Cantemus

2019.08.07. 20:00

Lisszabonban is „zúgott a szellő”

A fesztiválon öt különböző nemzet énekkara tanulhatott egymástól dalokat.

Szabó Dénes és Emily Kuo Vong asszony

Mozgalmasan telik a nyár a Cantemus Kóruscsalád együttesei számára. A tanév befejezése után Nagybányán és Nagyváradon lépett fel a Cantemus fiúkórus és az ifjúsági vegyes kar, júliusban pedig kéthetes turnén szerzett újabb híveket Japánban a magyar kórusmuzsika számára a Cantemus Vegyeskar. A Cantemus Gyermekkar a napokban érkezett haza lisszaboni útjáról Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésévével.

Indonéz dal és koreográfia

A gyermekkar a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség (IFCM) „World Choral EXPO” rendezvényén vett részt nagy sikerrel. Erre a már hagyománynak számító jeles eseményre különböző nemzetek kiemelkedő énekkarait hívják meg a rendezők, hogy bemutató kóruspróbák, szimpóziumok és koncertek megrendezésével népszerűsítsék az adott ország kóruskultúráját.

A mostani rendezvényre a felnőttkórusok közül Magyarországról a Mindszenty Zsuzsánna vezette Musica Nostra Nőikar, a gyermekkarok közül a Szabó Dénes vezette Cantemus Gyermekkar kapott meghívást. Érkeztek még meghívott együttesek Ukrajnából, Németországból, Kanadából, Katarból, Mexikóból, Kínából, Indonéziából, Izraelből, Törökországból és természetesen egy lisszaboni együttes is részt vett az eseményen.

Szabó Dénes és Emily Kuo Vong asszony

A Cantemus Gyermekkar több kisebb koncertet is adott és részt vett a „Colorful Voices Project” programban is, ahol öt különböző nemzet énekkara tanulhatott egymástól, majd egy közös koncerten bemutatkoztak a közönségnek is. A Cantemus Gyermekkar Bárdos Lajos: Szellő zúg című kórusművét választotta a közös produkcióra, amit aztán nagy sikerrel mutattak be a többi kórussal együtt. A nyíregyházi énekes leányok nagy lelkesedéssel vettek részt ebben a programban, hiszen az Indonéziából érkezett kórustól például egy nagyon színes, sok mozgásos koreográfiát igénylő művet tanultak meg.

Szép élmény marad számukra a limburgi férfikarral adott közös templomi koncertjük is, aminek befejező műsorszámaként a mindkét kórus által repertoáron tartott Franz Biebl művet, az Ave Mariát énekelték el a közönség legnagyobb örömére. Az is megmelengette a nyírségi fiatalok szívét, hogy a kínai Shenzhenből érkezett Lily Girls kórus vezetője a legkiválóbb fesztiválként hivatkozott a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválra, és ismét megköszönte a korábban Szabó Dénes által Kínában tartott mesterkurzust, amelyen nagyon sok hasznos dolgot tanultak a kórusával. A gálahangversenyen a Szabó Dénes vezette Cantemus Gyermekkart köszöntötte az IFCM jelenlegi elnöke, Emily Kuo Vong asszony is.

Irány a Fülöp-szigetek

A gyermekkar augusztus 2-án érkezett haza, de ismét nagy útra készülődnek a művészeti együttes tagjai. Augusztus 14. és 26. között ugyanis a Fülöp-szigetekre utazik a kórus. Az ottani „Hail Mary the Queen Gyermekkar” megalakulásának 20. évfordulója alkalmából kapott meghívást a Cantemus Gyermekkórus a Fülöp-szigeteki Qouezon Citybe, hogy a 11. Halina Umawit (Come Let us Sing) kórusfesztiválon mutatkozhasson be. A fesztivál gálahangversenyét augusztus 21-én rendezik meg a Fülöp-szigetek kulturális központjában.

A Cantemus Gyermekkar tagjai ezt megelőzően még két templomi koncertet adnak, és szabadprogramként a híres Batangas strandjait is meglátogatják. A kórus 45 fővel utazik a nem mindennapi élményeket tartogató kalandra. Az utazás nagy részén családoknál lesznek a szállások, s ez még izgalmasabbá és felejthetetlenné teheti a turnét. A meghívó Hail Mary the Queen Gyermekkart a nyíregyházi közönség is jól ismerheti, hiszen 2018-ban nagy sikerrel szerepeltek a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon. A Cantemus Gyermekkar néhány napra Szingapúrba is átugrik, ahol augusztus 23-án lép fel egy fesztivál kiemelt együtteseként. A Fülöp-szigeteki utazást megelőzően a nyíregyházi közönség augusztus 10-én hallhatja a kórust a Kodály-iskolában 19 órától – tájékoztatta lapunkat Szilágyi Szilárd, a Cantemus Kórus sajtóreferense.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában