2025.01.04. 19:20
A táplálkozás nem egy kémiai labor. Sok fogyókúrázó nem tudja ezt, ezen bukik el
Nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek. Diéta és életmódváltás az év elején.
Bartáné Balázsi Ildikó dietetikus szerint a sikeres fogyókúrát nem csak az határozza meg, mi kerül a tányérra. Más tényezők is befolyásolják, hogy kudarcot vall-e az újévi fogadalom
Fotó: KM
Diéta az éve elején. Komplikált vagy egyszerű az elhatározás? Ahogyan átléptünk 2025-be, nagyon sokan megfogadták, hogy életmódot váltanak. De vajon sikerül nekik? Bartáné Balázsi Ildikó dietetikus elmondta: száz emberből jó, ha nyolcnak van elég kitartása az újévi fogadalma betartásához. Semmi meglepő nincs ebben, a legtöbben a diétákon buknak el. Ugyanakkor egyre többen vannak, akik nem elsősorban fogyni szeretnének, hanem áttérni egy egészséges étrendre. Erről is beszélt a szakember podcastünkben.
Diéta, fogyás? Támogató közeg is szükséges hozzá
Elmondta, az életmódváltást nem feltétlenül kellene kötnünk az új év kezdetéhez, de az ünnepi időszakban mindenkinek van ideje kicsit lenyugodni, elcsendesedni, megtalálnia a belső békéjét. Mindenkinek van olyan terület az életében, amivel elégedett, illetve olyan, amivel nem. Lehet, hogy pont az életmódja, esetleg a testsúlya miatt érzi azt, hogy ideje lenne változtatnia. Egy kezdésben benne rejlik a változtatás lehetősége, valami új, ami az egészség megőrzésében is eredményt hozhat. Mit együnk, hogyan étkezzünk? Ezek az alapvető kérdések kerülnek elő ilyenkor.
„ A dietetika alaptétele szerint nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek. Úgyhogy szerintem az egészséges étrendről érdemes beszélni, aminek az a lényege, hogy kellően változatos legyen, kiegyensúlyozott, mértéktartó, és én még hozzátenném azt is, hogy rugalmas. Ne ragaszkodjunk a merev szabályokhoz! Az étkezés, a táplálkozás nem egy atomfizikus tudomány, nem kell túlgondolni."
– Ma már nagyon sokan, hogyha kinyitják a hűtőt, nem is az élelmiszert látják benne, hanem az összetevőket: mennyi fehérje, szénhidrát, zsír van az ételben. A táplálkozás nem egy kémiai labor, amiben pontosan meg tudom mondani, hogy minden napra ennyi energia, ennyi fehérje, ennyi szénhidrát, illetve zsír jusson. Inkább átlagokban kell gondolkodni, és nem kell megijedni, ha az egyik napon véletlenül 100 kalóriával többet fogyasztottam, a másikon ötvennel kevesebbet – mondta a dietetikus, majd megjegyezte: az ideális vagy egészséges testsúly eléréséhez a rendszeres mozgásra is szükség van.
Hízásra hajlamosító környezetben élünk
A beszélgetésben Bartáné Balázsi Ildikó kitért arra is, sokan azt hiszik, hogy csak a túlsúlyos embereknek érdemes változtatniuk az étkezésükön, de ez nem igaz.
– Napjainkban a karcsúságot egyenlővé teszik a sikerességgel, egészséggel, boldogsággal. Miközben, aki túlsúllyal küszködik vagy elhízott, annál a negatív stigmák élnek, azt mondják rájuk: biztosan lusták, akaratgyengék, és nem is lehetnek boldogok, vagy betegségekkel küzdenek. Ez nem igaz, mert a vékonyabb testalkatú emberek között is ugyanolyan számban találkozhatunk betegségekkel, ha helytelenül táplálkoznak. Náluk is idővel különféle egészségügyi problémák megjelenhetnek: magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, hajlamosak lehetnek a szív-érrendszeri betegségekre. Több kutatási eredmény is rámutatott arra, hogyha valakinek kevés (4-5 kiló) súlytöbblete van, de aktív életet él, az életkilátásai sokkal jobbak, mint a vékonyabb, viszont inaktív életmódot folytatónak – jegyezte meg a szakember.
- Sajnos elmondhatjuk, hogy napjainkban obezogén környezetben, vagyis hízásra hajlamosító környezetben élünk. Szinte mindenfelől evéssel kapcsolatos ingerek érnek bennünket. Gondoljunk például a reklámokra, vagy elmegyünk egy pékség mellett és az onnan kiáramló illat azonnal evésre csábít. A kávézók is kiköltöztek az utcára, tehát jövet-menet mindenki csipeget valamit. Éppen ezért fontos a szülői háttér, hogy otthon mit lát a gyermek – hívta fel a figyelmet Bartáné Balázsi Ildikó. A javaslata: a sok zöldség, gyümölcs, a családi közös főzések. A babatervezés előtt állóknak pedig a tudatos étkezés, mert egy gyermek egészségét, későbbi testsúlyát az is meghatározza, milyen életmódot folytatott az anya és az apa a fogantatáskor.
Kiderül a podcastból az is, miért buknak el a diéták. „Szerintem akkor lehet igazán egy életmódváltás mellett elköteleződni, ha ahhoz pozitív érzések társulnak. Ha egy diétát nem kényszernek érzünk, hanem ha észre sem vesszük. Én azt tudnám tanácsolni, hogy legyen magával szemben mindenki megértő, mert ez egy hosszú folyamat. Nagyon sokszor az történik, hogyha nem olyan ütemben megy lefelé a súly, ahogy eltervezték, akkor a mindent vagy semmit elvén sokan feladják az elhatározásukat. Ahogyan az orvoslásban, úgy a dietetikában is érdemes szélesebb perspektívából, holisztikusan tekinteni az elhízásra, és nem csak a megszokott szlogent mondani, hogy mozogjunk többet és együnk kevesebbet. Sokféle egyéb tényezőt is figyelembe kell venni, mert a táplálkozásunkat pszichés-, makro-, illetve mikrokörnyezeti tényezők is befolyásolják, és ezekkel is számolni kell. A lényeg, hogy a kliensnek a kezébe egy olyan tudást, egy olyan készséget tudjunk adni dietetikusként, amivel hosszú távon képes menedzselni a testsúlyát."
szon.hu PODCAST
- Rémálom: egy egész madarat húzott ki a saját combjából
- Vakációra fel! Nyíregyháziak figyelem, kedvelt üdülőhelyekre indulnak tavasztól járatok Debrecenből
- A téli szünetben is fontos a közösségépítés
- A Prima-díját nem teszi a fa alá, azt inkább felemeli
- „Arra kértem, engedje meg, hogy mentőt küldjünk, mert begyógyszerezte magát és nem akart tudni se ünnepről, se másról…"