Családfakutatás

2019.05.08. 10:49

Szabolcs címere Hajdú-Biharban

A szomszéd megyében található település az 1950-es évekig Szabolcs vármegyéhez tartozott.

Második alkalommal találkoztak a családfakutatás után érdeklődők a napokban Nyíregyházán a Vasutas Művelődési Házban Nagy István és Hrestyák Rudolf családfakutatók szervezőmunkájának köszönhetően.

Földvárak a gelsei határban

A találkozó résztvevői először Pócsi Zsolt nyíradonyi családfakutató előadásában megismerhették Nyíradony helytörténetét. Sok érdekes és hasznos információ mellett azt is megtudhatták, hogy Nyíradony a történelem során az 1950-es évekig közigazgatásilag mindig is Szabolcs vármegyéhez tartozott, és a nyíradonyi öregek otthonának homlokzatán ma is megtalálható Szabolcs vármegye címere.

Enyedi János nyugdíjas történelemtanár, amatőr helytörténet kutató Nyír­gelse helytörténetével kapcsolatban tartott előadást, melynek során több érdekes dolgot hallhattak az érdeklődők az ott élt családokról. Mint a tanár úr elmondta, nemcsak a szinte mindenki által közismert Szabolcs településen található földvár, hanem Nyírgelse határában is megtalálható két kisebb nyomokban megmaradt földvár, amelyek a település későbbi kialakulásában is fontos szerepet játszottak.

Irinyi István családkutató az Irinyi családok történetének megismertetésével gazdagította az ismereteket, valamint bemutatta az általa írt könyvet az Irinyi családokról. A könyv az elmúlt húsz esztendő munkáját foglalta össze. A szerző felvette a kapcsolatot az akkor és a most élő Irinyi családokkal, de nemcsak itt Magyarországon, hanem világszerte. A könyvet családi fotókkal és történetekkel illusztrálta.

Beszeda László családfakutató a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület adatbázisának használatával kapcsolatban tartott előadást. Előadások közötti szünetekben kötetlenül beszélgethettek a vendégek a kutatások során felmerült problémákról, valamint megtekinthették az egyik klubtag, Nánásy Csaba családfakutató munkájának eredményeképpen az 1700-as évekig elkészített családfáját.

Nyírmihálydiban íródott…

A találkozót megtisztelte jelenlétével Nemere István író és műfordító is, bár elfoglaltsága miatt rövid ideig volt jelen, de ezzel is nagy örömet szerzett mindenkinek. Ígéretet tett arra, hogy egy későbbi találkozón előadást is fog tartani. A jelenlévők találkozhattak még Szabó Andrással is, aki a Nyírmihálydi Magtár Múzeum vezetője. Többen tőle hallották először, hogy az eredeti Kossuth nóta Szabolcs vármegyében, pontosabban Nyírmihálydiban íródott Balkányi Szabó Lajos által. Sok más érdekes dokumentum mellett magával hozta az eredeti kotta másolatát is. Befejezésül a Nagycserkeszi Asszonykórus nyírségi és tirpák népdalok előadásával színesítette a találkozót.

A családfakutatók legközelebbi találkozóját június közepén szeretnék megrendezni, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. Várják azoknak a jelentkezését is, akik a megye távolabbi pontján élnek, de a távolság miatt nem tudnak részt venni a találkozókon.

DM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában