2025.05.18. 15:17
A ház lelke a konyha – nem akármilyen kenyér sült a Sóstói Múzeumfaluban vasárnap (fotók, videók)
A programsorozat zárásaként együttműködési megállapodást kötött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Sóstói Múzeumfalu.
Vasárnap a Sóstói Múzeumfaluban egy érdekes program részesei lehettünk, többek között bepillanthatnak a görögkatolikus szakrális kenyér készítésének folyamatába, ebben a Görögkatolikus Múzeum igazgatója dr. Szabó Irén volt a segítségünkre. Majd 10.30-tól a kenyér útja címmel tartottak múzeumpedagógiai foglalkozást.

Kenyérsütés: így készült a hagyományok szerint
– „A ház lelke a konyha” címet viselő mintaprojekt. A Szentendrei Skanzennel karöltve egy sokszínű, a gasztronómia területén kidolgozott programmal veszünk részt a projektben, melynek elsődleges célja és feladata a támogatás, vagyis a lakóhelyüket kényszerűen elhagyó ukrajnai menekültek szellemi kulturális örökségének védelme Magyarországon" – közölte a Sóstói Múzeumfalu. A tűzhely melege mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal együtt főztek, sütöttek a nyíregyháziak, közösen az önkéntes családokkal. A farsangi, böjti és húsvéti ételek elkészítésében az ukrán meghívottak apraja-nagyja részt vett, ahogyan május 18-án, a Múzeumi Világnapon a Mindennapi kenyér határok nélkül címmel közösen dagasztottak karavajt, kenyeret, valamint a szakrális kenyér készítésébe is bepillanthattak, amit az alábbi videóban is meghallgathatnak.
A programsorozat zárásaként együttműködési megállapodást kötött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Sóstói Múzeumfalu.
Kenyér határok nélkül a Sóstói Múzeumfaluban
Fotók: Bozsó Katalin