernek, Maria Veherának köszönhető, több millióan nézték meg azt a videóját, amin a dubai csokiból eszik. A felvételhez ezt írta: ilyen az, amikor a csoki és a művészet találkozik.
Miután annyit írtunk róla, úgy döntöttünk, mi is megkóstoljuk a dubai csokit. Egy-egy kockányi jutott mindenkinek, ám ennyi is elég volt ahhoz, hogy véleményt formálhassunk az édességről, amihez nem kell más, csak
- tejcsokoládé vagy étcsokoládé
- fehér csokoládé
- kadayif tészta
- vaj
- pisztáciakrém
- és tahini.
M. Magyar László kollégánknak volt összehasonlítási alapja. Mint mondta: „Nagyon finom volt a csokoládé, kár, hogy csak egy kockát kaptam kóstolásra... A napokban Dubajból hozott csokoládét is ehettem, de ez sokkal finomabb volt.” S hogy mit gondolnak még munkatásaink a dubai csokiról, az alábbi cikkben olvashatják.
Ahogy telnek a hetek, nem csillapodik az őrület. Az eredeti csokoládéhoz elsősorban delikáteszekben, kifejezetten minőségi desszerteket kínáló üzletekben juthatnak hozzá azok, akik a valódi dubaicsoki-élményt szeretnék átélni kóstolás közben. Azt azonban jó, ha tudatosítják magukban vásárlás előtt, hogy az exkluzivitásért mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Köztes megoldás lehet a szupermarketekben fellelhető kínálat, amiről sajnos nem mondhatunk semmit, mert akárhol kerestük, mindenhol csak a hűlt helyét találtuk a reklámújságokban beharangozott finomságnak. De tegyük a szívünkre a kezünket: a legtöbben nem akarnak több ezer forintot kiadni egy tábla csokiért, még akkor sem, ha ezen pörög a net. Valószínűleg őket célozzák meg a silány másolatok, melyek külleme és íze köszönőviszonyban sincs az igazi dubai csokiéval. Előbb csak a webáruházban böngészve, mostanra viszont – kis túlzással – akármelyik garázsboltban találkozhatunk a pisztáciás édességgel – ezeket megkóstoltuk, hogy nektek már ne kelljen.
A szikkadt konzum szaloncukortól a bohókás művésziségig
Két terméket szereztünk be egy nyíregyházi üzletből. Az 51 grammos kiszerelésért 780, a 36 grammosért 390 forintot fizettünk. Nyilván nem voltak nagy elvárásaink, de ezeket is sikerült alulmúlnia a a táblás változatnak. Az eredeti édes-krémes-ropogós töltelék és minőségi tej- vagy étcsokoládéköpeny helyett egy kesernyés étbevonóba csomagolt, évtizedekkel ezelőtt a szekrénysor mögé csúszott, majd költözésnél megtalált, szikkadt konzum szaloncukrot kaptunk. Valami ropogott benne, az optimistább kollégák szerint a kadayif tészta, de valószínűbb, hogy a rosszul eldolgozott kristálycukor. Akár a télikabátzsebben rekedt marcipános kocka, ez is kívánta a vizet elfogyasztás után.
A kisebb, 36 grammos édesség csomagolása igényesebb, az illata, akár az előzőnek, kissé citrusos. A kis tömb kifejezetten jól néz ki, a barna tejcsokiba sárga és zöld sávok vegyülnek bohókás művésziséggel. A töltelék ugyan csak szalutálhat az eredeti dubai csoki gazdag pisztáciás-tésztás krémjének, meglepően pozitív értékelést kapott a szerkesztőség munkatársaitól. Olyan mondatok hangoztak el, mint:
Ha nem kóstoltam volna a rendes dubai csokit, és itt lenne előttem egy fél tábla ebből, simán megenném.
Elég élénk a töltelék színe, valószínűleg rásegítettek némi ételfestékkel, de mérföldekkel jobb, mint az első volt.
Szerintem ebben tényleg pisztáciakrém és kadayif tészta van, csak nem olyan arányban, mint az igaziban.
A végkövetkeztetésünk az, hogy kerüljön néhány száz vagy több ezer forintba, a dubai csoki semmivel nem kínál többet annál, ami: egy egyszerű pisztáciás édesség és kész.
Minden, amit a dubai csokiról érdemes tudni
Különleges helyet foglal el a csokoládék világában, mivel a város luxus életstílusa és innovatív megközelítése az édességekben is megmutatkozik. Az eredeti dubai csoki megálmodója Sarah Hamouda, aki 2001-ben alapította meg Dubajban édességgyártó vállalkozását. Az extra töltelékes csokoládé ötlete személyes vágyból fakad: amikor második gyermekével volt várandós, a hagyományos csokoládék egyszerűen nem tudták kielégíteni az édesség utáni vágyát. Valami sokkal egyedibbre vágyott mind ízvilágban, mind textúrában. Így alakult ki a ropogós, töltött csokoládészeletek koncepciója, ami hat alapízben érhető el, és kizárólag az Egyesült Arab Emírségekben kapható, Dubajban és Abu-Dzabiban. Hol található a pontos recept? Hol kaphatók a hozzávalók és a fogyasztásra kész csokoládé? A Mindmegette cikke minden kérdésre megadja a választ.
Végül egy videó arról, hogyan készíthetjük el házilag a dubai csokit: