Színház

2019.05.20. 16:40

Igazgatók a nagyszínpadon

Színészek helyett igazgatók töltötték meg hétfőn a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadát: a Magyar Teátrumi Társaság tagszervezeteinek vezetői vitatták meg a működésüket leginkább befolyásoló kérdéseket.

Fotó: Sipeki Péter

– A közgyűlést 68 tagszervezettel kezdtük és 71-gyel fejeztük be, felvettük ugyanis tagjaink közé a Budapesti Operettszínházat, a kisvárdai színházat és a ferencvárosi Pinceszínházat – mondta Szabó László, a társaság titkára, hozzátéve: a legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezet, amely 2008-ban alakult, először tanácskozott Nyíregyházán.

Kulturális identitás

Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója arról beszélt, hogy létrehoztak kilenc tagozatot (többek között a vidéki, a határon túli, a független vagy a nyári színházak tagozatát), amitől azt várják, hogy konstruktívabb legyen a munka.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője két témáról beszélt: egyrészt elmondta, hogy hamarosan véglegesítik a nemzeti alaptantervhez a színházról készített szakmai anyagukat, másrészt a határon túli kapcsolatok erősítéséről is szólt. Azt mondta, a rendszerezett és minőségi együttműködések erősítik a kulturális identitást.

Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatója a Pajtaszínház-projektről szólva azt mondta, öt évvel ezelőtt azért indították el a kezdeményezést, hogy a legkisebb falvak lakói is színházi élményhez jussanak. – Minden évben tizenkilenc településen támogatjuk a színjátszó kör létrehozását és működtetését: ezek a közösségek a Nemzeti Színház színpadán mutathatják be a produkciójukat és az a tapasztalatunk, hogy a színjátszó körök nyolcvan százaléka a támogatásunk után is tovább működik: annyira megszeretik, amit csinálnak, hogy a maguk örömére folytatják a munkát.

Példa nélküli helyzet

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta: a legnagyobb érdeklődés az előadó-művészeti szervezetek tao-támogatásának megszüntetésével összefüggő beszámolót övezte. – Az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a szaktárca vezetőitől megnyugtató válaszokat kaptunk, a kormány a tao helyett az idén több mint 37 milliárd forintot biztosít az előadó-művészeti szervezeteknek. Azt mondhatjuk, hogy régen nem látott, jó minőségű korszakát éli a magyar színház – mondta a Nemzeti Színház igazgatója és hozzátette: példa nélküli a jelenlegi helyzet, hiszen egyszerre öt színház felújítása is folyik.

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés, hogy a nyíregyházi teátrum adhatott otthont a társaság közgyűlésének, a tanácskozás pedig rendkívül hasznos volt, hiszen fontos szakmai kérdésekre kaptak megnyugtató válaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában