Nekrológ

2019.07.02. 12:21

„Soha nem számolta a munkaórákat, amikor közügyekről volt szó”

Rövid, súlyos betegség után 72 éves korában elhunyt Kovács Béla, Tarpa település korábbi polgármestere.

„Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, ember lenni mindég, minden körülményben”. E hitvallás jellemezte egész életét, munkásságát, a sokszor embert próbáló időszakokban is.

Szívvel, lélekkel, fáradhatatlanul tevékenykedett Tarpa fejlődését, lakóközössége jólétét szem előtt tartva.

„Én voltam az utolsó tanács­elnök és az első polgármester” kijelentése mögött több mint 14 évnyi időszak húzódik meg, hiszen 1985–2000 februárjáig állt a település élén.

Soha nem számolta a munkaórákat, amikor közügyekről volt szó, sokat tett a modern infrastruktúra kiépítéséért, fejlesztéséért.

Nevéhez olyan elévülhetetlen érdemek fűződnek, mint például a szennyvízhálózat kiépítése, a gáz bevezetése, a gázszolgáltatások bővítése, telefonhálózattal a teljes település lefedése, utcák, nehezen járható földutak szilárd burkolattal ellátása.

Kovács Béla életútja a sikerek mellett nehézségekkel tarkított volt, mégis ember tudott maradni „mindég, minden körülményben”, amely a legértékesebb emberi jellemvonások egyike. A településközpont fejlesztését követően a főtér egy sokkal modernebb és tetszetősebb arculatot kapott. A helybéli vadásztársaságnak szintén 2000-ig volt az elnöke. Jól ismerte a tarpai erdők zegzugát, s a vadetetésben is élen járt.

Kovács Béla Tarpáért is lüktető szíve megszűnt dobogni, de személyisége, alakja, szellemi öröksége és a nevéhez fűződő elévülhetetlen érdemei örökre részét képezik a település történetének, történelmének.

Az épületek, az utak, a járdák még sokáig őrzik az egykori polgármester vezetői munkájának valós értékeit.

Nekünk pedig, akik hamarosan végső búcsút veszünk tőle, érdemes az Ő hitvallása alapján építenünk a közös jövő útját. Egymás emberi és szakmai értékeit maximálisan tiszteletben tartva – Tarpáért és a település közösségéért – az összefogás erejével megbirkózni minden esetleges nehézséggel.

A magánéleti szférán kívül ugyanis „az életnek értéket csakis az a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk”. Életével erre Ő példát mutatott.

A közigazgatással szemben támasztott lakossági elvárásoknak mindig igyekezett megfelelni, mindenkivel kereste a közös hangot a problémák megoldására.

Antoine de Saint-Exupéry idézete Kovács Béla egykori vezetői stílusát jól tükrözi:

„Egy hivatás nagysága elsősorban talán abban van, hogy egyesíti az embereket. Csak egyetlen igazi fényűzés van: AZ EMBERI KAPCSOLATOKÉ”, és számára valóban rendkívül fontos volt a település közösségfejlesztése.

- Tarpa Nagyközség Önkormányzata -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában