Disznótoros

2025.02.15. 12:58

Hurka- és kolbászillat lengi körül a múzeumfalut. A disznótoros fesztiválhoz még most sem késő csatlakozni! (fotók és videó)

A Sóstói Múzeumfaluban már szombat délelőtt rengeteg volt a látogató. A VII. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXIII. Nemzetközi Böllérverseny „disznóságait”, a hurkát, a kolbászt vagy a toroskáposztát még délután sem késő megkóstolni.

Hurka- és kolbászillat lengi körül a múzeumfalut. A disznótoros fesztiválhoz még most sem késő csatlakozni! (fotók és videó)

Minden, mi szem-szájnak ingere

Fotó: Kelet-Magyarország/Bozsó Katalin

Dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza alpolgármestere nyitotta meg a VII. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXIII. Nemzetközi Böllérversenyt, melyre már délelőtt sűrű, tömött sorokban érkeztek vendégek Nyíregyházáról, a vármegyéből, ahogy a vármegye- és az országhatáron túlról is. A megnyitót busók felvonulása is színesítette.

disznótoros
A disznótoros megnyitóján maskarások is megjelentek
Fotó: Kelet-Magyarország/Bozsó Katalin

A testvérvárosokból is jöttek a disznótoros fesztiválra

– Szeretném külön köszönteni a testvérvárosainkból így Kaplonyból, Nagykaposról és a Szatmárnémetiből érkező vendégeket – mondta dr. Podlovics Roland, aki utóbbi települést külön is kiemelte.

– Szatmárnémetivel huszonöt éves lett az idén a testvárvárosi kapcsolatunk, a határnyitás óta pedig könnyebben és gyorsabban megközelíthetővé válik a partiumi város, így még tovább erősíthető a gazdasági és a kulturális kapcsolat a települések között – húzta alá az alpolgármester, aki egy személyes emléket is megosztott a megnyitó hallgatóságával.

Szent dolog volt a disznóölés

– Nagyapám számára még annyira szent dolog volt egy disznóvágás, hogy külön, egy kis szertartás keretében elbúcsúzott a malactól, amit leöltünk. Jó ezeket a hagyományokat megőrizni és továbbadni – mondta dr. Podlovics Roland, aki külön kiemelte, hogy vármegyénk három eredetvédett pálinkával (a szabolcsi alma, a szatmári szilva és az újfehértói fürtös meggy) is büszkélkedhet, ami szintén szerves részét képezi egy disznóvágásnak.

Dr. Szabó Tünde kormánybiztos, országgyűlési képviselő a böllérversennyel és a disznótoros fesztivállal kapcsolatban a gasztronómiai hagyományőrzés fontosságát emelte ki.

– Jó, hogy ilyen sok fiatalt látok itt a múzeumfaluban, és jó, hogy ők is „belekóstolhatnak” egy ilyen fesztivál hangulatába. Az ezekhez hasonló rendezvények is hozzájárulnak ahhoz, hogy Nyíregyháza minden szempontból Kelet-Magyarország gazdasági és kulturális központjává váljon 

– nyomatékosított dr. Szabó Tünde, aki elvállalta a nemrégiben megalakult Nők Nyíregyházáért Klub elnöki tisztségét, s aki köszöntője végén hozzátette, jövőre biztosan eljönnek a klub tagjaival, és ők is indítanak egy csapatot.

Reggel óta folyamatosan érkeztek a látogatók
Fotó: Kelet-Magyarország/Bozsó Katalin

Személyes emlékek a gyerekkorból

Dr. Vinnai Győző hét-nyolc éves lehetett, mikor élete első disznóvágásán részt vett. A térség országgyűlési képviselője felidézte azokat az időket, amikor többedmagával tartották a tálat a vérnek.

A felnőttek mindig emlegették a fogópálinkát, de akkor még nem tudtam, hogy pontosan mit jelent és mi a szerepe, ma már természetesen ismerem és elismerem a disznóölések ezen elemének a fontosságát 

– fogalmazott dr. Vinnai Győző, majd hozzátette: annak idején az a gyerek, aki ügyesen segédkezett a disznóvágáson, sózott malacfület kapott jutalom gyanánt.

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke szerint a fesztiválon mindenki talál a „fogára valót”, majd megköszönte a szervezők és a Sóstói Múzeumfalu munkáját. A köszöntők sorát végezetül a fesztivál igazgatója, Támba Miklós zárta, aki már a legelső, huszonhárom évvel ezelőtt megrendezett böllérfesztiválon is részt vett szervezőként.

Hat féldisznót dolgoztak fel

A fesztiválon részt vevő csapatok sátrainál kora reggel óta nagy volt a sürgés-forgás, Szigeti Tamás a hét órás kapunyitás óta folyamatosan dolgozott.

Szigeti Tamás reggel óta süti a finomságokat
Fotó: Tarnavölgyi Gergely

Támba Miklós főszervező húszfős csapatának vagyok a tagja, most éppen a kolbászt készítem, de itt mellettem már rotyog a toroskáposzta is, sül a hurka, ahogy a hagymás vérből is sokan vittek már. Hat féldisznót dolgozunk fel 

– tette hozzá a szakács végzettségű, ám jelenleg egy nyíregyházi autókozmetikát vezető férfi, aki a nyírségi disznótorosok mellett a tirpák fesztiválokon is mindig részt vesz. 

Egy kupicával a hagymás vér előtt

Kiss Mihály, Kiss Bálint és Magyar Krisztina Balkányból ékeztek, éppen a hagymás vért kóstolták, amikor helyet foglaltunk a padjuknál.

Kiss Mihály (balról), Kiss Bálint és Magyar Krisztina Balkányból érkeztek a disznótorosra: ízlik nekik a hagymásvér, ami előtt egy kupica pálinkával is koccintottak
Fotó: Tarnavölgyi Gergely

– Már túl vagyunk az első koccintáson, megittunk egy kupica pálinkát. Én kimondottan szeretem a hagymás vért, minden évben itt voltunk eddig a nyírségi disznótoroson, akár a napkorin, akár a nyíregyházin – árulta el portálunknak Magyar Krisztina.

Antal József egy kisebb baráti társasággal Nyírmadáról érkezett a fesztiválra. Elmondta, kedvence a kolbász és a sertésvelő.

Tavaly is itt voltam a múzeumfaluban, de még a napkori böllérversenyeken is részt vettem, szeretem az ilyen jellegű rendezvényeket

 – mondta a nyírmadai férfi.

Diákokkal érkeztek Csengerből

A nyírségi disznótoroson a Kisvárdai Szakképzési Centrum Csengeri Ady Endre Technikum és Kollégium is képviseltette magát egy csapattal.

– Szakoktatókkal, illetve szakács és pincér szakon tanuló diákokkal jöttünk – tudtuk meg az intézmény igazgató-helyettesétől, a csengeri csapat vezetőjétől.

Fontosnak tartottuk, hogy részt vegyünk a rendezvényen és a diákjaink bepillantást nyerhessenek egy disznóvágás hangulatába és mozzanataiba

 – emelte ki Klinyecz Miklós. 

A megnyitóhoz néhány busó is csatlakozott
Fotó: Bozsó Katalin

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában