akinek nótája nincsen...

2019.05.08. 18:23

Baráttá, testvérré tette őket a nóta szeretete

Édesanyám, te jó asszony… címmel jubileumi anyák napi magyarnóta-gálát rendeztek nemrégiben az Arad megyei Pécskán.

A kisváros kulturális centrumában telt ház előtt csendült a nóta és szállt a muzsika olyan jeles előadók társaságában, mint Bokor János, Kádár Zsuzsa, Fejős Jenő, Buta Árpád, Vigh lbolya, Kapi Gábor, Kristó Lajos, Szabó Sándor, Szabó Lajos, Szabó Éva, Velő Gabriella és Juhász Adrienn. Az énekeseket Miskolci Balogh Zoltán és cigányzenekara kísérte.

Oly távol, és mégis közel

A gálán Antal Péter, Pécska polgármestere elismerést nyújtott át a Záhonyból érkezett Kádár Zsuzsának a két város közötti baráti kapcsolat kiépítésében vállalt kimagasló tevékenységéért, valamint a pécskai magyar közösség támogatásáért. A kitüntetett lapunknak elmondta: 5 éve tartó, lelkiismeretes és kitartó munkával érdemelte ki a helyi döntéshozók megbecsülését.

Kádár Zsuzsa záhonyi énekesnek Antal Péter, Pécska polgármestere nyújtotta át az elismerést | Fotó: Pécskai Hagyományőrző Egyesület

– Az elmúlt évek alatt újra és újra bebizonyosodott, hogy a lelket gyógyító magyar nótának közösségépítő ereje van, sőt településeket is képes „összekovácsolni”! A 12 ezer lakost, köztük mintegy négyezer magyart számláló romániai városból 2014 őszén egy lelkes, nótaszerető csapat érkezett hozzánk, Záhonyba.

Egy évvel később viszonoztuk a látogatást, örömmel vettem részt az első pécskai anyák napi nótagálán. Létrejött a helyi kisebbségi hagyományőrző egyesület, majd Záhony és Pécska vezetői testvérvárosi megállapodást írtak alá.

– Két éve nemzetközi magyarnóta-éneklési versenyt szerveztem a határon túli, szívemhez mégis oly közeli településen, tavaly már a Pécskai Hagyományőrző Egyesület magyar közösségi háza javára tartottunk jótékonysági elő­adásokat Pécskán, Záhonyban, Kecskeméten, illetve hagyományőrző programokat Debrecenben – sorolta a kitüntetett.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában