Finomság anyák napjára

2025.05.03. 11:15

Elkészítette már a kedvenc anyák napi sütijét? Adunk hozzá tippet

Nem csak virágokkal készülhetünk. Sütemények is kerülhetnek az ünnepi asztalra, azzal is meglephetjük édesanyánkat vagy a nagyit.

Évközben a nagymamák és az anyukék sütögetnek a konyhában, de anyák napján mi is meglephetjük őket a család kedvencével, akár azok közül a sütemények közül is választhatunk, amit anyukánktól vagy a mamitól tanultunk meg.

sütemények
Sütemények: bármilyen finomság kerül is az asztalra anyák napján, a nagyi receptjei biztosan beválnak Fotó: mindmegette.hu

Anyák napja–édesesebb a meglepetés süteményekkel

Az édesanyák megérdemlik, hogy szeretettel készült finomságokkal is kifejezzük a hálánkat, ezzel egyetért a Mindmegette is. Azt írják, legyen akár egy mennyei sütemény, torta, vagy néhány ízletes keksz, nincs olyan édesanya, aki ne örülnek ezeknek. Néhány sütemény receptet is adnak anyák napjára, amelyek minden szülőnek megdobogtatja a szívét. A finom receptekből mi is választottunk kettőt. Az egyik a madártejszelet. Habkönnyű, krémes soktojásos sütemény, amit csak szeretni lehet. Nem készül el pillanatok alatt, de a mutatós süti elragadja az embert, még édesszájúnak sem kell lenni hozzá. A habcsókra emlékeztet, tetején csokiforgáccsal. 

  • A madártejszelet elkészítéséhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd két részletben hozzáadjuk a tojások sárgáját, és összedolgozzuk. Ezután apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
  • A jól eldolgozott masszát egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
  • Ameddig a tészta sül, elkészítjük a krémet. A pudingport a cukorral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a többi tejet. Sűrűre főzzük, és kihűtjük.
  • Mikor kihűlt a puding, beletesszük a vajat, és csomómentesre keverjük, majd a kihűlt piskótalapra rákenjük a kihűlt vaníliakrémet.

Hozzávalók: A tésztához 6 db tojás, 6 ek cukor, 6 ek liszt, 1 csomag sütőpor.  A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 8 ek cukor, 8 dl tej, 15 dkg vaj. A tetejére: 4 dl habtejszín, étcsokoládé.

Klasszikus Kata szelet

A Kata szelet egy igazi retrósüti, nincs olyan nagyi, aki ne készítette volna el a szintén habos-csokis tetejű édességet. Egyes helyeken Kati szeletnek nevezik. Eredetéről keveset tudunk, de valószínűleg a 20. században vált népszerűvé Magyarországon. Nevét talán egy családtag vagy egy híres cukrász után kapta, ahogyan sok más hasonló sütemény is. A háziasszonyok körében hamar közkedveltté vált, mivel egyszerre elegáns és viszonylag könnyen elkészíthető desszert.

Kata szelet Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók: A tésztához 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 sütőpor kevés tejföl hogy könnyen nyújtható legyen.A töltelékhez: 1,5 dl tej 1 csomag vaníliás cukor, 2 ek barack lekvár, 15 dkg porcukor, 0,5 dl rum vagy rumaroma, 2 ek kakaó, 10 dkg vaj, 1 tésztalap az egyik lapot zúzzuk szét ehhez. A krém a tetejére: 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, reszelt csokoládé.

Elkészítése a következő lépésekből áll: A tészta alapanyagait összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Három részre osztjuk, és egyenként folpakba csomagolva pihentetjük őket egy órát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pihentetett tésztagombócokat egyenként 30 × 30 cm-es négyzetlapokká nyújtjuk, és szép zsemleszínűre sütjük őket az előmelegített sütőben, szilikonos sütőpapírral letakart tepsi hátoldalán. A kisült lapokból kettő félreteszünk hűlni, de még melegen leszélezzük őket, úgy, hogy két pontosan egyforma lapot kapjunk. A harmadik lapot apróra törjük, és a vaníliás cukorral ízesített tejbe keverjük. Hozzáadjuk a rumot, a lekvárt, a kakaóport és a porcukorral kihabosított vajat, majd alaposan krémessé keverjük ezt a masszát. Az egyik lapot egy tálcára vagy vágódeszkára tesszük, megkenjük a kakaós-rumos krémmel, és rátesszük a másik lapot. Kissé le is nyomhatjuk egy másik vágódeszkával, azután a hűtőbe tesszük. A tojásfehérjét a cukorral gőz felett kemény habbá verjük. Egyenletesen rákenjük a sütemény tetejére, és ráreszeljük az étcsokit. Legalább egy éjszakára visszatesszük a hűtőbe, hogy a lapok megpuhuljanak. Jó étvágyat  hozzá! További recepteket a mindmegette.hu oldalán itt találhat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában