Szép esemény volt

2019.07.27. 19:18

Új kezdeményezéssel ismerkedhettek meg

Az 1180 lelkes Nyíribrony ritka és különleges esemény színhelye lehetett.

Kicsinek bizonyult a nyíribronyi Avilai Nagy Szent Teréz-kápolna Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén. Egy szép esemény színhelyeként a „VÉK”, vagyis a „Világban Élő Karmeliták” nyíregyházi csoportja látogatott a kis községbe, annak kis római katolikus kápolnájába, ahol az oltár felőli falat Kármel szentje, Avilai Nagy Szent Teréz egyháztanító képe díszíti. A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegyében, a Magyarok Nagyasszonya-plébánián, Nyíregyházán egy éve alakult sarutlan, skapulárés kármeliták csoportja éppen ilyen kis templomot keresett, amely az ország keleti részén kizárólag Nyíribronyban található.

Egyesítették hitüket

A Baktalórántházi Egyházközséghez tartozó Nyíribrony, mint filiás község plébánosa, Lázár István atya köszöntötte a vendégeket, majd egy bensőséges ünnepi szentmise keretében egymást addig nem ismerő és korábban egymással soha nem találkozó keresztények imában és énekben egyesíteni tudták hitüket, Isten- és emberszeretetüket. Zsatkuné Szabó Mónika, a csoport vezetője elmondta, örömére szolgál, hogy felfedezték és rátaláltak a nyíribronyi kápolnára, amely védőszentjében erősen kötődik a kármelitákhoz. A Nagyboldogasszonyról elnevezett nyíregyházi kármelita közösség minden első pénteken jön össze imádkozni – Nyíregyházán már több mint negyven keresztény ember vette fel a skapulárét.

Csodálatos titok

Vörös András provinciális atya így fogalmazta meg küldetésüket: „A mi karizmánk az, hogy Isten és a lélek barátságát segítsük, tanítsuk. A lelkeket vezessük, imádkozunk, Istenre figyelünk, és jelenlétében segítjük az embereket.”

Az ünnepi alkalom után kötetlen, baráti beszélgetés során még jobban megismerhették a kármelita csoportot. Vitális Ferencné, a település polgármestere is örömét fejezte ki, hogy az 1180 lelkes Nyíribrony e ritka és különleges esemény színhelye lehetett, nagy szeretettel fogadták vendégül falujuk kápolnájában a kedves kármelita közösséget. Egy olyan új, buzgó keresztényi kezdeményezéssel ismerkedhettek meg, amiről eddig nem tudtak, most jutottak e csodálatos titok birtokába.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában