Őrzik a múltat és a jelent

2019.05.20. 07:16

Az év múzeuma lett a Jósa András Múzeum

A múzeumok a kulturálódás kivételes lehetőségét kínálják minden korosztálynak.

A múzeumokból és közgyűjteményekből tudunk legtöbbet meríteni ahhoz, hogy történelemre alapozott, helyes döntéseket hozhassunk egyénként, családként és nemzetként egyaránt – mondta szombaton a meg­újult Múzeumkertben Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. A 24. Múzeumok Majálisán adták át többek között Az Év Múzeuma díjat, melyet dr. Rémiás Tibor, a fennállásának 150. évfordulóját tavaly ünneplő Jósa András Múzeum igazgatója vehetett át, valamint kiérdemelték a Cselekvő Múzeumok Közössége díjat is.

A múzeumok őrzik múltunk, történelmünk emlékeit, hagyományainkat, miközben választ kell adniuk a 21. század kihívásaira is: élővé, izgalmassá és interaktívvá kell válniuk, hogy a felnövekvő nemzedék is múzeumba járó felnőtté érjen.

A világ csaknem száz országa és 30 ezer múzeuma ünnepli 1978 óta minden május 18-án a múzeumi világnapot, melynek üzenete: az év eme napján komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé.

Az idei ünnep valóban különleges lett számunkra is, hiszen Az Év Múzeuma díjat kapta meg a fővárosi Múzeumok majálisán a Jósa András Múzeum.

– Az Év Múzeuma díj egy kétfordulós pályázat volt, amire 35 múzeum adta be jelentkezését. A Jósa András Múzeum tavaly ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját, s ebből a neves alkalomból igazán rendhagyó jubileumi rendezvényekkel készültünk – kezdte összefoglalóját dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató.

– A különleges programok az évi 25 ezer látogató helyett tavaly 64 ezer embert vonzottak, ami nagy jelentőségű volt a múzeum életében. A másik „összetevője” a díjnak a kiemelkedő múzeumpedagógiai foglalkozások voltak. Szerződést kötöttünk a Nyíregyházi Tankerület Központtal, ennek köszönhetően pedig 14 ezer diák vehetett részt kifejezetten a tanulók igényeire specializált programokon. Az egyik legnépszerűbb múzeumpedagógiai rendezvényünk a lengyel–magyar pénzérmék kiállításához kötődött, de számtalan diákot vonzottak a Seuso-kincsekhez és Munkácsi Mihály képeihez kapcsolódó rendezvényeink is – mondta el az igazgató, aki hozzátette: a jubileumi évben összesen hét kiadvány, köztük évkönyvek és régészeti kötetek is születettek az intézmény falain belül.

A helyi közösségekért

A Jósa András Múzeumban közel egymillió műtárgyat őriznek, s az intézmény fő célja, hogy ezekből minél többet megismerhessen a közönség.

– A 21. század új kihívások elé állítja a múzeumokat világszerte, ezért mi is törekszünk arra, hogy lépést tartsunk az új igényekkel. Nemrégiben újítottuk meg a múzeum honlapját, s emellett nemcsak az interneten, de a mobiltelefonokon is azonnal naprakész információkhoz juthatnak a látogatók – mondta dr. Rémiás Tibor azzal kapcsolatban, hogyan tudnak a digitalizáció hozta változásokkal lépést tartani, s élővé tenni a múzeumot. Az igazgató hozzátette: Az Év Múzeuma díj mellett egy másik kitüntetéssel is elismerték az intézményüket: a Múzeumok majálisa rendezvényen átvehették a Cselekvő Múzeumok Közössége díjat is. Ezt annak köszönhetjük, hogy rengeteg civil szervezettel, társasággal működünk együtt, akikkel folyamatosan a város kulturális életének fejlesztésén munkálkodunk.

Napjaink globalizálódó világában a múzeumok nemcsak a nemzeti identitás megőrzésében és építésében vállalnak szerepet, hanem meghatározóak a lokális közösségek megtartásában, újjászervezésében – hangsúlyozza dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója.

– Magyarországon kiemelt jelentőségű a kisebb-nagyobb városok múzeumai mellett a falusi tájházak és az emlékházak hálózata, valamint a kisebb, önálló helytörténeti gyűjtemények rendszere. Ezek az intézmények a kulturálódás kivételes lehetőségét kínálják a helyi közösségek számára, amelyek rendszeres programjaikkal, hagyományőrző tevékenységükkel alapvető közösségépítő funkciót is ellátnak. Konkrét helyszínt (épület, park, kert) jelentenek, ahol a helyi közösség tagjai találkozni tudnak – fogalmazott a világnap apropóján a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke.

A hazai muzeális intézmények kínálta programok a családok számára az ismeretszerzés, az együttlét, valamint a családi és közösségi identitás szempontjából is fontosak és hatékonyak lehetnek, az egész család számára élményt nyújtó és rendszeres visszatérésre ösztönöznek. A kiállítások szórakoztató felfedezésére családi eseményeket kínálnak. Fontos, hogy mindenki, minden korosztály, jól érezze magát egy múzeumban – és ez különösen a gyerekekre vonatkozik. A múzeumlátogatásról döntést hozó felnőttek legfontosabb szempontja ugyanis az, hogy gyermekeik élvezzék a közös időtöltést.

Kulturális örökségeink

– A kulturális turizmus és örökségi turizmus olyan utazási forma, amely a művészet, az örökség, és olyan tevékenységek megtapasztalása, amelyek képviselik a múlt és jelen történetét – mondta dr. Cservenyák László, aki vallja: a kulturálisörökség-turizmus az idegenforgalom egyik legjobb része, és erőteljes gazdaságfejlesztési eszköz, a múzeumok pedig ebben jelentős szerepet játszanak kiállításaikkal, gyűjteményeikkel, műemlék épületükkel és programjaikkal.

– A múzeumok és a kreatív iparágak között változatos és értékes összefüggés van – mutatott rá a Szatmári Múzeum igazgatója. – Egyre nagyobb az érdeklődés a kreatív iparágak felől is, mivel a múzeumokban a magas hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások fejlesztésének gazdag forrását látják, ez az együttműködés egy modern múzeum létfontosságú része. Együtt dolgozva a közönség számára könnyen érthető termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában