Vendéglátás

2025.02.03. 07:00

Nyírbátori gasztroszakember lett az év vendéglőse

Tele van munkával és tervekkel Rácz Mihály, aki több mint fél évszázada dolgozik a vendéglátásban. A szakember a Magyar Vendéglátók Ipartestülete döntése alapján a 2024-es év vendéglőse lett.

Rácz Mihály

Fotó: Magánarchívum

– Az örök megújulás és az állandó változás tart frissen, az elhivatottság és a vendéglátás iránti szenvedély éltet – így fogalmazott lapunknak Rácz Mihály, aki a Magyar Vendéglátók Ipartestülete döntése alapján a 2024-es év vendéglőse lett. A díjat 2001-ben alapították, odaítélésénél pedig fontos szempont az eredményesen végzett munka, a vendéglős társadalom tekintélyét öregbítő, tisztességes szakmai magatartás és a példamutató közéleti tevékenység is. 

év vendéglőse, Rácz Mihály, Kakukk étterem
Az év vendéglőse, Rácz Mihály  
Fotó: Magánarchívum

Év vendéglőse: ötven éve került Nyírbátorba

Rácz Mihály neve összeforrt  Nyírbátorral, ahová pontosan ötven éve, 1975-ban került. Éttermeket, cukrászatokat irányított, 1983-ban pedig a Kakukk étterem vezetője lett. Két évvel később megkapták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség védnöki tábláját, ami arra volt hivatott, hogy elismerje a jók közül is legjobbakat, s hogy azt igazolja: az adott éteremben magas szintű szolgáltatás várhatnak el a vendégek. – Abban az évben a miénk volt az egyetlen vidéki étterem, amely átvehette az elismerést, ez pedig hatalmas lökést adott, és egy életre eldöntötte a sorsomat: akkor lett a szenvedélyem a gasztronómia – mesélte lapunknak korábban Rácz Mihály, aki a tradíciók megőrzése és folyamatos megújulás jegyében dolgozik. A Kakukk étteremmel bebizonyították, hogy vidéken is lehet kiváló gasztronómiai élményeket nyújtani. Méltán lehetnek büszkék arra, hogy elnyerték a Magyarország Étele 2024 címet, ami azt igazolja, hogy a befektetett munka kifizetődik. A konyha élén Maduda Dániel séf áll, aki hisz az újításokban mindamellett, hogy tiszteletben tartja a hagyományokat – ez az egyensúly teszi egyedivé az ételeiket, az élményhez pedig sokat hozzátesz, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az ételekhez illő borkínálat összeállítására. Tudják, hová akarnak eljutni, miközben nem felejtik el, honnan indultak. A Kakukk Étterem nem csupán egy hely: egy érzés, amit ízekben mesélünk el - vallják. Az étterem a 2013-ban megalakult Magyar Népi Ízőrző Lovagrend székhelye, a szervezet nagymestere pedig Rácz Mihály, aki fontos küldetésének tartja a Kárpát-medencei magyarság összefogását, a népi vendéglátás értékeinek védelmét – ezek érdekében gasztronómiai rendezvényeket szerveznek, zsűriznek. 

Vendéglátás határokon át

A családi vállalkozás külföldön is sikereket ér el: Borszéken 2023 végén fejezték be a négycsillagos Melik Hotel felújítását, pályázati lehetőségeket kihasználva pedig a munkácsi Magyar Házban kialakították a Monarchia Éttermet. Közel fél évszázada folyamatosan segíti és irányítja a szakmai utánpótlás nevelését, a fiatal pályakezdők mentorálását – mint mondja, büszke arra, hogy a kollégái egy része valaha a tanulójuk volt. 

– Legyen szó szakmai elismerésről vagy a vendégeink pozitív visszajelzéseiről, a siker mindig közös. Kiváló kollégákkal dolgozhatok együtt, és számomra nagyon fontos, hogy a gyerekeim és a feleségem is hozzám hasonló elkötelezettséggel vesznek részt a szakmai munkában: a gasztronómia iránti szeretet a család valamennyi tagjára átragadt. 

– Jó érzés megélni a város támogatását, a számos elismerés – a mostani, év vendéglőse díj mellett többek között Schnitta-díj, Pro Urbe-díj, Magyar gasztronómiáért érem – pedig folyamatos visszajelzés a munkánkról. Aligha kell annál nagyobb elismerés, amikor a vendégek csak azért utaznak el Budapestről Nyírbátorba, hogy megkóstolják a Magyarország étele verseny győztes fogását – fogalmaz Rácz Mihály, aki, ha étterembe megy, élményekre vágyik. Arra, hogy az étel érzelmeket váltson ki, s hogy azonnal érzékelhető legyen rajta a séf szakmai tudása, kreativitása. Tele van munkával és tervekkel. Már most elkezdenek készülni arra, hogy 2027-ben Hargita megye viseli majd az Európa Gasztronómiai Régiója címet, folyamatosan érkeznek a vendégek Borszékre is, s természetesen Nyírbátorban, a Kakukk étteremben, s az Unami ételbárban is nap mint nap igazolniuk kell, hogy a lehető legjobb helyre került az év vendéglőse díj.

Rácz Mihály Konyári Sándorral, a Melik Hotel séfjével
Fotó: Magánarchívum

Elismerések, címek

  • A Magyarország étele verseny fődíja
  • Nyírbátor Pro Urbe kitüntetése 
  • Nyírbátor Városért érdemérem 
  • A Magyar gasztronómiáért érem
  • Schnitta Sámuel-díj
  • A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend nagymestere
  • A Népi Sütő Főző díj tulajdonosa
     
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában