Jön a könyvhét!

2019.06.05. 15:59

A szerzők, a kiadók és az olvasók ünnepe

Illusztráció

Forrás: KM-archív

A könyvhét az egyik legnemesebb és legrégebbi hagyomány, a szerzők, a kiadók és az olvasók ünnepe, amelyet ebben az évben kilencvenedszer rendeznek meg. A népszerű programsorozatot, amelyhez 18 éve a gyermekkönyvnapok is csatlakoztak, Nyíregyházán 64 esztendeje szervezik meg, az idén a könyvbarátokat június 13–15. között író-olvasó találkozók, beszélgetések, dedikálások, felolvasások és koncertek várják, de ingyenes beiratkozás és kedvezményes könyvvásár is lesz.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Halkóné dr. Rudolf Éva, a nyíregyházi közgyűlés Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke azt mondta, digitalizált világunkban jó néha megállni, megpihenni, ehhez pedig az egyik legnagyobb segítség a könyv. – Megszokhattuk, hogy Nyíregyházán ez az ünnep nem csak a könyvekről szól, és így lesz ez most is, hiszen számtalan kísérőrendezvény közül válogathatnak kicsik és nagyok, így biztos, hogy mindenki talál neki tetsző programot.

Minden évben megújulnak

– Igyekszünk minden évben megújulni, hogy a lehető legszínesebb legyen a sorozat – mondta el Tomasovszki Anita, a megyei és városi könyvtár igazgatója, és hozzátette: új lesz a helyszín, hiszen a Kossuth térről a Váci Mihály Kulturális Központ előtti térre költöznek a programok. – A 13-ai megnyitó díszvendége Vári Fábián László József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő, műfordító lesz, akivel két új kötetéről Karádi Zsolt beszélget majd. Aznap Böszörményi Gyulával, Leda D'Rasival és Gyuris Tiborral is találkozhatnak az olvasók, a napot a Karmapirin együttes koncertje zárja. Pénteken folytatódnak az író-olvasó találkozók – Fábián Janka, Hidas Judit, Iancu Laura –, bemutatkoznak helyi szerzők, este a carPEDIGnem ad koncertet. Szombaton megyei folyóiratok új lapszámaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik találkozhatnak Bauer Barbara íróval is, a program zárásaként a 4 for Dance lép színpadra – mondta Tomasovszki Anita.

A sajtótájékoztatón jelen volt Vári Fábián László is, aki úgy fogalmazott: a könyvhét és a gyermekkönyvnapok a magyar kultúra ünnepe is egyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában