István, a király

2019.08.13. 11:30

Látványos, nagyszabású ünnepi előadásra készülnek Tiszalökön

Az István, a király jól ismert és közkedvelt dalai pénteken Tiszalök főterén csendülnek fel.

Varga Miklós ismét Istvánt alakítja a rockoperában | Fotó: KM

Ha van olyan magyar rockopera, amelynek a dalait kívülről fújjuk, az az István, a király: amint felcsendülnek a Szállj fel, szabad madár, a Véres kardot hoztam vagy a Nem kell olyan Isten dallamai, szinte mindenki azonnal elkezdi énekelni a jól ismert melódiákat. Ez az egyik legnépszerűbb magyar rockopera, amelynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta, és amelyet 1983. augusztus 18-án mutattak be először Budapesten.

Varga Miklós ismét Istvánt alakítja a rockoperában | Fotó: KM

Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Nagy Feró, Sára Bernadette vagy Berek Kati hangja hosszú évekre összeforrt István, Koppány, Torda, Laborc, Gizella és Sarolt karakterével, a darab pedig a megírása óta eltelt több mint 35 évben sem veszített népszerűségéből. Megyénkben is többször bemutatták már, legközelebb pedig augusztus 16-án, pénteken 21 órától Tiszalök főterén láthatják az érdeklődők.

Tele vannak energiával

– Hónapok óta készülünk a bemutatóra, amit nemcsak mi várunk izgatottan, de a szereplők és a városlakók is – mondták lapunknak az előadás rendezői, Kuthy Patrícia és Illyés Ákos. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei nyolc éve dolgoznak együtt a tiszalöki Mámor társulattal, amely ugyan amatőrökből áll, de fantasztikus produkcióra képes.

– Sokan hajlamosak legyinteni az amatőr társulatokra, és mi is csak akkor fedeztük fel, hogy milyen tehetségek rejtőznek egy-egy településen, amikor elkezdtük a közös munkát – mesélték.

– Amikor megbeszéljük a feladatokat, lehet, hogy picit másképpen kell fogalmaznunk, mintha szakmabeliekkel dolgoznánk, de pontosság, lendület és profizmus jellemzi a próbákat, így az előadást is. Valamennyien munka után tudnak csak jönni, ezért nem könnyű az egyeztetés, és azt gondolhatnánk, hogy fáradtan a próba sem egyszerű, de annyira inspirálja a résztvevőket, hogy egy ilyen nagyszabású produkcióban vesznek részt, hogy mindig tele vannak energiával. Élmény velük együtt dolgozni, az akaratuk, a lelkesedésük csodálatra méltó, megérdemlik, hogy méltó körülményeket teremtsünk nekik. Nagyon látványos előadásra készülünk, kiváló fény- és hangtechnikával, valamint három olyan nagyszerű vendégművésszel, mint amilyen Varga Miklós, Nagy Szilárd és Koroknai Árpád – őket István, Koppány, illetve Torda és Laborc szerepében hallhatja a közönség, de abból a szempontból is szerencsések vagyunk, hogy Tiszalökön minden más karakterre megtaláltuk a tökéletes ­szereplőt.

Nincs rajtuk pluszteher

– A történet fonalát követjük, de nem hangzik el minden dal, félig koncertjellegű lesz az előadás, amelynek zenei vezetője Tamás Attila, a táncok koreográfiáját T-Laforest Csaba készítette. Mivel az István, a királyt szinte mindenki ismeri, bizonyára vannak elvárások a bemutatóval kapcsolatosan, de emiatt nincs rajtunk pluszteher: tudjuk, hogy a tiszalöki nézők büszkék lesznek arra, hogy helybelieket láthatnak a színpadon, mi pedig azt szeretnénk, ha ez egy felszabadult örömünnep lenne – mondta Patrícia és Ákos.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában