2024.12.30. 15:00
Száraz vagy édes? Frankfurti vagy bécsi? - ezek az év utolsó napjának nagy kérdései
Virsli, lencse, pezsgő. Ezek a termékek a szilveszteri menü elengedhetetlen részei.
– Az egész éves virsliforgalom közel 30 százaléka decemberben realizálódik – tájékoztatta portálunkat Nagy Attila, az Auchan értékesítési igazgatója. Szerinte a fogyasztók ragaszkodnak a megszokott fajtához és márkához, nem nagyon váltanak, még szilveszterkor sem. Az alkoholos italoknál viszont érzékelhető a megnövekedett kereslet a prémium minőség és a díszdobozos kiszerelés iránt, hiszen ilyenkor ajándékba vagy vendégségbe is sokan visznek italt.
Nincs szilveszter virsli nélkül
85 százalékos hústartalmú virslit árulnak a Kere BT. nyíregyházi márkaboltjában. Mint azt Kocsik Ágitól, az üzlet eladójától megtudtuk, a virsli mellett az év ennek a szakában a füstölt termékek (comb, csülök) mennek a leginkább, illetve népszerű még a korhelylevesbe szánt, házi készítésű savanyú káposztájuk.
A virslink glutén- és adalékmentes, sok volt rá az előrendelés, ahogy a füstölt húsokra is. Népszerű a házi zsírunk, egyre többen főznek ezzel
– fogalmazott az eladó. Kocsik Ági hozzátette, hozzájuk a tudatosabb vásárlók térnek be, azok, akik minőségi virslit és húsokat szeretnének vásárolni és fogyasztani.
Mi lesz a menü a Hanufer családnál?
A nyíregyházi Hanufer Gábor az év utolsó napjának délelőttjén még dolgozik, a szilveszter estét pedig a szüleivel tölti. Portálunknak elárulta, töltött káposzta, virsli és lencsefőzelék lesz a menü.
– Karácsonykor nem sikerült elkészíteni a töltött káposztát, így ezt most pótolni fogom. A szilveszteri menü elengedhetetlen része nálunk a virsli, ezeket az egyik nyíregyházi multinál szereztem be. Én műbeles-párti vagyok, a vásárláskor nem annyira a hústartalmat, inkább az árakat néztem. Természetesen éjfélkor koccintunk, már a BB pezsgőket is megvettem. Édeset és szárazat is vásároltam, mert anya az előbbit, apa az utóbbit szereti – mondta Hanufer Gábor, aki a hétköznapokon szakácsként dolgozik, így a szilveszteri menü elkészítése minden bizonnyal jó kezekbe került.
Felkerestük egy multinacionális áruházlánc nyíregyházi üzletét, ahol ezeken az árakon árulják a virslit és a pezsgőt:
- frankfurti virsli – sajtos, hámozott, gluténmentes (400 gramm), 1389 forint
- bécsi virsli – laktózmentes (2 x 200 gramm), 1499 forint
- sertésvirsli – 83 százalékos hústartalmú (750 gramm), 1699 forint
- Törley Ice Pink – félszáraz rozé pezsgő, 0,75 liter, 1999 forint
- Mészáros Bianco Secco – extra száraz, fehér pezsgő, 0,75 liter, 2199 forint
- Gold Edition 24 K – édes pezsgő, 0,75 liter, 3499 forint
- Sauska Extra Dry – száraz pezsgő, 0,75 liter, 4409 forint
Száraz vagy édes? Frankfurti vagy bécsi?
Fotók: Bozsó Katalin
A szilveszteri virsli választásakor is azt javasolja a nemzeti Agrárgazdasági Kamara, hogy részesítsük előnyben a magyar termékeket, mert ezek nyomon követhetők, folyamatosan ellenőrzöttek és a hazai ízvilágra tervezettek. A virsli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom, amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék. Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek. A hagyományos (jó minőségű) virsli alapanyaga 40 százalék marhacomb, 35 százalék sertésszalonna, 20 százalék jég, emellett fűszereket tartalmaz.