Hús- és halkörkép

2024.12.19. 15:43

Karácsonykor sokan a "last minute" vásárlók táborát erősítik

Felkerekedtünk, és körbe néztünk Nyíregyházán, a Búza téri piacon. Így karácsony előtt a különböző hús- és halfélék ára érdekelt bennünket, cikkünk végén ezeket is elolvashatják.

Mészáros Tibor szerint az idén is a harcsa és a ponty a legkeresettebb halféle

Fotó: MW-archív

A Nyírteleken élő Zajder Istvánné férjével vásárolt a nyíregyházi Búza téri piacon, épp a Hajdu-féle halbolt előtt állt a sorban, mikor megszólítottuk. – Korábban már szinte mindent megvettünk a karácsonyi menühöz, most pontyot szeretnék vásárolni a halászléhez, amit karácsony viliáján, december 24-én fogok elkészíteni. Akkor érkezik hozzánk két gyermekünk és az unokánk – mondta a nyírteleki hölgy, majd hozzátette: még csirkemájat szeretne vásárolni a piacon.

karácsony
Karácsonykor is minden húsféleség megtalálható Jávor János húsboltjában Fotó: MW-Archív 

A csirkemájas húsleves is a karácsonyi menü része lesz

– A májat a húslevesbe teszem, azt nagyon szereti a fiam. Ez a mostani bevásárlás már csak az utolsó simítások egyike, az ünnepekre a dolgok nagyobbik részét már beszereztük – fogalmazott portálunknak Zajder Istvánné.

Az ég kék, a fű zöld, a halbolt előtt nagy a sor: a karácsony előtti napokban már-már megszokott dolog, hogy a Hajdu-féle halbolt előtt minden évben sorjáznak az emberek, ez az idén sincs másképp.

Mint az Mészáros Tibor üzletvezető portálunknak elmondta, éves forgalmuk jelentős része ebben az időszakban keletkezik.

Az idén is a klasszikusok viszik a prímet, úgy mint a ponty és a harcsa

–  mondta Mészáros Tibor.

Maradtak a tavalyi árak

Hozzátette, a piacon árult halaik frissek, ezeket környékbeli halászati szövetkezetektől szerzik be. Az üzletvezető kiemelte, a halászlevük is népszerű, ebből december 23-án szoktak sokat vinni. Mint minden évben, a karácsony előtti hétvégén várják a nagy rohamot, egy vásárló általában egy szatyornyi, azaz két kilogramm halat szokott elvinni.

És talán a legfontosabbat hagyta a beszélgetésünk végére Mészáros Tibor: a tavalyi áraikon nem emeltek. 

Piaci árak:

Hal:

  • ponty (élő) 2000 forint/kilogramm
  • folyami harcsa (élő) 5000
  • pisztráng (fagyasztott) 4700 forint/kilogramm
  • süllő (fagyasztott) 6500 forint/kilogramm
  • hekkfilé (fagyasztott) 3800 forint/kilogramm
  • pontyfilé (tisztított) 7000 forint/kilogramm

halászlé (0,5 liter + 10 dekagramm halszelet):

  • ponty szelettel 1600 forint/adag
  • harcsa szelettel 2300 forint/adag
  • belsőséggel 1600 forint/adag

Marhahús:

  • lábszár 4000 forint/kilogramm
  • comb 4000 forint/kilogramm
  • lapocka 4000 forint/kilogramm
  • rostélyos 3000 forint/kilogramm
  • hátszín 3000 forint/kilogramm
  • oldalas-szegy 3000 forint/kilogramm
  • bélszín 15 000 forint/kilogramm

Kacsahús:

  • farhát 600 forint/kilogramm
  • nyak 800 forint/kilogramm
  • szárnytő 1500 forint/kilogramm
  • bőrös háj 2500 forint/kilogramm
  • zúza-máj 2500 forint/kilogramm
  • comb 4500 forint/kilogramm

Pulykahús:

  • alsó comb 1850 forint/kilogramm
  • szárny 1850 forint/kilogramm
  • nyak 1850 forint/kilogramm
  • felső comb 2500 forint/kilogramm
  • zúza-máj 2500 forint/kilogramm
  • mellfilé 3500 forint/kilogramm

Csirkehús:

  • farhát 400 forint/kilogramm
  • szárny 1200 forint/kilogramm
  • egész comb 1200 forint/kilogramm
  • máj-zúza 1300 forint/kilogramm
  • csontos mell 2000 forint/kilogramm
  • mellfilé 2400 forint/kilogramm

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában