2025.04.08. 16:30
Több évtizedes tévhit dőlt meg a nyiroszról! Erre a nyíregyháziak sincsenek felkészülve! (videó)
Messze földön híres a szabolcsi vendégszeretet, mint ahogy a különleges ételek is. Szinte már nyíregyházikumként emlegetik a nyiroszt, azaz a kiflis gyrost.

Nyirosz: azaz gyros kifliben
Fotó: Lengyel Nóra
A gasztroturisták nem csalódnak, ha Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye felé veszik az irányt. Az itteni ételeket és italokat nem lehet megunni, felsorolni is nehéz a különleges ízvilágot, azonban van egy olyan streetfood is, a nyirosz, ami kifejezetten nyíregyházi specialitás.

Fotó: StreetKitchen
Biztos sokan hallottak már a híres szabolcsi töltött káposztáról, de a cinke, a szilvalekvár, nyírségi gombócleves, káposztás paszuly, cibere, szabolcsi almás máktorta, tócsni, vasalt tarja, beregi cigánypecsenye, tört paszuly, szabolcsi almás palacsinta, vagy a szilvapálinka is tipikus nyírségi kulináris élvezet.
Nem sok olyan Nyíregyházára látogató van, aki ne evett volna olyan gyrost, amit egyedül a szabolcsi vármegyeszékhelyen árulnak speciális kifliben.
A helyieknek ebben nincs semmi újdonság, hiszen már évtizedek óta így szokták meg. Az innen elszármazottak is folyamatosan népszerűsítik a kiflis gyrost, ilyen például Magyarország egyetlen, nyíregyházi gyrostál-influenszere, aki pár éve csatlakozott a Street Kitchen csapatához Vitális Lilla is, vagy a nem éppen hétköznapi humoráról ismert Ráskó Eszter, aki Sebestyén Balázzsal és Rákóczi Ferivel minden hétköznap a Balázsék rádióműsorban örvendezteti meg a hallgatóságot. Eszter az egyik reggel meglepte kollégáit egy igazi nyíregyházi gyrosszal, akik nagy nevetés közben falatozták be a kifliben tálalt csodát. A rácsodálkozók táborát erősítette Travellina, azaz Kisgyörgy Éva is, aki már 145 országban járt, természetesen Nyíregyháza sem maradhatott kis az úti céljaiból, és az itteni gasztronómiai csodákat is kóstolóra vette.

Fotó: facebook/Balázsék
Ronda, de finom a nyirosz
Nem a legnagyobb gourmet fogások egyike, mégis hihetetlen rajongásnak örvend a gyros kifliben Nyíregyházán. Az édes szósztól átázott, csöpögős mennyei manna. Ennek a nyíregyházi ételnek azonban semmi köze a görög vagy török eredetűhöz, amit az ország és a világ különböző tájain gyrosnak neveznek.
Ennyiben hasonlít:
- függőleges, folyamatosan forgó nyárson sült húst (legtöbb esetben csirkemellet) tesznek bele
- amelynek külső, ropogós rétegét vékony csíkokra szeletelve vágják le a nagy húsnyársról.
És itt meg is áll a történet, sőt, még nyirosznak sem nevezik a szabolcsi vármegyeszékhelyen.
– A több mint négy évtizedes titok talán tényleg a kifli minőségében és nagyságában, és a szósz ízesítésében van – fejti ki Kordován Mihály, a Twin Peaks büfé tulajdonosa. – Mi már több mint harminc éve így készítjük, szóval szinte az elsők között kezdtük. Természetesen pitában is adjuk, ha úgy kérik. A kifli ötlete és kivitelezése Timkó Jani bácsitól származik. Élőszőr ő kezdte el a Rigó utcai pékségében sütni ezt a sima kiflitől nagyobb és kicsit édesebb péksüteményt. Akkor még kifejezetten csak a gyros árusok részére, de ez a gyroskifli azóta már a város egyik jelképévé vált. A hús mellé opcionálisan zöldségeket (paradicsomot, uborkát, paprikát, hagymát) teszünk, és meglocsoljuk édes, majonézes, tejfölös ízesített szósszal. A tetejét pedig reszelt sajttal koronázzuk meg. Nagyon nagy keletje van Nyíregyházán. Akik turistaként jönnek ide, nagy szemeket meresztenek, hogy ez milyen gyros. Aztán ha megkóstolják, annyira rászoknak, hogy csak így kérik – mesélte a családi vállalkozás tulajdonosa, és megjegyezte:
Nyíregyházán soha nem hívták nyirosznak, ezt az elnevezést nem használják a vármegyében sem, itt csak simán gyros a neve ennek az ételnek.

Fotó: Lengyel Nóra
A gyros nem egy tipikus randi kaja, hiszen nem lehet úgy megenni, hogy az ember ne egye le magát, ne csorogjon a kezén, könyökén a szósz, ne essen ki belőle egy-egy husi vagy zöldségdarab. Azonban nem telhet el a fiatalok körében úgy egy buli, hogy ne gyroszozás legyen a vége. Gyakran az éjszakai bulik egyik, a legtöbbször utolsó állomása a jó szaftos, „mindenholfolyós” hajnali streetfood. Ezt ma is bárki megteheti, hiszen non-stop is árulják a gyrost a városban.
Nyíregyházikum vagy mégsem?
Az 1980-as években „pattogós” Pista hozta be a gyrost Nyíregyházára, ő kezdte el kifliben árulni az OTP-vel szembeni bódéjában, nem messze a villamostól.
Nagyon jó kapcsolatot ápoltam vele, hiszen ő is CB-rádiós volt. Nagyon finom pattogót, pattogatott kukoricát árult, ezért is lett ez a beceneve.
– Utána még sültököt és gesztenyét is kínált a bódéjában, majd behozta a gyrost, amiről akkor még senki nem tudta, hogy mi az – mesélte Bordás Béla városgondnok, és hozzátette: pattogós Pista Budapestről érkezett annak idején Nyíregyházára, még a beszéde is más volt mint a helyieknek.
Így kiderült, hogy a nyíregyháziak nagy kedvencét, a gyrost kifliben egy fővárosi találta ki és honosította meg a szabolcsi vármegyeszékhelyen.