Film, gasztronómia

2025.01.21. 10:00

Szatmár étkei: ínycsiklandozó kalandozások. Tálalva az új epizód

Halas, vadas ételek elkészítését lehet megtekinteni a gasztro-dokumentumfilm újabb epizódjában. Szatmár a szíve csücske dr. Borbély Balázsnak.

Vaddisznómájból készült az ízletes pörkölt Vámosorosziban

Forrás: Fotó: Ladányi Tóth Lajos

Ízőrzők, Gasztroangyal, Főmenü, Konyhafőnök, Séfek séfe – ízelítőül néhány a gyomornegyedet megcélzó műsorcímek közül. A vágó a vágódeszkára is fókuszál, a rendező konyhakészen rendez, a finomságokat receptre írják fel. Odaszegezik a tekinteteket a képernyőre az étvágygerjesztő felvételek. Dr. Borbély Balázs már letette az asztalra a Szatmári kalandozások című értékes könyvét, posztjaiban letűnt korok mementóiról fújja le a port akkurátus igényességgel. A gasztronómia ösvényét is lelkesen tapossa, több gasztro-dokumentumfilmet készített a szimpatikus stábjával. Ezeket már több helyszínen bemutatták, viszont akik nem fértek be a könyvtárba, a faluházba, a művelődési házba, hiába keresték, éhkoppon maradtak. Mostanáig.

Szatmár Borbély Balázs
Szatmár a szíve csücske dr. Borbély Balázsnak
Fotó: KM-archív

Szatmár ízvilága megelevenedik


A Peteráktól a tiglifütyőig volt a nyitány. Vámosorosziban – ahová dr. Borbély Balázs ezer szállal kötődik – készült a felvételek java része. Zömmel egy ismét életre keltett nyári konyhában sürögtek-forogtak a háziasszonyok, az ételkészítések között korabeli, csattanós sztorik hangzottak el. Kéry Péter operatőr-rendező  (aki a nyíregyházi televíziózás bölcsőjét is ringatta) elmondta: 
– Harminchat éve készítettük el a tizenhárom részes Szabad tűzön című sorozatot, ez máig élénken él bennem. Egy nagyari, baráti összejövetelen találkoztam Balázzsal, ott hallottam először például a peterákról, a tiglifütyőről, e különleges étkekről. Dr. Borbély Balázs forgatókönyvíróként, Csordás László vágóként, Trifonov Éva gyártásvezetőként, Nánási János asszisztensként tette bele szívét-lelkét az értékmentő munkába.


A gasztronómiai kalandozás újabb ékköve a Rongyos lapótyától a pépig elnevezésű alkotás volt. Újabb hat szatmári étel elkészítését mutatták be, a jellegzetes tájképekkel fűszerezve.
– Továbbra is vannak még megvalósítandó ötleteink, elég, ha csak a rest derelyéről vagy a málépecekről beszélünk. Több étel szerepel a listámon – árulta el dr. Borbély Balázs. Néhány napja mindkét gasztro-dokumentumfilm  látható a legnagyobb videómegosztó felületén. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Digitális Archívumunkból - Kirándulás a szatmári Erdőhát gasztronómiájában címmel töltötte fel az alkotásokat. Pénteken fél öttől pedig a bibliotéka konferenciatermében mutatják be az újabb csemegét, melynek címe: Vadat és halat s mi jó falat”. Ínycsiklandozónak ígérkezik ez is... 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában