Nyíregyháza

2019.08.15. 14:00

Hömpölyög a bővizű fesztiválfolyam

Szokás szerint nagyon tartalmas időszak következik augusztusban: a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál kezdetétől a VIDOR Fesztiválnak is köszönhetően szinte nem lesz olyan nap a hónap végéig, hogy ne dúskáljanak a programokban az érdeklődők.

Már csütörtökön megérkeznek a világ különböző tájairól, három földrészről a nagyszabású néptáncfesztivál résztvevői, és pénteken 19 órától gálaműsorral kezdenek a Kossuth téren.

– Nagy öröm, hogy vendégül láthatjuk a világ hét országából hozzánk érkező néptáncegyütteseket, táncosokat. Ilyenkor felpezsdül városunk, a zene és a tánc egész hétre vidámságot hoz. Nyíregyháza szó szerint „táncra perdül”. Ez a fesztivál kitűnő lehetőség arra, hogy jobban megismerjük egymást, a kultúrát, a népi hagyományok sokszínűségét – mondta dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere. – Az ötletgazda, szervező, lebonyolító Nyírség Táncegyüttes lelkesedése, kitartása határtalan, legyen szó tolmácsolásról, csoportkísérésről, színpadépítésről. Bízunk benne, hogy az önkormányzat támogatásával ismét olyan lesz a fesztivál, amely megdobbantja az emberek szívét, és hosszú időre beleivódik a fogékony lelkekbe.

Pénteken kezdődik a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál, majd amint véget ér, jön a VIDOR fesztivál | Fotók: KM

Tíz helyszínen húsz program lesz, ahol tizenegy táncegyüttes háromszáz táncosa, ötven zenésze, énekese lép fel. A külföldiek mellett a Nyírség Táncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes és a Figurás Táncegyüttes is maradandót alkothat.

A péntek esti nyitány után szombaton 14 órától az együttesek táncházzá varázsolják a városháza előtti teret és környékét, 19 órától a Váci Mihály Kulturális Központban mutatják be a Népek, táncok, kultúrák három földrészről című műsort. Hétfőn 20 órától a Rózsakert Szabadtéri Színpadon Amerika, Ázsia és Európa táncosai kedveskednek a nézőknek, kedden este pedig az ünnepi műsor része lesz a fesztiválzáró gála.

Apropó, augusztus 20-a! Államalapító Szent István ünnepén 17 órakor kezdődik az ünnepség a Kossuth téren.

– A Himnusz után dr. Kovács Ferenc polgármester köszönti az egybegyűlteket, majd átadja a díszpolgári címet és az egyéb rangos kitüntetéseket. A történelmi egyházak képviselőinek részvételével szentelik meg az új kenyeret. A 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál előadóinak közreműködésével viszik színpadra az Aratóünnep című előadást, aztán a Világok Zenéje produkciót követően Nyíregyháza visszavár címmel zárul a fesztivál, a tűzijátékot pedig fél tizenegyre tervezzük – jegyezte meg dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Rövid szusszanás, és augusztus 23-án nyit a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje, a VIDOR Fesztivál, amit tizennyolcadik alkalommal rendez meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és az önkormányzat. A versenyprogram az idén is rendkívül színes, sokféle műfajból, stílusból, hangulatból áll össze. A közönség a fellépő művészek között olyan nagy kedvencekkel találkozhat, mint például Nagy Sándor, Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata, Dolhai Attila, Gubik Petra, Szente Vajk, Gálvölgyi János, Bánsági Ildikó, Ullmann Mónika, Józan László, Rékasi Károly, Pikali Gerda, Hirtling István, Kaszás Gergő, Kerekes Éva, Gryllus Dorka, Kálid Artúr és Tompos Kátya. Újítás, hogy a Rózsakert Szabadtéri Színpad az idén először a VIDOR ideje alatt is várja a közönséget.

A nagyszínpad vendégei között neves sztárfellépők lesznek, mint például a Lóci játszik, Geszti Péter, a Parno Graszt & Bohemian Betyars, a Halott Pénz, a Magashegyi Underground, a Bagossy Brothers Company és a The Biebers. A világzenét a Benin Internatio­nal Musical, a franciaországi La Cumbia Chicharra és a Haitiből érkező Wesli képviseli. A főtéren bábszínházak, utcaszínházak, artisták, pantomimesek, élő szobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök, karikaturisták performanszai szórakoztatják az érdeklődőket. A programok döntő többsége Nyíregyházán lesz, de a szervezők megyeszerte mintegy 20 települést vontak be a helyszínek közé. A részletes programokról a www.vidor.eu oldalon lehet tájékozódni.

Bár még több mint egy hónap van a Tirpák Fesztiválig, érdemes ízlelgetni, hogy szeptember 21–22-én újabb nagyszabású gasztronómiai és szórakoztató rendezvény lesz a Kossuth téren. Fellép többek között a Szívtiproll, a Folkfusion Band & Lifestyle, a Mentha Project, a Karmapirin, kinyit a Fásy Mulató, élő koncertet ad a TNT, a népi ízek találkozója mellett meghirdetik a IV. Nyíregyházi bogrács- és grillbajnokságot is.

Programkavalkád

Augusztus 15–21.: 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál, Nyíregyháza

Augusztus 20., 17 óra: ünnepi műsor a Kossuth téren

Augusztus 23–31.: VIDOR Fesztivál Nyíregyháza több helyszínén

Szeptember 21–22.: Tirpák Fesztivál, Kossuth tér

A festőóriás vonzásában

A tavalyi Seuso- és a Munkácsy-kiállítás után újabb látogatócsalogató tárlattal készül a Jósa András Múzeum: augusztus 23-án nyílik a november 24-ig megtekinthető Szinyei Merse Pál-kiállítás, ahol a festőóriás 80 alkotásában (festményeiben, grafikáiban) lehet gyönyörködni. Már lehet regisztrálni az ennek az apropóján létrehozott webes felületen, mivel óránként korlátozottan 50 látogató léphet be az év múzeumának kiállítóterébe.

KM

Ezek is érdekelhetik