Főzzünk, vagy bízzuk a profikra?

2024.12.18. 07:00

Ezt viszik nagyon a szabolcsiak karácsonyra az éttermekből – téged meglep a vendéglátósok válasza?

Az elmúlt években egyre többen döntöttek úgy, a profikra bízzák az ünnepi ételek elkészítését. A karácsonyi menürendelés ráadásul óriási terhet vesz le a háziasszonyok válláról.

A karácsony az év egyik legjobban várt ünnepe, ami a szeretetről és a családról szól – no, meg persze a finom ételekről, melyek közös elfogyasztása még közelebb hozza az asztalnál ülőket. Az elmúlt években azonban egyre erősebben jelentkezik egy dilemma ezzel kapcsolatban: egy étteremből rendeljük meg a karácsonyi menüt, vagy ahogy régen, a háziasszony készítse el azt? A karácsonyi menürendelés és az otthoni főzés is jár előnyökkel és hátrányokkal, mi pedig utánajártunk, melyek ezek. Ilosvai Csaba, napkori Napkelte Étterem és Panzió üzletvezetője szerkesztőségünknek elárulta, egyre többen rendelik meg a menüt karácsonyra.

Csábítóak az otthoni ízek, de a karácsonyi menürendelés rengeteg időt spórol meg a családnak
Sokan főznek otthon az ünnepek alatt, de a karácsonyi menürendelés egyre népszerűbb
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

 

Népszerű a karácsonyi menürendelés

– A leggyakrabban sültes tálakat, töltött káposztát és halászlevet kérnek tőlünk az ügyfelek. A rendelések száma minden évben magas, éppen ezért az ünnepek közeledtével húznunk kell egy határt, amikor már nem veszünk fel rendelést. Csak annyit vállalunk, amit nyugodt szívvel el is tudunk készíteni, hiszen nem szeretnénk, hogy bárki is csalódjon. Tavaly ez a pont december 20-a környékén jött el – tudtuk meg az üzletvezetőtől, aki azt is elmondta, minden étel frissen készül, december 24-én 10 órától látnak hozzá a fogások átadásához, és mindössze néhány óra alatt minden vendég megkapja a maga „csomagját”. Felmerül a kérdés: a megrendelők komplett menüt kérnek az éttermektől, vagy csak az ételsor egyes – akár nehezen elkészíthető – elemeit rendelik a profiktól.

Az igények változóak: van, aki a teljes menüsort ránk bízza, de szép számmal akadnak olyan vendégeink is, akik csak az ünnepi halászlevet, vagy egy sültes tálat rendelnek, megint mások a töltött káposztát kérik tőlünk.

Ez utóbbi abszolút kultikus ételnek számít a vármegyében, gyakorlatilag nincs olyan rendezvény, ahol ne lenne ott az asztalon a töltött káposzta. Az idősebb generáció volt ennek a mestere, de mivel egyre kevesebben készítik otthon, ez a feladat ránk marad. A halászlé is hasonló fogás, rendkívül időigényes, sőt macerás az elkészítése, így érthető, hogy a többség nem szeretne ezzel otthon bajlódni. Azt se felejtsük el, hogy a halászlé íze is akkor a legjobb, ha nagy tételben, rengeteg hal felhasználásával készül. Előbbit otthon nem lehet kivitelezni, a boltban kapható halászlépasztákkal pedig meg sem lehet közelíteni azt az ízt és minőséget, amit egy étterem kínálhat – hangsúlyozta Ilosvai Csaba.

Egyre többen bízzák a profikra az ünnepi menü elkészítését
Fotó: Illusztráció: MW-archív/Nagy Balázs

 

Több idő jut egymásra

Hasonlókról számolt be Kozák József, a nyíregyházi Sziklakert Étterem tulajdonosa is, akitől megtudtuk, speciális karácsonyi sültes tállal készülnek az ünnepekre.

– Az egyes tálak nagyon népszerűek az év minden szakában, ezeket most is megrendelhetik a vendégeink, de az ünnepi tálunk is nagy segítség lehet a háziasszonyoknak. Sok helyről hallani, hogy évről évre növekszik a karácsonyi rendelések száma. Mi is évek óta maximális kapacitással dolgozunk karácsony közeledtével, bővülésre már nincs is lehetőség. Az elmúlt években többször előfordult, hogy rendeléseket kellett visszamondanunk, mert akkora volt az igény, amit már nem tudtunk volna kielégíteni – mesélte a tulajdonos, aki szerint több oka is van annak, hogy egyre többen rendelik meg a karácsonyi menüt az éttermektől.

– Az éttermekben általában – ahogy nálunk is – kiválóan képzett személyzet, professzionális eszközökkel készíti az ételeket. Más az étel ízvilága, ha így készül, arról nem is beszélve, a rendeléssel óriási terhet lehet levenni a háziasszony válláról.

A másik, és szintén nagyon fontos ok, hogy egyre többen kapnak SZÉP-kártyát a munkáltatójuktól, amivel az ünnepi ételekért is fizethetnek a vendéglátóegységeknél.

A karácsonyi sütés-főzés helyett a rendeléssel rengeteg időt lehet megspórolni, amit így együtt, közös programokkal tölthetnek el a családok – úgy vélem, ez egy óriási előnye a karácsonyi ételrendelésnek – hívta fel a figyelmet Kozák József.

Persze, még mindig sokan vannak azok, akik ragaszkodnak a megszokott, otthoni ízvilághoz, és inkább maguk készítik el az ünnepi fogásokat. Így készül a karácsonyra olvasónk, Nagyné Terdik Borbála is, aki évtizedek óta elkápráztatja a családját az ünnepi menüsorával.

– Valóban sok idő, mire a többfogásos menü az ünnepi asztalra kerül, de egyáltalán nem bánom.

Nem egyedül »robotolok« a konyhában, a férjem is sokat segít, s mivel ő is kiválóan főz, egyes ételeket teljesen rá bízhatok.

A halászlét nálunk szinte senki sem szereti, így húsleves lesz az ünnepi előétel. Imádom böngészni az internetet új receptek után, ezért néhány éve bevezettük, hogy minden összejövetelre készülünk valami újjal. Az idén a klasszikus sültek mellett indiai curry is lesz a családi étlapon – mesélte a háziasszony.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában