Móricz Zsigmond Színház

2019.05.28. 14:11

Kapucniban is legény a talpán

A nyíregyházi Bob herceg modern darab, jó zenékkel, humoros megoldásokkal.

Ha a rádióban felcsendül a Londonban, sej, van számos utca kezdetű dal, egyrészt mindenki dúdolni kezdi és énekli tovább, másrészt sokaknak eszébe jut a Huszka Jenő-operettből készült Keleti Márton-film, amelynek szereplői – Nagy Gábor, Szerencsi Éva, Bárdy György, Páger Antal, Márkus László – gondoskodtak arról, hogy a Bob hercegről hosszú évtizedeken át mindenkinek ők jussanak az eszébe. Az viszont, hogy a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közönségének 2019-től már ne a film, hanem az előadás ugorjon be elsőként, az azt rendező Göttinger Pálnak, a szereplőknek és a zenekari árokban szorgoskodó muzsikusnak egyaránt köszönhető.

Közelebb a nézőkhöz

A Bob herceg volt az első magyar nyelven írt operett – a premierjét 1902 végén tartották –, így akár innen is eredeztethető a magyar operettjátszás, aminek a népszerűsége azóta is töretlen. A műfaj kedvelői jól tudják, hogy aki operettre ül be, bonyolult cselekményszövést nem várhat, fülbemászó dallamokat és kedves, happy enddel végződő szerelmi szálat annál inkább. De hogy az 1902-es sztori közel 120 évvel később se legyen poros, közel kell vinni a nézőhöz – ha térben nem is, időben mindenképpen. Éppen ezt tette Göttinger Pál, ennek megfelelően Bob úrfi (Gulácsi Tamás), aki legény a talpán, fekete farmert hord és kapucnis felsőt, uralkodás helyett pedig inkább az Instagramot bújja. Az udvar kiemelt eseményeiről profi tévéstáb tudósít élőben, a bulvárban jártas riporterek (Kónya Merlin Renáta és Horváth Viktor) legfontosabb problémája az, hogy van-e wifi, és ahol csak lehet, lövik a szelfiket.

Kiemelt eseményben pedig nincs hiány: a királynő (Horváth Margit) úgy dönt, hogy huszadik születésnapjára a trónt adja a fiának, Györgynek, akinek sem az uralkodás, sem az azzal járó házasság nincs ínyére. Egyrészt azért, mert éjszakánként a bölcs Pomponiusszal (István István) titokban, Bob álnéven a szegény Annie-nek (Nyomtató Enikő) udvarol, másrészt mert Viktóriát (Kosik Anita) kellene elvennie. A korábbi afférjukat gyakran felemlegető hercegnő leghőbb vágya, hogy királyné legyen, de szerelemről szó sincs: hajnalonként a fess gárdatisztet (Rák Zoltán) tünteti ki kegyeivel, a viszonyuk pedig annyira titkos, hogy egész London hallja…

Szóval a nép (és az ugrásra kész tévéstáb) a koronázási ceremóniára vár, ahol a tervek szerint fellép Elton John, és sok sör fog folyni, de beüt a krach. Az alattvalói panasznapon Annie kiszemelt vőlegénye, a hiperaktív borbély, Plumpudding (Tóth Zolka) és a lány is megjelenik a herceg előtt, György/Bob pedig lebukik, és egy pillanatra azt hihetnénk, hogy dráma ez és nem operett. De aggodalomra semmi ok: helyreáll a világ rendje.

A királynő főnökei

Mert jön egy majdnem-esküvő – Plumpudding lemond Annie-ről, megjegyezve, hogy jaj annak, akit aznap megborotvál –, a királynő pedig álruhát ölt, hogy kiderítse, mi igaz a fiáról keringő pletykákból – az odaadó Mrs. Pickwick (Pregitzer Fruzsina) azt sem tudja, melyik tescós sherryjével kápráztassa el a kocsmájába tévedő uralkodót. Jó látni az önérzetes angolokat – köztük Annie barátnőit, Margót (Munkácsi Anita) és Kátyát (Fekete Varga Kinga), a minden hájjal megkent Gipsyt (Gyuris Tibor) és a lelkészt (Martinkovics Máté), akinek néhány perces monológját vastapssal jutalmazza a közönség –, akik egyrészt büszkék arra, hogy adófizetők, vagyis ők a királynő főnökei, másrészt, ha valamiről nem tudnak, az nem meglepő, hiszen „nincs fent mindenki a Facebookon”. Az összecsukható székek pirosak (díszlet: Ondraschek Péter), a kalapok tipikusan britek (jelmez: Cselényi Nóra), a zene pedig élő (zenei vezető: Nyitrai László és Tamás Attila), az ismerős dallamokat hallva egyre-másra tesszük fel a kérdést: jé, ez is ebben a darabban van?

A nyíregyházi Bob herceg modern darab, jó zenékkel, humoros megoldásokkal és kiváló színészi teljesítményekkel, sőt telitalálatokkal. És persze happy enddel, boldogsággal, amit jó hazavinni.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában