2024.12.20. 14:20
Fűrészpor is kell a jó nyírségi füstölt kolbászhoz: családi receptek a fiók mélyéről (videóval)
Varga Benjáminné korábbi cikkünkben a házilag készült májkrém receptjét osztotta meg portálunkkal. Most a házi kolbász elkészítésének kulisszái mögé vezetett be bennünket.
Ínycsiklandó, ízletes és házi
Fotó: Varga Benjáminné Edina magánarchívuma
Manapság egyre többen keresik gyerekkoruk ízeit, de ezt egyre nehezebb megtalálni a nagyáruházakban vagy a multiknál. Itt van például a kolbász: az átlagos boltinak szinte semmi íze, így érdemes elgondolkodni rajta, hogy saját magunk, a családunk szája íze szerint készítsük el.
Így készül a Varga-féle házikolbász
A Nyírbogdányban élő Varga Benjáminné a férjével közösen üzemeltet egy húsboltot Kéken. Üzletükben minden megtalálható, ami „malacság”: tőkehús, füstölt húsok, tepertő, ahogy a bolt polcairól természetesen nem hiányozhat a saját, házi készítésű kolbász sem.
Szoktam füstölt, illetve sütni való kolbászt is készíteni, mindkettő receptje és elkészítése, a füstölést leszámítva, ugyanaz
– mondta érdeklődésünkre a nyírbogdányi háziasszony, aki korábban a házi májkrém elkészítéséről beszélt portálunknak.
Elárulta, ő egy alkalommal 40 kilogramm kolbászt szokott készíteni, az arányok és a hozzávalók pedig a következőek: 70 százalék sertéslapocka, 30 százalék szalonna. Ezeket egy teknőben kézzel összegyúrja, majd egy kicsit felönti meleg vízzel, hogy a további gyúrás során a fűszerek (só, bors, fokhagyma, paprika) is egyenletesen kerüljenek bele a masszába.
Varga Benjáminné ízlés szerint készíti a kolbászt: van, hogy csemegepaprikát, és van, hogy csípőst tesz bele. A kolbászkészítés során a következő eszközöket használja:
- teknő
- elektromos húsdaráló
- elektromos kolbásztöltő
- bél (30/32-es)
A füstölt kolbász alapanyagai megegyeznek a sütnivaló kolbászéval, a különbség természetesen annyi, hogy a kolbász füstölőre megy.
A téglából készült füstölőn hat órán keresztül van a kolbász, a füstölőt előbb akácfával, majd akácfűrészporral forrósítom fel, előbb jön a hideg, majd pedig a meleg füstölés
– sorolta Varga Benjáminné, aki hozzátette, karácsonykor inkább a sütni való, míg húsvétkor a füstölt kolbászt keresik inkább a Kéken található húsboltjukban.
A Varga-féle kolbász receptje:
- lapocka
- szalonna
- só
- bors
- fokhagyma
- csípős vagy csemege paprika
- bél (30/32-es)
Így készül Szabolcsban a kolbász, de mi a titka a híres csabainak? A beol.hu a csabai kolbász titkát kereste a helyi kolbászkirállyal, van recept is hozzá, ha valaki el akarja készíteni. A csabai kolbász receptjében a csabai kolbászkirályok szerint alapvető húsféleség a tarja, a comb és a lapocka. A Békés vármegyei hírportál és a mindmegette.hu közös cikkéből kiderült az is, miért nem kerül például szűzérme a csabai kolbászba.