program

2019.06.21. 15:18

Színes a nyári bátori paletta

Egészen augusztus utolsó napjáig tartanak a Bátori Nyár eseményei.

 

Tanévzáró partival kezdődött június 14-én, és a Deathcrew fesztivállal zárul augusztus 31-én az idei Bátori Nyár eseménysorozata, amely az elmúlt esztendők hagyományait követve ebben az évben is remek programokkal várja a városban élőket és az oda érkezőket.

Fúvósok és táncdalok

A Múzeumok Éjszakája – június 22. – után június 28-án előbb a három torony túrán vehetnek részt az érdeklődők, este nyolckor pedig a Magna Cum Laude-koncerten szórakozhatnak. A gyulai srácoknak a mezőtúri Wanted tehetségkutató verseny adta meg az első komoly sikerélményt 1999-ben, a népszerűségük pedig azóta is töretlen.

Június utolsó hétvégéjén rendezik meg az V. Bátori Lovas Napokat, július 6-án pedig retró napot tartanak „Volt egyszer egy Táncdalfesztivál” címmel. Az 1966–67-es verseny legsikeresebb előadóinak legnépszerűbb dalaival várja a közönséget a Polip együttes, amely vendégfellépőkkel érkezik a Szabadság térre, hogy olyan énekeseket idézzen meg, mint Zalatnay Cini, Kovács Kati, Harangozó Teri, Koós János, Poór Péter, Szécsi Pál.

A rendezvény retró diszkóval zárul, ahol Áts Zoltán pörgeti a lemezeket. (Lesz még egy retró nap: augusztus 10-én a beatkorszaktól a diszkóig terjedő időszakot öleli fel a miskolci Illés emlékzenekar, de TNT-koncert is lesz.) Július végén sportnapra és a Dragon Race 3.0-ra várják a jó kondiban lévőket, augusztus 3-án pedig a fúvószene kedvelőire számítanak.

Hagyományápolás

Az 53. Nyírbátori Zenei Napok három kiváló hangversenyt kínál: augusztus 4-én a Római Katolikus Minorita udvar és rendház udvarán a Szent Efrém Férfikar lép fel, egy héttel később a Báthori Várkastély udvarán a Mandel Quartet ad koncertet, 19-én pedig a Magyar Rádió énekkarának ünnepi műsorát hallhatják az érdeklődők a református templomban.

Szent Efrém Férfikar

A Magyar Örökség- és Budapest Márka-díjas Szent Efrém Férfikar küldetésének három pillére van: egyrészt a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása és bemutatása, másrészt a magyar férfikari hagyományok ápolása, harmadrészt pedig a vokális kortárszene népszerűsítése.

A férfikar 2002-ben alakult meg, és az utóbbi években Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Saját rendezésű sorozataik különleges helyet foglalnak el a hazai koncertéletben és egyben komoly rajongótáborral bírnak – augusztusban Nyírbátorban is hallhatjuk őket.

A barokk gyöngyszemei

Mandel Róbert régizenei együttese, a Mandel Quartet 1981-ben alakult azért, hogy a reneszánsz és barokk kor ritkábban hallható gyöngyszemeit a szokásostól eltérő, különleges hangszer-összeállításban szólaltassák meg.

A kvartett a világ legjelentősebb fesztiváljain szerepelt, több mint 3200 koncertet adtak Brazíliától Mexikón át az USA-ig, valamint szinte az összes európai országban, sőt Izraelben és Oroszországban is. Játékukat 31 CD őrzi, jelentősebb rádió- és televíziófelvételeiket tízmilliók hallhatták és láthatták.

A Magyar Rádió Énekkara közel hét évtizede alakult, repertoárjuk felöleli a klasszikus kórusmuzsika minden területét, beleértve az a cappella kórusműveket éppúgy, mint az opera- és oratóriumirodalom remekműveit a reneszánsztól napjainkig.

Koncertjeiken a klasszikus és kortárs zeneszerzők művei egyaránt szerepelnek, így a legnevesebb magyar szerzők alkotásai is. Az 1997-ben, Solti Györggyel és a Berlini Filharmonikusokkal rögzített Kodály- és Bartók-művekből álló CD-jüket a klasszikus zenei kategóriában Grammy-díjra jelölték.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában