Kenyérsütés

2025.05.18. 15:17

A ház lelke a konyha – nem akármilyen kenyér sült a Sóstói Múzeumfaluban vasárnap (fotók, videók)

A programsorozat zárásaként együttműködési megállapodást kötött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Sóstói Múzeumfalu.

Vasárnap a Sóstói Múzeumfaluban egy érdekes program részesei lehettünk, többek között bepillanthatnak a görögkatolikus szakrális kenyér készítésének folyamatába, ebben a Görögkatolikus Múzeum igazgatója dr. Szabó Irén volt a segítségünkre.  Majd 10.30-tól a kenyér útja címmel tartottak múzeumpedagógiai foglalkozást.  

_DSD8959
Kenyérsütés – a hagyományok szerint Fotó: Bozsó Kata

 

Kenyérsütés: így készült a hagyományok szerint

– „A ház lelke a konyha” címet viselő mintaprojekt. A Szentendrei Skanzennel karöltve egy sokszínű, a gasztronómia területén kidolgozott programmal veszünk részt a projektben, melynek elsődleges célja és feladata a támogatás, vagyis a lakóhelyüket kényszerűen elhagyó ukrajnai menekültek szellemi kulturális örökségének védelme Magyarországon" – közölte a Sóstói Múzeumfalu. A tűzhely melege mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal együtt főztek, sütöttek a nyíregyháziak, közösen az önkéntes családokkal. A farsangi, böjti és húsvéti ételek elkészítésében az ukrán meghívottak apraja-nagyja részt vett, ahogyan május 18-án, a Múzeumi Világnapon a Mindennapi kenyér határok nélkül címmel közösen dagasztottak karavajt, kenyeret, valamint a szakrális kenyér készítésébe is bepillanthattak, amit az alábbi videóban is meghallgathatnak. 

A programsorozat zárásaként együttműködési megállapodást kötött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Területi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Sóstói Múzeumfalu.

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában